„Unt” din semințe de dovleac și miere cu efecte remineralizante (rețetă + beneficii)

Semințele de dovleac impresionează prin conținutul lor nutrițional foarte bogat. Pe lângă faptul că este un desert practic și plăcut la gust, acest unt este 100% natural și foarte hrănitor.

Potrivit The World’s Healthiest Foods, o cantitate mică ne poate oferi doze generoase de minerale, vitamine, grăsimi sănătoase și antioxidanți.

Unt din seminte de dovleac

Unt din seminte de dovleac

28 de grame de semințe de dovleac ne oferă:

proteine (7 g)
mangan (42% din DZR)
magneziu (37% din DZR)
fosfor (33% din DZR)
fier (23% din DZR)
cupru (19% din DZR)
vitamina K (18% din DZR)
zinc (14% din DZR)
acizi grași polinesaturați
potasiu
– vitamina B2
– acid folic

Conțin antioxidanți puternicicarotenoizi și vitamina E, care previn inflamațiile și alte boli grave, datorită efectului de combatere a daunelor radicalilor liberi asupra celulelor corpului.

Beneficiile lor se răsfrâng îndeosebi asupra sistemului cardiovascular și a prostatei.

Studiile au arătat că dietele bogate în semințe de dovleac au fost asociate cu un risc mai mic de cancer mamar, stomacal, pulmonare, de prostată și colonLignanii pe care aceștia îi conțin ajută la prevenirea și tratarea cancerului mamar.

Semințele de dovleac sunt o sursă foarte bună de magneziu, un mineral esențial care ajută la controlul tensiunii arteriale și reglarea nivelurilor de zahăr din sânge, scade riscul bolilor de inimă, ajută la formarea și menținerea oaselor sănătoase.

Un studiu a arătat că uleiul de semințe de ulei a redus inflamația la șobolanii cu artrită, fără să cauzeze efecte secundare.

Persoanele care au probleme cu somnul pot încerca să consume câteva semințe de dovleac seara, înainte de culcare. Acestea conțin triptofan, un aminoacid care induce și îmbunătățește somnul.

Zincul ajută la transformarea triptofanului în serotonină, care la rândul ei este convertită în melatonină – hormonul care reglează ciclul de dormit. Și magneziul favorizează somnul datorită efectelor relaxante asupra mușchilor.

Unt din semințe de dovleac – rețetă

Ingrediente

• 300 g de semințe de dovleac crude
• 1-2 linguri de miere

Preparare

Puteți găsi semințe de dovleac crude la magazinele naturiste și în piață. Dacă doriți ca untul să aibă un gust mai aromat, rumeniți puțin semințele.

Așezați o hârtie de copt în tava cuptorului și întindeți semințele într-un singur strat.

Coaceți-le câteva minute, până se rumenesc puțin, amestecând des.

 

După ce s-au răcorit, puneți-le în blenderul/robotul cu lama S și pulsați de mai multe ori, până când acestea se fac pulbere.

Adăugați mierea de albine și mixați din nou câteva minute, până obțineți o compoziție omogenă, asemănătoarea untului.

Păstrați pasta de dovleac într-un borcan de sticlă, la frigider. Se poate servi cu pâine integrală, crackers, lipie sau felii de fructe, ca o pastă tartinabilă.

Această rețetă poate fi adaptată în funcție de preferințe și posibilități. Dacă nu aveți semințe de dovleac, folosiți semințe de floarea-soarelui sau un amestec.

Sursă: Authority Nutrition, Top 11 Science-Based Health Benefits of Pumpkin Seeds: https://authoritynutrition.com/11-benefits-of-pumpkin-seeds/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.