Rețetă de pâine de casă pentru cei la regim sau la cura de slăbire

Această rețetă este recomandată atât celor care țin regim de slăbire, cât și celor care vor să mănânce cât mai sănătos. Această pâine de casă este atât de sănătoasă, încât poate fi dată și copiilor, în loc de dulciuri. Are un gust foarte bun, și este foarte sățioasă, întrucât este preparată din făină integrală și semințe.

Pâine de Regim

Pâine de Regim

Pâine de regim:  rețetă

Ingrediente

• 500 g făină integrală
• 300 g de iaurt
• 100 ml de apă caldă
• 2 linguri de ulei
• 10 g de drojdie uscată sau 15 g de drojdie proaspătă
• 1 linguriță de sare
• 1 linguriță de zahăr brun sau miere
• 1 linguriță de oțet de mere
• 60 g de semințe de in
• 60 g de semințe de floarea-soarelui
• 60 g de semințe de susan

Preparare

Primul pas este dizolvarea drojdiei în cei 100 ml de apă caldă. Se adaugă acum și zahărul sau mierea, și puțină făină (50 g). Se amestecă și se lasă la dospit 10-15 minute.

Între timp, se amestecă toate tipurile de semințe, și se zdrobesc în blender sau în râșnița de cafea. Nu trebuie măcinate complet. Jumătate din cantitatea de semințe zdrobite se pune deoparte, iar cealaltă jumătate se amestecă într-un lighean mare pentru frământat cu sarea, uleiul, iaurtul și oțetul. Se incorporează restul de făină (450 g), și se toarnă deasupra și amestecul dospit de drojdie. Se frământă cu mâinile, până se obține un aluat moale și elastic. Dacă vi se pare prea tare, mai puneți puțină apă caldă. Dacă este prea moale, mai adăugați făină.

Aluatul astfel preparat se pune în lighean și se acoperă cu un prosop gros. Se lasă la crescut o oră, la loc cald.

După acest interval, aluatul se mai frământă puțin, și se taie în 10-12 bucăți egale. Din fiecare bucată de aluat se face câte 1 formă rotundă, ca o bulcă. Dacă doriți o formă ovală, întindeți bulca puțin cu sucitorul, și turtiți-o puțin.

Se ia apoi fiecare pâinică formată, se înmoaie într-un bol cu apă, și se dă apoi prin amestecul de semințe puse deoparte. (o altă variantă este să ungeți bulcile cu un ou bătut, și să presărați semințele pe deasupra).

După ce ați tăvălit toate pâinicile prin semințe, puneți-le într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, și mai lăsați-le să se odihnească încă 30 de minute. Astfel vor mai crește puțin, și vor căpăta o formă mai frumoasă. (Dacă aveți o tavă rotundă, puteți prepara o margaretă, din 7 bulci).

Tava se introduce în cuptorul încălzit și se lasă la foc mediu circa o oră, sau până când s-au rumenit ușor pe deasupra.

 Acestea pâinici sunt delicioase ca atare, sau se pot tăia și folosi la sandwich. Sunt foarte practice și versatile. La capitolul făină, puteți folosi orice tip de făină integrală, de secară, de ovăz, făină neagră, tărâțe, sau un amestec. Unii adaugă și 1 lingură de cacao la pâine. La fel și în ceea ce privește semințele. Puteți folosi semințe de dovleac, de chimen, de chia, de mac, sau alte semințe preferate.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. SUPER RETETA ! Gatesc saptaminal aceasta piine si este super sanatoasa si gustoasa !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.