Rugăciune înainte de consumarea anafurei și aghiasmei

Așa cum spun Sfinții Părinți, găsim mereu ceva de vorbit cu Dumnezeu, dacă ne dorim să păstrăm o legătură vie, permanentă cu El. Avem mai ales motive să-i mulțumim neîncetat pentru toate darurile și binefacerile Sale revărsate asupra noastră. O relație sinceră și nestinsă cu Dumnezeu nu ne poate aduce decât numai bucurii și beneficii, atât spirituale, cât și materiale.

Rugăciune de Dimineață

Rugăciune de Dimineață

Înainte de masa de dimineață, creștinii gustă puțină aghiasmă, sau anafură, sau amândouă. Creștinii adevărați, practicanți, nu iau anaforă și aghiasmă numai Duminica, după Liturghie, ci păstrează și pentru restul zilelor săptămânii.

Este un obicei creștinesc să începem ziua cu o gură de aghiasmă și câteva bucățele de anafură. Aceste gesturi aparent banale ne pot sfinți trupul, ziua și viața. Pentru a extrage și mai multe beneficii din consumarea anaforei și a aghiasmei, este foarte bine să spunem și o rugăciune specifică, precum este cea de jos.

Rugăciune la consumarea anaforei și aghiasmei

Doamne, Dumnezeul meu, să-mi fie mie darurile Tale și agheasma aceasta spre lăsarea păcatelor, spre luminarea cugetului, întărirea și tămăduirea sufletului și a trupului meu, întru biruința asupra patimilor, și a neputințelor mere, după mare mila Ta, a Preacuratei Maicii Tale, și a tuturor sfinților Tăi, amin.”

Aghiasma și anafura nu trebuie luate ca pe niște alimente lipsite de semnificație sau încărcătură duhovnicească. Ele sunt sfințite, și binecuvântate, și de aceea se cuvine să le consumăm cu multă evlavie și credință, ca ele să aducă rod în viața noastră.

Niciodată nu trebuie să ne aflăm fără de rugăciune, și cu atât mai puțin să ne folosim de darurile lui Dumnezeu fără să-I mulțumim, sau să-i cerem binecuvântarea. De pildă, atunci când luăm aghiasma, sau anafora, avem posibilitatea să rostim o rugăciune mică, dar cu mult folos duhovnicesc. Anafora este pâinea binecuvântată de preot în timpul Sfintei Liturghii, când acesta rostește: “Pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, binecuvintează pâinea aceasta, anafora sfinților Tăi”.

Vedem deci, că anafora este o pâine binecuvântată de Dumnezeu, prin rugăciunile Maicii Domnului și ale preotului slujitor. Din acest motiv și noi, atunci când o consumăm, trebuie să ne înălțăm mintea și inima la Dumnezeu și la Maica Domnului, cerând să facă acest dar întăritor pentru sufletul și trupul nostru.

Aghiasma mică de obicei se ia prima, deoarece este sfințită, pe când anafura este doar binecuvântată, și se ia după aghiasmă.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.