Cuburi concentrate de LEGUME (vegeta naturală), pentru iarnă
Cubulețele concentrate de vegeta care se găsesc în comerț sunt pline de aditivi și substanțe care nu au ce căuta în hrana noastră de fiecare zi.
Potrivit unui studiu din 2015, realizat de APC România în cadrul Campaniei Naționale de Informare și Educare „Hrană sănătoasă – o investiție pe termen lung în sănătatea noastră – majoritatea condimentelor de tip Vegeta (adaosuri pentru mâncături) din comerț au un conținut foarte mare de sare, zahăr și aditivi, iar conținutul de legume deshidratate este foarte mic – 1-4 g la 100 g de produs.
Aceste produse conțin potențatori de aromă și gust (glutamat monosodic, inozinat disofic, guanilatal disodic, ribonucleotide disodice), maltodextrină, dextroză, amidon de porumb, texturat roșu de soia, proteină vegetală de soia.
Au fost descoperiți 16 aditivi alimentari în cele 36 de produse testate:
– E100 (curcumina), E 101 (rivoflavina), E129 (allura red), E150a (caramel simplu), E150d (caramel cu sulfit de amoniu), E150c (caramel amoniacal), E223 (metabisulfit de sodiu), E304 (palmitat de ascorbir), E330 (aicid citric), E341 (fosfat tricalcic), E450 (difosfat disodic), E471 (mono și digliceride ale acizilor grași), E551 (dioxid de siliciu), E621 (monoglutamat de sodiu), E627 (guanilat disodic), E631 (inozinat disodic), E635 (ribonucleotid disodic).
Acești aditivi au fost asociați cu tulburări intestinale, alergii, dureri de cap, slăbiciune, înrăutățirea simptomelor de astm și gută, greață, diaree, deficit de fier, hiperactivitate, lipsă de vitamina B6, afectarea smalțului dentar.
Foarte mulți din ei sunt contraindicați copiilor și persoanelor cu afecțiuni cardiovasculare, digestive și renale.
_______________________________________________________________________________________________________
Ingrediente
• 5 roșii cherry
• 2 morcovi
• 2 dovlecei
• 200 g de tulpini de țelină
• 200 g de dovleac
• 1 ceapă
• 1 cățel de usturoi
• 2-3 linguri de ulei de măsline
• 250 g de sare mare
• verdețuri: pătrunjel, busuioc, rozmarin, cimbru etc
Preparare
Pe lângă legumele listate, mai puteți adăuga și altele, precum gulie, vinete, cartofi, rădăcină de țelină, rădăcini de pătrunjel și păstârnac, ardei gras roșu, galben, ceapă roșie, roșii.
Curățați, spălați și tăiați toate ingredientele cubulețe, sau mărunt. Puteți folosi un robot de bucătărie pentru a vă ușura munca.
Puneți uleiul de măsline într-o cratiță mare, cu pereții groși. Adăugați legumele și căliți-le în uleiul încins timp de 10 minute, sub capac.
Adăugați sarea și mai lăsați legumele să fiarbă o oră.
De regulă se pune circa o treime de sare din cantitatea de legume (cântăriți-le pentru a stabili câtă sare să puneți). La 1 kg de legume se pun circa 330 g de sare.
După ce s-au înmuiat bine, mixați legumele cu un blender manual, direct în cratiță. Lăsați apoi pasta obținută încă 20 de minute la foc, pentru a scade tot lichidul.
Lăsați pasta de legume la răcit, apoi întindeți-o pe o folie de aluminiu. Rulați folia sub forma unui sul dreptunghiular. Tăiați-o cubulețe și puneți-le în congelator câteva ore.
După ce s-au întărit, scoateți-le afară și desfaceți folia de pe cubulețe. Păstrați-le într-o caserolă de plastic.
Pot fi folosite la diferite mâncăruri: supe, ciorbe, tocănițe, orez, preparate cu carne etc.
_______________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. APC România, Studiu despre condimentele de tip adaosuri pentru mâncăruri: http://www.apc-romania.ro/ro/i-studiu-despre-condimentele-de-tip-adaosuri-pentru-mancaruri/Mjk1LTA.html
2. Mici Bucătari, CUBURI DE VEGETA FĂCUTE ÎN CASĂ: http://micibucatari.altervista.org/cuburi-de-vegeta-facute-in-casa/
Un cub cu magie dă savoare preparatelor noastre!! Ciorbele sunt delicioase și mâncărurile sunt savuroase!!!