RUGĂCIUNEA are mare putere să alunge răul din viața unui om (o minune adevărată)

“Rugăciunea îngrădește și respinge cumplitele îndemnuri ale puterii întunecate. Și mai cu deosebire este puternică rugăciunea celor apropiați. Rugăciunea mamei, rugăciunea prietenului – ea are o mare putere.”

Aceste cuvinte au fost rostite de Starețul Serafim de Vârița, unul din cei mai mari stareți ai timpurilor noastre, care a primit de la Dumnezeu numeroase daruri, dintre care cel al înainte-vederii, al tămăduirii bolilor și al facerii de minuni. A dormit întru Domnul în anul 1949 și a fost canonizat în 1998. Este prăznuit de Biserica Ortodoxă la data de 21 martie.

Sfântul Serafim de Vârița

Sfântul Serafim de Vârița

Cuvintele sale parcă răsună cu și mai multă putere astăzi, când avem o nevoie vitală de rugăciune. Nu există om care să nu fie stăpânit de o anumită patimă, de o neputință a trupului ori a sufletului.

Sfântul Serafim ne arată că rugăciunea are o mare forță vindecătoare asupra viciilor. Din următoarea întâmplare petrecută în chilia Sfântului, înțelegem cât de mare este puterea rugăciunii celor apropiați pentru cei legați cu lanțurile patimilor și aflați în neputința de a se slobozi ei singuri.

Dacă unii ca aceștia nu se pot ruga pentru ei înșiși, noi, cei care cunoaștem starea lor jalnică și lupta lor interioară, suntem datori să ne rugăm ca Dumnezeu să-i lumineze și să le dea puterea să se elibereze din robia cumplitelor vicii care îi stăpânesc.

O minune din viața Sfântului Serafim de Vârița

“Un bărbat tânăr a ajuns alcoolic și a început să dea pe băutură totul din casă. Soția nu a mai rezistat să ducă o astfel de viață, și a plecat împreună cu copilul. Un prieten de-a lui a aflat că în Vârița trăiește un monah bătrân, care îi tămăduiește pe alcoolici, și a început să-l convingă să meargă la el, poate îl va ajuta să se vindece.

Mult timp nu a vrut să meargă, dar mai pe urmă s-a lăsat convins. Au luat bilete și au ajuns până la Leningrad. Când au sosit la gara Vitebsk, prietenul acestui bețiv s-a dus la casă să cumpere bilete, și cât a stat la rând, alcoolicul s-a dus la toaletă și i-a propus cuiva pentru un sfert de litru de alcool să-i dea hainele: și-a dat de pe el cizmele și lenjeria de corp, și a rămas numai în flanelă și pantaloni, iar sfertul l-a băut pe loc.

Prietenul l-a căutat, dar nicicum nu putea înțelege când și unde a reușit să bea. S-au urcat în tren și au plecat.

Sosind la casa starețului, au pășit în hol, iar Părintele în acest timp explica în pilde despre oaia pe care păstorul merge să o caute. Bețivul a spus prietenului său:

– Unde m-ai adus tu, aici oameni nu sunt, ci numai oi.

Cei beți, deseori devin slobozi la gură, și vrăjmașul îi împinge să ia în râs și să batjocorească cele sfinte.

– Pentru nimic nu voi intra aici, nu am ce face aici.

Și îndată a auzit glasul starețului:

– Serghei, vino încoace!

Îndată i-a sărit beția și l-a întrebat pe prietenul său:

– De unde mă știe el?

Dar starețul a repetat cu glas tare:

– Serghei, care a venit la mine cu prietenul său, să intre.

Serghei a intrat, și a văzut o mulțime de oameni, iar starețul a spus:

– Iată, scumpii mei frați și surori, pe acest om l-au părăsit mama și soția. El a ajuns într-o situație groaznică, abia a dat în gară pe o sticlă de votcă lenjeria și cămașa, și a venit aici numai cu o flanelă. Oamenii l-au părăsit, dar nu l-a părăsit Dumnezeu. El l-a trimis pe prietenul acestui om care l-a adus aici cu nădejdea în ajutorul nostru. Domnul i-a ajutat fiindcă pentru el au făcut rugăciune.

În aceste clipe, înlăuntrul acestui om se dă o luptă înfricoșată – duhul cel rău care a intrat în el îl îndeamnă și vrea ca el să mă lovească pe mine și pe prietenul său iar apoi să fugă de aici, și este greu să-l putem ține pe acest om. Duhului rău nu-i priește aici, și nu poate să sufere, fiindcă aici oamenii se roagă.

Și iată, dragii mei, acum numai de noi depinde unde se va duce și ce va ajunge acest om nefericit! Haideți toți împreună să ne rugăm lui Dumnezeu și Maicii Domnului ca să-i ajute acestui om.

Toți câți se aflau în chilie au început să se roage, iar unii au început chiar să plângă. Și îndată acest bețiv a căzut la pământ și a început să se lovească, cuprins de tânguire. Mult timp a stat astfel și a plâns, iar oamenii se rugau.

La sfârșit, starețul a spus:

– El nu va mai bea de acum înainte. El a voit să se sinucidă, dar nu a făcut-o, fiindcă pentru el se făcea rugăciune. Rugăciunea îngrădește și respinge cumplitele îndemnuri ale puterii întunecate. Și mai cu deosebire este puternică rugăciunea celor apropiați. Rugăciunea mamei, rugăciunea prietenului – ea are o mare putere.

Până la sfârșitul vieții, Serghei nu a mai pus alcool în gură. A devenit profund credincios și fiu duhovnicesc al starețului.“

Cunoașteți oameni care sunt dependenți de alcool, de tutun sau chiar de droguri? Oameni cuprinși de patima jocurilor de noroc, oameni care trăiesc în desfrânări, în hoții și în alte nelegiuri?

Să facem rugăciune pentru unii ca aceștia cu multă credință, fără să-i judecăm sau să-i osândim pentru faptele lor, având nădejdea că Dumnezeu îi va îndrepta cu mila Sa și îi va aduce pe calea cea bună.

Sursă: “Sfântul Serafim de Virița. Patericul Vâriței”, Alexandru Trofimov, 2003

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


9 comentarii

  1. Daca vrei să ceri ceva și nu poți , altcineva poate cere în locul tău , dar dacă nu vrei sa ceri nimic , în zadar cineva cere pentru tine .

  2. SLAVA LUI DUMNEZEU! MULTUMIM !

  3. Amin!Slava lui Dumnezeu !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.