Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului (1 octombrie)

“Astăzi poporul cel binecredincios, luminat prăznuind, umbriți fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu, și căutând către prea cinstita icoana ta, cu umilință grăim: Acoperă-ne pe noi cu cinstitul tău Acoperământ, și ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.” (troparul sărbătorii de la 1 octombrie)

Acoperământul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnul s-a arătat în Constantinopol, pe vremea împăratului Leon cel înțelept, în biserica din Vlaherne, astfel:

În luna octombrie, ziua întâi, într-o zi de Duminică, după săvârșirea cântării celei de toată noaptea, fiind de față mulțimea poporului, la ceasul al patrulea din noapte, Sfântul Andrei și-a ridicat ochii în sus și a văzut-o pe Împărăteasa Cerului, pe Acoperitoarea a toată lumea, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, stând în văzduh și rugându-se. Și arătarea ei era strălucitoare ca a soarelui, și acoperea poporul cu cinstitului ei omofor.

Văzând acestea, Sfântul Andrei a zis către ucenicul său, Epifanie: “Oare vezi frate, pe Împărăteasa și pe Doamna tuturor, care se roagă pentru toată lumea?” Iar acela a răspuns: “O văd, sfinte părinte, și mă înspăimânt!”

Rugăciunile Maicii Domnului către Dumnezeu sunt ca niște paveze pentru noi, creștinii, care s-au auzit de cei vrednici în vremea arătării Sfântului ei Acoperământ. Preasfânta Fecioară se ruga cu multă umilință, ca o maică către Fiul și Făcătorul ei, grăind cuvinte de îmblânzire și de îndurare, zicând așa:

“Împărate ceresc, primește pe tot omul care Te slăvește pe Tine și cheamă în tot locul Preasfânt numele Tău, și unde se face pomenirea numelui meu, acel loc îl sfințește și preamărește pe cei ce Te preamăresc pe Tine. Iar celor ce cu dragoste mă cinstesc pe mine, Maica Ta, primește-le toate rugăciunile și făgăduințele, și de toate nevoile și răutățile îi izbăvește.”

Aceste rugăciuni sunt scuturi nebiruite care apără Biserica și poporul, turn de tărie în fața vrăjmașului, căci cu adevărat ne apără pe noi și ne împodobește. Ne apără de toate primejdiile, pe vrăjmașii noștri cei văzuți și nevăzuți îi izgonește departe, pe ceo robiți din legături îi scapă, pe cei chinuiți de duhuri necurate îi izbăvește, pe cei mâhniți îi mângâie, pe cei năpăstuiți îi apără, pe cei flămânzi îi hrănește, celor înviforați le face adăpost, și pe cei bolnavi îi cercetează.

Ne împodobește acoperind înaintea lui Dumnezeu goliciunea cea de rușine a sufletului nostru, iar cu slujirile ei preînalte, asemene unor prea scumpe podoabe și unor multe daruri, ca niște visterii nesecate, împlinind lipsa noastră, ne face bineprimiți pe noi înaintea ochilor Domnului.

Maica Domnului împodobește pe cei ce nu au îmbrăcăminte de nuntă, și îi îmbracă cu haina sa, făcându-i ca și cum nu s-ar vedea cu ochiul cel atoatevăzător rușinea goliciunii lor sufletești. Preacurata Fecioară ne înfrumusețează pe noi, când pe cei păcătoși îi face drepți, și oe cei necurați îi face curai.

Acest însuflețit turn, Maica lui Dumnezeu, nu s-a arătat singură în văzduh, ci a luat cu ea oștile îngerești, și mulțime de sfinți, care în haine albe stăteau cucernic împrejurul ei. Rugăciunile către Dumnezeu ale celorlalți sfinți sunt ca niște săgeți celor puternici care pot să gonească taberele vrăjmașului. Căci știe Preacurata Născătoare de Dumnezeu că război este viața noastră pe pământ. Pentru aceasta, cereasca Împărăteasă a chemat toate cereștile puteri, a chemat pe prooroci, pe apostoli, a adunat pe mucenici, pe fecioare, pe cuvioși și pe drepți, și cu aceștia a venit să ne ajute nouă, și să se așeze împrejurul nostru, ca să ne dea biruință asupra celui rău.

Între sfinții care s-au arătat în biserica din Vlaherne împreună cu Prea Curata Fecioară, doi erau mai aleși: Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, și Sfântul Ioan Evanghelistul. Pe amândoi, rugătoare noastră i-a luat cu ea la rugăciune, ca pe cei ce au îndrăzneală mare către Dumnezeu spre milă, că mult poate rugăciunea celor bineplăcuți Stăpânului.

Să prăznuim Acoperământul Maicii Domnului mulțumind Acoperitoarei noastre pentru această prea mare milostenie arătată neamului creștinesc. Cu tot dinadinsul s-o rugăm ca acum și întotdeauna cu milostivire să ne acopere pe noi. Căci fără Acoperământul și sprijinul ei pentru noi cei ce totdeauna mâniem pe Dumnezeu, ne este cu neputință a trăi, pentru că, greșind mult, am putea pieri pentru fărădelegile noastre.

Umbriți fiind prin venirea ei, sub Acoperământul Maicii Domnului să ne ascundem, și să ne rugăm ei:

Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, că tu ești acoperitoarea noastră, Pre Sfântă fecioară. În ziua răutăților noastre, acoperă-ne pe noi. Toate zilele vieții noastre sunt rele, precum odată Iacov cel din Legea Veche a zis: Puține și rele au fost zilele anilor vieții mele. Deci în toate zilele noastre cele rele, o Sfântă Fecioară Maria, Născătoare de Dumnezeu, de al tău milostiv Acoperământ avem trebuință și te rugăm: acoperă-ne pe noi în toate zilele noastre, dar mai ales în ziua cea rea, când sufletul se va despărți de trup, de față să stai nouă în ajutor, și să ne acoperi pe noi de duhurile rele din văzduh, iar în ziua înfricoșătoarei Judecăți de Apoi, să ne acoperi pe noi întru adâncurile Acoperământului tău.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.