Sfântul Vasile cel Mare ne învață cea mai simplă și utilă rugăciune

Nu Dumnezeu are nevoie de rugăciunile noastre, ci noi avem nevoie de rugăciune pentru a avea parte mereu binecuvântarea, ajutorul și lumina lui Dumnezeu în viața noastră.

Iar rugăciunea nu este numai cea de tipic, care se face din cărți, sau care se săvârșește în anumite împrejurări: seara la trezire, la masă, înainte de lucru, seara la culcare, înainte de a pleca la drum sau într-o călătorie, la boală și așa mai departe.

Sfântul Vasile cel Mare Rugăciune

Sfântul Vasile cel Mare Rugăciune

Trebuie să ne rugăm în toată vremea și în tot locul. Mântuitorul ne-a spus: „Privegheați și vă rugați, ca să nu intrați în ispită”.

Rugăciunea neîncetată nu înseamnă doar rostirea cuvintelor rugăciunii, cum este rugăciunea inimii sau a minții, „Doamne Iisuse Hristoase…”, ci presupune efortul de a sta mereu înaintea lui Dumnezeu și de a-I spune Lui tot ce faci, ce gândești, ce îți dorești, ce te frământă, ce te bucură, ce neputințe ai, ce dificultăți întâmpini.

Rugăciunea adevărată înseamnă a păstra o legătură vie cu Dumnezeu, căci Dumnezeu este viu și lucrător, și are putere să schimbe radical viața noastră.

Chiar dacă nu rostim cuvinte de rugăciune, atunci când prin tot ce facem căutăm să împlinim poruncile lui Dumnezeu și ne străduim să facem fapte bune, să împrăștiem doar gânduri bune către cei de lângă noi, și să evităm orice răutate, viața noastră însăși devine o rugăciune.

Cum să ne rugăm – Sfântul Vasile cel Mare

Sfântul Vasile cel Mare ne învață un fel de rugăciune foarte simplă, dar care se apropie foarte mult de rugăciunea adevărată, prin care putem comunica tot timpul cu Dumnezeu.

Sfântul Vasile cel Mare

Sfântul Vasile cel Mare

„Dumnezeu nu așteaptă să-I cerem: „Dă-mi Doamne, cutare sau cutare…” Pentru că Dumnezeu știe mai bine decât noi de ce avem nevoie. Noi să facem cum spune Apostolul în altă parte: Ori de mâncați, ori de beți, ori altceva de faceți, toate să le faceți spre slava lui Dumnezeu.”

Iată o cale simplă de a ne deprinde cu rugăciunea neîncetată, care ajunge întotdeauna la Dumnezeu și ne face să simțim prezența Lui.

Părintele Petroniu Tănase amintește de metoda Sfântului Vasile cel Mare, și ne învață să ne rugăm așa:

Dimineața, când ne trezim din somn, să ne înălțăm mintea la Dumnezeu și să-I zicem așa: „Îți mulțumesc, Doamne, că mi-ai mai dat o zi.” Sfinții Părinți spun că ziua de mâine nu e a noastră, ci este dar de la Dumnezeu.

Urmându-ne cursul firesc al pregătirii pentru această nouă zi binecuvîntată de Dumnezeu, când ne spălăm pe față, să spunem: „Îți mulțumesc, Doamne, că mi-ai dat această materie minunată, apa, care mă curăță și este bună pentru sănătatea oamenilor.”

Apoi, când ne îmbrăcăm cu hainele noastre, mintea să se ridice iarăși la Domnul cu mulțumire, strigând: „Mulțumesc, Doamne, pentru haina aceasta care îmi acoperă goliciunea trupului și mă apără de intemperii.”

Procedând așa, ne vom înduhovnici mintea și viața, și vom dobândi rugăciunea neîncetată. Acest mod de a ne ruga poate fi împlinit fără probleme de orice om care trăiește în lume. Indiferent de facem, este foarte important să ne ținem mintea la Dumnezeu, și atunci vom vedea cum toate se schimbă înlăuntrul nostru și în jurul nostru. Vom avea mereu pace și curaj să înfruntăm orice situație, știindu-L pe Dumnezeu de față, vom fi mereu treji și atenți la faptele noastre, iar gândurile noastre vor fi curate și pline de lumina lui Dumnezeu.

Pildă de rugăciune vie a unei femei de la țară

Părintele Paisie Olaru de la Mânăstirea Sihăstria povestea despre o femeie de la țară, care a venit să se spovedească:

Părintele Paisie Olaru

Părintele Paisie Olaru

– Părinte, cum o fi cu mântuirea mea? Eu nu știu multe rugăciuni pe de rost, pentru cu nu am fost dată la școală și nu știu să citesc.

Părintele a întrebat-o:
– Și nu te rogi?

La care ea a spus:
– Mă rog, cum să nu mă rog?

– Și cum te rogi?
– Uite cum mă rog. Atunci când mătur prin casă, zic în mintea mea: Doamne, curățește sufletul meu, cum curăț eu gunoiul din casă. Atunci când spăl rufele spun din nou: Spală, Doamne, negreala păcatelor din inima mea, ca să fie frumoasă așa cum e o rufă curată și spălată. Când fac orice alt lucru spun aceleași cuvinte.

Femeia l-a întrebat în final:
– Părinte, o fi bună rugăciunea asta?

Iar părintele Paisie i-a spus așa:
– „Numai așa să te rogi toată viața de acum înainte!”

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.