Salată de CONOPIDĂ – rețetă cu beneficii pentru sănătate

Conopida este una din cele mai sănătoase legume, dar destul de pretențioasă la gust și la gătit. Alături de varză și broccoli, conopida face parte din aceeași familie de crucifere, legume cu proprietăți anticancerigene și detoxifiante dovedite.

Salată de Conopidă

Salată de Conopidă

Salată de conopidă:  rețetă

Pentru cei care nu știu cum să gătească această legumă extrem de sănătoasă avem o idee ușor de pus în practică: salată de legume. Iese foarte gustoasă, și cu siguranță o veți prepara-o și a doua oară. Cei care sunt la dietă, pot folosi iaurt în loc de smântână, deoarece este mai puțin gras. Iar dacă țineți post, sau sunteți vegetarieni, renunțați complet la smântână sau iaurt.

Ingrediente

• 1 conopidă mică
• 2 roșii
• 1 cățel de usturoi
• câteva fire de pătrunjel și busuioc
• 3 linguri de smântână sau iaurt
• sare și piper după gust

Preparare

Conopida se spală cu grijă, și se dă prin răzătoarea mare, într-un bol încăpător. Roșiile se spală ș se taie mărunt, la fel și pătrunjelul. Usturoiul se zdrobește, și se adăugă în bol, alături de celelalte legume. Dacă folosiți mai mult usturoi, veți vedea că salata va avea un gust prea pregnant.

La final, se adaugă smântâna sau iaurtul, sarea și piperul. Se poate adăuga și puțină zeamă de lămâie. Se amestecă ultima dată, și se servește ca atare, ca garnitură, sau chiar ca un fel de mâncare, seara, când doriți ceva ușor.

Dacă nu vă place gustul de conopidă crudă, preparați buchețelele de conopidă la aburi, și apoi folosiți-le la salată.

Beneficii

Salata de conopidă, roșii și usturoi este o salată dietetică, bogată în substanțe nutritive, ideală pentru care țin cură de slăbire, dar și pentru persoanele care au tensiunea sau colesterolul mare.

Conopida este o legumă cu proprietăți antiinflamatoare, detoxifiante, cardiovasculare și anticancerigene. Conține foarte multe vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6 și B9), Vitaminele C și K, acizi Omega-3, proteine, fosfor, potasiu și mangan.

Pe lângă conținutul mare de antioxidanți, conopida conține de asemenea carotenoizi de tipul beta-carotenului, și fitonutrienți, care ne protejează de efectele radicalilor liberi. Consumul de conopidă scade riscul de boli de inimă, cancer și alte boli cauzate de stresul oxidativ.

Conopida conține glucosinolate și tiocianate, substanțe care cresc capacitatea ficatului de a neutraliza substanțele toxice care ar putea duce la cancer.

Zeci de studii au arătat că dietele bogate în legume crucifere joacă un rol important în prevenirea cancerului (în special a cancerului de sân, de vezică, de colon, de prostată și ovarian).

Consumul regulat de conopidă poate reduce de asemenea riscul de boli asociate cu inflamațiile: artrită, obezitate, diabet zaharat, boala intestinală inflamatorie, colita ulcerativă.

Datorită conținutului de fibre, conopida susține sănătatea digestivă. Mai precis, conopida curăță sistemul digestiv de substanțele nefolositoare, și protejează mucoasa stomacului de bacteriile cauzatoare de ulcer sau cancer.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


19 comentarii

  1. Neaparat o voi prepara si eu !

  2. Nu stiam ca se poate manca si cruda; o sa incerc

  3. a mancat cineva conopida cruda????

  4. Cred ca putini sunt care nu mananca …

  5. la fel cum se mananca si varza !!!!

  6. Mor după ea cruda i i place si la saramura

  7. E f buna si cruda…(salata de legume,le asortati in functie de gustul fiecaruia)

  8. Mie imi place, conopida cu maioneza ! e delicioasa !

  9. Are în gust excelent în stare cruda!

  10. Da eu o prepar fara usturoi si este f buna!

  11. da este foarte buna pentru organism un antioxidant ce artrebui sa fie consumata macar de 2 3 ori pe saptamina

  12. Dumitru-Sapuna Mihai

    …..si NU ARUNCATI COTOARELE !!! Curatati-le de coaja fibroasa si mincati miezul. Este dulce si placut precum marul iar , pentru cei cu probleme de constipatie, a doua zi o sa-mi scrieti..

  13. Legumele si fructele e bine sa le mancam crude ; in nici un caz preparate termic ;asta daca dorim sa obtinem beneficii asupra sanatatii noastre si nu doar o stimulare a gustului ( majoritatea ”alimentelor” pe care le mananca omul de azi).

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]