CHIFTELE din fulgi de OVĂZ și SEMINȚE, la cuptor – recomandate în boli cardiovasculare, metabolice sau digestive

Chifteluțele pe care vi le prezentăm în acest articol sunt o alternativă „dietetică” la rețeta tradițională cu ou și legume.

Acestea conțin doar cereale și semințe, și nu sunt prăjite în ulei, ci coapte în cuptor. Din acest motiv sunt recomandate peroanelor care suferă de boli cardiovasculare, metabolice sau digestiveCardiacii, diabeticii și supraponderalii le pot prepara și servi fără probleme.

Chiftele de ovăz

Spre deosebire de grâu și celelalte cereale, ovăzul nu generează alergii, intoleranță la gluten sau creșterea excesivă a apetitului. Acesta este bogată în fibre solubile (îndeosebi beta-glucan) care întârzie golirea stomacului, oferind astfel sațietate pentru o perioadă mai mare de timp.

Fibrele ajută nu doar la controlul greutății, ci și a nivelului de colesterol și zahăr din sânge. Previn constipația, hipertensiunea arterială și reduc riscul evenimentelor cardiovasculare cu potențial fatal.

Sunt de asemenea importante într-o dietă anticancerigenă, dovedindu-se eficiente în special împotriva cancerului de sân și de colon.

Asociația Americană a Inimii recomandă 25-30 de grame de fibre pe zi pentru adulți. Din păcate, cei mai mulți oameni au o dietă care acoperă doar jumătate din această cantitate.

________________________________________________________________________________________________________

Chiftele din fulgi de ovăz – rețetă

Ingrediente

• 500 g de fulgi de ovăz
• 100 g de semințe de floarea-soarelui
• 100 g de semințe de susan
• 2 linguri de ulei de măsline
• 2-3 căței de usturoi
• 1 legătură de mărar proaspăt
• 1 linguriță de sare
• 1 linguriță de boia de ardei
• ½ linguriță de busuioc
• ¼ linguriță de oregano

Ingrediente opționale

• 3 linguri de fulgi de drojdie
• 1 lingură de sos de soia

Preparare

Fulgii de ovăz necesită o hidratare prealabilă pentru a-i putea folosi la această rețetă. Dacă nu aveți intoleranță la gluten, puteți folosi un amestec de mai multe tipuri de fulgi de cereale, precum secară, orz, grâu, hrișcă etc. Acestea se găsesc la magazinele naturiste.

Cântăriți 500 de grame de fulgi și puneți-i într-un bol. Turnați apă fierbinte peste ei, cât să îi acopere. Astfel se vor înmuia mai rapid.

De aici încolo totul este cât se poate de simplu. Puneți semințele, usturoiul zdrobit, mărarul tocat mărunt, sarea și mirodeniile într-un bol încăpător. Adăugați și fulgii de ovăz după ce s-au înmuiat, împreună cu uleiul, și amestecați bine.

Trebuie să obțineți o compoziție omogenă, care necesită un răstimp de odihnă de circa 10 minute.

Între timp, pregătiți tava cuptorului, așternând în ea o hârtie de copt. Pentru a obține niște chiftele mai aspectuoase și elegante, puteți folosi un capac sau un bolișor rotund cu pereții mici.

Umpleți capacul sau bolișorul cu compoziție, nivelați și răsturnați în tavă. Așa veți avea niște chiftele perfect rotunde, ca niște hamburgeri mici.

După ce ați umplut tava cu chiftele, introduceți-o în cuptor pe raftul cel mai jos. Se lasă la copt aproximativ 35 de minute. Chiftelele sunt gata când au devenit ușor aurii și crocante și se iau desprind ușor de pe foaia de copt.

Se pot servi ca atare, sau cu diverse preparate, salate sau sosuri.

________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Trăiește, Gătește cu Dragoste: http://traiestegateste.ro/recipe-items/chiftele-de-ovaz/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. super! o sa incerc reteta, cred ca sunt delicioase 🙂

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.