Salată de CRUDITĂȚI cu sos dietetic de IAURT
Salatele de crudități sunt întotdeauna binevenite, mai ales după sărbători sau evenimente speciale, când se servesc multe preparate din carne, grase și grele la stomac.
Această variantă este și sățioasă și savuroasă în același timp. Spre deosebire de rețetele clasice, cu maioneză, această salată conține un sos ușor din iaurt, muștar și lămâie, potrivit pentru persoanele care sunt la dietă sau țin regim.
Sfecla roșie, morcovii și țelina, precum și mărul, sunt foarte bogate în antioxidanți, vitamine, minerale și fibre, mai ales în stare proaspătă. Țelina este o sursă foarte bună de vitamine din complexul B. Aceste legume nu conțin cantități dăunătoare colesterol sau grăsimi, și au puține calorii.
Salată de sfeclă și iaurt – rețetă
Ingrediente
• 1 sfeclă roșie
• 2 morcovi
• ½ rădăcină de țelină
• 1 măr acrișor
• 3 linguri de iaurt
• 2 linguri de suc de lămâie
• ½ lingură de muștar dulce
• 1 lingură de oțet
• 1 cățel de usturoi
• sare, mirodenii, după gust
Preparare
Spălați legumele și fructele, apoi curățați-le de coajă și dați-le pe răzătoarea cu găuri mari, într-un bol încăpător. În acest moment, dacă este zi de post, salata se poate finisa cu puțin ulei de măsline și suc de lămâie, sare și piper.
Pentru a-i da mai multă consistență și savoare, adăugați-i un dressing delicios de iaurt. Amestecați cu ajutorul unui blender iaurtul cu muștarul, oțetul și sucul de lămâie, puțină sare și piper, și eventual ceva verdețuri, precum pătrunjel, mărar, mentă sau busuioc. După mixare, veți obține un sos cremos și fin. Gustați de sare.
Turnați sosul peste legumele din bol și amestecați ușor. Pentru un plus de proteine, adăugați câteva cubulețe de brânză.
Dacă nu aveți voie de crudități, coaceți sau fierbeți legumele înainte. Cel mai bine este să le coaceți în cuptor, deoarece fierberea în apă distruge o mare parte din conținutul de nutrienți (îndeosebi vitaminele solubile în apă).