Mâncărică de URZICI – cel mai gustos mod de a găti urzicile (rețetă, beneficii și contraindicații)
E vremea urzicilor, și nimeni nu trebuie să rateze aceste delicatese de primăvară, bogate în minerale și vitamine, care ne redau forța fizică pierdută în timpul iernii.
Consumate pe toată perioada sezonului, urzicile ajută la detoxifierea și remineralizarea organismului.
Urzicile sunt bogate în fier, fosfor, cupru, siliciu, potasiu, zinc, sulf, bor, mangan, vitamina A, vitaminele B, C și K, aminoacizi, uleiuri volatile și antioxidanți.
– întăresc oasele (datorită conținutului de siliciu, fosfor și bor)
– ameliorează durerile articulare și reumatice
– previn osteoporoza
– îmbunătățesc funcția sistemului imunitar, digestiv, endocrin și nervos
– curăță sângele și rinichii
– ușurează simptomele de alergie
– combat inflamațiile și cancerul
– stimulează circulația sângelui
– protejează mucoasele și pielea
– combat anemia, hipertensiunea și diabetul
Urzicile curăță sângele datorită conținutului alcalin de minerale (fier și siliciu), dizolvă deșeurile acide, ajută la eliminarea toxinelor, ajută la vindecarea infecțiilor vezicale, încetinesc răspândirea cancerului de prostată, ajută la vindecarea eczemelor, acneei și a altor afecțiuni ale pielii.
_______________________________________________________________________________________________________
Pentru a da urzicilor un gust deosebit, vă sfătuim să nu le opăriți înainte de a le găti. Căliți-le direct cu puțin ulei. Astfel, toată aroma cepei și a usturoiului vor intra în ele și le vor transforma într-o mâncare deosebit de gustoasă.
Pe lângă faptul că le diluează gustul, fierberea în apă distruge vitamina C și alte vitamine solubile în apă.
Mâncare de urzici cu usturoi – rețetă
Ingrediente
• 5-6 mâini de urzici
• 2 cepe uscate sau ceapă verde
• 6 căței de usturoi
• ulei, sare după gust
• opțional
Pe lângă urzici, puteți adăuga și câteva mâini de spanac, praz sau leurdă.
Preparare
Alegeți urzicile de impurități și gunoaie, rupeți codițele și spălați-le cu atenție, clătindu-le în mai multe ape.
Tocați cepele mărunt și puneți-le la călit în puțin untdelemn de măsline încins. Lăsați-le câteva minute, până ceapa devine transparentă. Adăugați urzicile tocate mărunt.
Lăsați-le să fiarbă înăbușit, până se înmoaie și se leagă. Dacă este nevoie, adăugați puțin vin alb (le dă o aromă deosebită), suc de roșii sau lapte. Spre final, adăugați usturoiul tocat mărunt și puțină sare.
Se servesc cu mămăliguță caldă și eventual puțină smântână, sau cu ochiuri.
_______________________________________________________________________________________________________
Precauții și contraindicații
Consultați medicul înainte de a consuma urzici dacă urmați un tratament medicamentos, deoarece acestea pot interacționa cu unele medicamente, precum:
– anticoagulante, antiplachetare (pentru subțierea sângelui) – warafarină, aspirină etc.
– medicamente pentru hipertensiune arterială – inhibitori ACE, beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu
– diuretice
– medicamente pentru diabet
– antiinflamatoare nesteroidiene
Aceleași precauții se impun și în cazul femeilor însărcinate.
_______________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Nest & Glow, Nettles – Benefits and How to Use This Superfood: http://www.nestandglow.com/healthy-food/nettles-benefits-and-how-to-use
2. University of Maryland Medical Center, Possible Interactions with: Stinging Nettle: http://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb-interaction/possible-interactions-with-stinging-nettle