„Dimineața să-I dați mulțumire lui Dumnezeu și să-I cereți binecuvântare cu cuvintele voastre, făcând câteva metanii” – Sfântul Teofan Zăvorâtul

Rugăciunea de dimineață are o valoare deosebită, însă puțini dintre noi o practică sau cunosc efectele ei. Cel care se roagă dimineața va simți pe tot parcursul zilei prezența și ajutorul lui Dumnezeu.

Rugăciunea de dimineață este temelia unei zile bune. Ea atrage în viața noastră binecuvântarea lui Dumnezeu și darurile Lui.

Rugăciunea de Dimineață

Rugăciunea de Dimineață

Sfinții Părinți au sfaturi diferite cu privire la cât și cum trebuie să ne rugăm dimineața. De pildă, Sfântul Siluan Athonitul spunea că este bine ca dimineața să ne rugăm mai mult și mai temeinic.

Însă această recomandare poate fi mai potrivită pentru călugări și pentru cei din lume care au mai mult timp la dispoziție. Sfântul Teofan Zăvorâtul ne dă un exemplu mai ușor de urmat dacă trebuie să mergem la serviciu sau la alte treburi în zori.

„Când lucrul nu vă permite să săvârșiți pe deplin pravila de rugăciune, săvârșiți-o pe scurt”. „Pravila” se referă la un set de rugăciuni rânduite de Biserică pentru a se citi dimineața, seara, la mese, la începutul lucrului și în alte împrejurări.

Sfântul Teofan spune apoi lucrul ce mai important la care trebuie să luăm aminte atunci când ne rugăm: „Niciodată nu trebuie să vă grăbiți”.

Mai bine este să îndreptăm câteva gânduri spre Dumnezeu sau să rostim ceva din inimă decât să citim cuvinte în grabă, pe care nu avem timp să le pătrundem cu mintea și să le simțim sensul.

Sfântul Teofan Zăvorâtul

Sfântul Teofan Zăvorâtul

„Dumnezeu este pretutindeni. Dimineața să-I dați mulțumire și să-I cereți binecuvântare cu cuvintele voastre, făcând câteva metanii, și este de ajuns!”

Sfântul Teofan Zăvorâtul insista foarte mult pe rugăciunea conștientă. Acest lucru înseamnă că atunci când ne așezăm la rugăciune, să fim convinși de faptul că Dumnezeu ne privește și ne ascultă tot timpul.

Astfel vom putea săvârși rugăciunea cu smerenia, evlavia, credința și frica sfântă pe care trebuie să le aibă cel care vorbește cu Ziditorul său.

În pravila de rugăciune spune că atunci când ne sculăm din somn, fără lene și cu mintea trează trebuie să ne depărtăm de așternut și îndată să ne închinăm de trei ori.

Apoi să stăm puțin în tăcere pentru ca simțurile noastre să se liniștească, și apoi să începem rugăciunea.

Iată o rugăciune scurtă pe care o putem citi dimineața pentru a avea ocrotirea și ajutorul lui Dumnezeu în toate:

Mă închin Ție, Dumnezeule mult-milostive, și Ție îți încredințez sufletul și trupul meu, simțurile și vorbele mele, cugetele și gândurile mele, faptele mele și toate mișcările trupului și sufletului meu; intrările și ieșirile mele, credința și viețuirea mea.

Și Te rog: Tu mă binecuvintează, Tu mă miluiește și de orice lucru rău lumesc, diavolesc și trupesc mă izbăvește. Curăță mulțimea fărădelegilor mele, îndreptează viața mea cea rea și ticăloasă, ferește-mă de căderile în păcat ce vor să vină, ca niciodată să nu mânii iubirea Ta de oameni.

Și dă-mi cu pace, fără de păcat să petrec ziua aceasta, întru slava Ta și spre mântuirea sufletului meu. Amin.”

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.