Anafura – un aliment sfinţit, cu efect vindecător

Mai sfântă decât pâinea obişnuită şi decât orice alt aliment cu care ne hrănim este anafura.

Sfântul Augustin spunea despre obiceiul de a consuma anafură că este vindecător de neputinţe sufleteşti şi boli trupeşti.

Anafura – un aliment sfintit, cu efect vindecator

Anafura – un aliment sfintit, cu efect vindecator: Ortodoxia.me

Ce înseamnă anafura? 

„Anafura” se traduce din greceşte prin „ofrandă”. Se referă mai precis la prescurile aduse de credincioşi la altarul bisericii, împreună cu pomelnicul, lumânarea, tămâia sau alte ofrande.

Prescurile intră aşadar în altar şi apoi sunt tăiate spre a fi binecuvântate în timpul Liturghiei şi împărţite la final credincioşilor.

Există un pasaj special în timpul Liturghiei dedicat acestui moment, înainte de „Cuvine-se cu adevărat”, cântarea Maicii Domnului.

Preotul slujitor Îl roagă pe Dumnezeu să binecuvinteze anafura – „pâinea aceasta” – pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi a tuturor sfinţilor, şi o atinge de Sfântul Potir care conţine sfintele sfintelor, adică Trupul şi Sângele lui Iisus Hristos.

Ea nu este deci împărtăşania propriu-zisă, ci un alt tip de pâine, care se împarte credincioşilor care nu se împărtășesc cu Sfintele Taine, spre binecuvântare.

Anafura poate fi privită un mijloc prin care primim daruri dumnezeieşti.

Ea devine purtătoare de har şi de putere dumnezeiască pentru cei care o mănâncă cu credinţă şi evlavie.

Rolul anafurei este acela de a ne întări duhovnicești.

Anafura – efecte terapeutice

Anafura este concretizarea ajutorului nevăzut pe care sfinţii şi Maica Domnului ni-l dau, ca urmare a rugăciunii preotului pentru întreg poporul şi a credincioşilor care se roagă împreună cu el în timpul Liturghiei.

În virtutea acestor rugăciuni, anafura devine un mijloc de sfinţire a celor care o consumă, ea purtând în sine harul tămăduitor şi binefăcător al lui Dumnezeu.

De aceea se spune că anafura este o pâine care vine direct în legătură cu nevoile şi trebuinţele noastre zilnice, producând efecte benefice asupra trupului, sufletului şi minţii noastre.

Rolul tămăduitor al anafurei se vede şi din faptul că aceasta este dusă şi celor bolnavi, sau celor care din binecuvântate pricini nu au putut participa la Sfânta Liturghie.

Anafura este un semn al comuniunii şi dragostei frăţeşti dintre membrii unei biserici sau a unei societăţi. Ea uneşte pe cei care o consumă, apropiind pe cei dezbinaţi şi unindu-i în Hristos.

Instituirea tainei anafurei are la bază chiar acest scop: de a-i „îmbina” pe oameni şi pentru a-i aduce unul lângă altul într-o singură fiinţă.

Când şi cum se consumă anafura

Anafura se ia numai în stare de ajunare. Credincioşii pot consuma anafura îndată după Sfânta Liturghie dacă n-au mâncat nimic după ora 00:00.

În caz contrar, o pot lua acasă pentru a doua zi.

Există rugăciuni speciale care se fac înaintea consumării anafurei.

Credinciosul face semnul sfintei cruci şi se roagă ca anafura pe care o ia să-i fie lui spre iertarea păcatelor, spre luminarea cugetului, spre întărirea trupului şi tămăduirea sufletului, întru biruinţa neputinţelor şi a patimilor.

Anafura nu trebuie aruncată, nici chiar atunci când ea s-a întărit. Dacă este uscată, se poate înmuia în apă sau aghiasmă.

Dacă s-a mucegăit, se va îngropa în pământ, alături de alte materii sfinte, cum sunt resturile de lumânări care au fost folosite în altar.

Cine nu poate lua anafura

Tipicul bisericesc spune că mai întâi se ia aghiasma, apoi anafora. Această pâine nu se amestecă la un loc cu mâncarea, ci se ia numai pe nemâncate.

Nu pot lua anafură:

• cei care au mâncat după miezul nopţii
• femeile care sunt în rânduiala firii (timp de 8 zile)
• bărbaţii care au avut ispite trupeşti în somn
• soţii care au fost împreună în ajun
• cei care sunt certaţi

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


4 comentarii

  1. Multumesc din suflet pentru postare! Aveam mare nevoie de invataturile acestea, pentru ca am in casa niste anafura uscata si veche – din pacate.

  2. Multumim frumos pt aceste invataminte!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.