„Vedeți în NECAZURI mila lui Dumnezeu” – Sfântul Teofan Zăvorâtul

Sfântul Teofan Zăvorâtul are sfaturi foarte înțelepte și folositoare pentru cei care suferă de necazuri, de boli sau de ispite și încercări. El oferă o altă perspectivă asupra suferințelor, și a modului corect și “sănătos” în care trebuie ele abordate, trăite și depășite.

Sf. Teofan Zăvorâtul - Despre Necazuri

Sf. Teofan Zăvorâtul – Despre Necazuri

Îmbărbătați-vă! Nici un act de răbdare nu se desfășoară în zadar, ci fiecare are în spate răsplata sa – fie aici, fie acolo… Deprindeți-vă să vedeți în necazuri mila lui Dumnezeu, și întâmpinați-le în liniște, cu devotament față de voia lui Dumnezeu. Deschideți-vă ochiul minții, și priviți cununa care coboară din cer pe capul dumneavoastră dacă rămâneți netulburat și liniștit.

Răbdare

Necazurile nu vă părăsesc. Degeaba se întâmplă acest lucru? Dumnezeu a orânduit așa. Pentru ce? Pentru că vă iubește. Vă iubește, și vă curățește ca să fiți curat, și să străluciți ca diamantul în soare. Și calea către împărăție v-o netezește, căci căruța cu care se ajunge acolo este răbdarea. Dar cum să răbdați, dacă nu aveți necazuri? De aceea vi se și trimit.

Mântuitorul a hotărât că prin multe suferințe trebuie să intrăm în împărăția lui Dumnezeu (Fapte 14, 22). Și binevoiţi să țineți minte, când vă vor lovi necazurile, că Domnul vă așterne acest drum spre împărăția Sa, sau chiar mai mult, vă ia de mână și vă duce. De aceea, nu vă opuneți cu nici un chip, și nu țipați, ci cu blândețe și cu recunoștință îndurați necazurile.

Spălarea păcatelor

Când Domnul lovește, este drept să gândim că, într-adevăr, are de ce. Așadar, cercetați motivul pentru are vă lovește, și îndreptați-vă. Celor drepți, necazurile sunt trimise pentru încercare, iar nouă, mai degrabă spre pedeapsă și spre chemarea la pocăință. Dacă aveți credința că Domnul este doctor, și un doctor Care nu risipește medicamentele în zadar, când răul este îndepărtat, nu numai din fapte, dar și din simţăminte și din gânduri, atunci și necazurile încetează.

Prin necazurile și suferințele îndurate pe nedrept ne prindem de Crucea lui Hristos, și primim de la ea puterea care curățește, sfințește și atrage binecuvântarea lui Dumnezeu. Calea cea strâmtă și dureroasă este calea directă spre rai. Fiecare învinuire neîntemeiată, îndurată cu blândețe este cununa lui Dumnezeu, pusă deja pe cap.

Stăpâna pune în cuptor plăcintele și nu le scoate de acolo până când nu se încredințează că s-au copt. Stăpânul lumii v-a pus și pe voi în cuptor, și v-a ţinut acolo, așteptând să vă coaceți. Răbdați, așadar, și așteptați. Îndată ce vă veți coace, nici o clipă nu veți mai sta în cuptor. Imediat veți fi scoși din el. Dacă vă avântați singuri în afară, veți fi la fel ca plăcintele necoapte. Înarmați-vă, aşadar, cu răbdare. Vă mai spun: după credința mea, cine îndură cu blândețe necazurile care îl lovesc, primindu-le ca din mâna Domnului, acela este părtaș la mucenicie.

Rugăciune

Toată tristețea dumneavoastră descoperiți-o Domnului, cu tot sufletul. Iar El, Care nimic nu dorește atât de mult ca mântuirea sufletului, vă va învăța, și vă va îndruma, și vă va da putere să urmați insuflările Lui. Rugăciunea este suflarea vieții duhovnicești, așa cum simțiți și singur. De aceea nici nu are rost să vorbim… Rugați-vă cu mai multă râvnă. Domnul vă este aproape, și ajutorul Lui este aproape de dumneavoastră în orice moment.

Recunoștință

Nu numai să lăsați totul în mâinile Domnului, dar să mai și fiți senini, să vă bucurați, să fiți recunoscători. Domnul vă iubește, și v-a luat în brațe ca să scoată din voi tot ce nu este bun. Aşa cum spălătoreasă fierbe, clătește și bate rufele ca să le albească, așa și Domnul vă fierbe, vă clătește și vă bate și pe voi, ca să vă albească și să vă pregătească pentru moștenirea împărăției Sale, unde nu intră nimic necurat. Așa să priviți starea voastră, și să vă întăriți în ea, și să vă rugați Domnului ca El să întărească și să adâncească în voi această viziune.

Apoi cu bucurie să primiți orice necaz, ca pe un leac propus de Domnul. La cele ce vă înconjoară, priviți ca la instrumentele lui Dumnezeu îndreptate spre binele vostru, și dincolo de ele, întotdeauna vedeți mâna lui Dumnezeu care vă face bine. Și pentru toate spuneţi: „Slavă Ție, Doamne!” Dar străduiți-vă ca aceste cuvinte să fie nu numai pe limbă, ci și în inimă. Rugați-vă ca Domnul să vă ajute să simțiți aşa. Și vă va ajuta.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.