Sfântul Mucenic Haralambie – mare apărător împotriva bolilor și foametei

În ziua a zecea a lunii februarie, creștinii îl sărbătoresc cu mare evlavie pe Sfântul Sfințitul Mucenic Haralambie, precum și pe cei doi mucenici și trei mucenițe care crezând printr-însul în Hristos, au fost tăiați de sabie, săvârșindu-și viața împreună cu el.

Moartea lor mucenicească s-a petrecut la anul 202, însă prezența lor printre noi este vie și astăzi, iar ajutorul lor în necazuri de netăgăduit.

Viața Sfântului Mucenic Haralambie

Sfântul Mucenic Haralambie – Mare Apărător de Boli și de Foamete

Sfântul Mucenic Haralambie – Mare Apărător de Boli și de Foamete

Sfântul Mucenic Haralambie, care a fost și Episcop al Magnesiei, a trăit în secolul II, și este probabil unul din cei mai bătrâni mucenici ai Bisericii Ortodoxe. Acesta propovăduit cu mare râvnă credința în Mântuitorul Hristos în Asia Mică, îndrumând pe mulți, ca un părinte iubitor, la viața creștină.

Auzind despre faptele sale, prigonitorii acelei vremi, ighemonul Luchie a poruncit ca sfântul, în vârstă de 113 ani pe atunci, să fie dat la chinuri groaznice. În ciuda vârstei sale înaintate, sfântul Haralambie a suferit fără să scoată vreun cuvânt jupuirea pielii de pe corp și ruperea cărnii cu cârlige de fier. Iar când pătimea acestea, sfântul le zicea torționarilor: „Vă mulțumesc fraților, că mi-ați reînnoit sufletul, care dorește să se unească cu veșnicia!”

Astfel, prin răbdarea și credința sa puternice, doi soldați – Porfirie și Vaptos – care îl păzeau au crezut în Dumnezeul lui Haralambie și au fost omorâți pentru aceasta. La fel s-a întâmplat și cu trei femei, care văzând puterea sfântului în timpul chinurilor fizice cumplite, au lăudat pe Hristos și au fost martirizate prin decapitare.

Multe minuni a săvârșit sfântul Haralambie, pentru a-l întoarce pe împăratul păgân la credința cea bună, înviind chiar și un tânăr din morți. La vederea acestor minuni, chiar și fiica împăratului, Galinia, a cerut crezut în Hristos, și zdrobind idolii cei fără de viață din templele lor, a cerut botezul.

Mâniindu-se de curajul și reușitele sfântului, Luchie ighemonul a apucat instrumentele de tortură, vrând să-l rănească mai tare pe sfânt, însă îndată mâinile i-au fost secerate. Și când l-a scuipat pe sfânt în față, gura i s-a strâmbat și i s-a întors la ceafă. Îngrozit de cele întâmplate, Luchie l-a implorat pe Sfântul Haralambie să-l scape cu rugăciunile sale. Și sfântul, în multa sa bunătate și milostivire, a făcut rugăciune pentru Luchie, care s-a vindecat pe loc.

Auzind despre acestea împăratul Septimiu Sever, a trimis să-l aresteze pe sfântul Haralambie și să-l aducă la el în Antiohia. Aici a îndurat ca un ostaș viteaz alte chinuri. Soldații i-au legat barba în jurul gâtului și l-au târât prin cetate trăgându-l ca pe un hatâr. Apoi i-au înfipt piroane de fier în trup, arzându-l cu făclii. Însă harul lui Dumnezeu era cu el, și toate rănile i se vindecau în chip miraculos. Când împăratul a poruncit să-i zdrobească gura cu pietre și să-i ardă barba, flăcările s-au întors asupra prigonitorilor.

Sfârșitul mucenicesc

În cele din urmă, Sfântului Haralambie i-a fost tăiat capul cu sabia, însă prin mila lui Dumnezeu, acesta a murit înainte să fie executat. Înainte de a i se tăia capul, Sfântul Haralambie a văzut cerurile deschise și pe Mântuitorul Hristos cu îngerii său. Atunci mucenicul i-a cerut lui Dumnezeu să poarte de grijă ca locul unde vor fi puse moaștele sale să nu sufere niciodată de foamete, de boli sau de războaie, iar sufletele din acel loc să fie mântuite. Atunci Domnul a promis că-i va împlini rugăciunea.

Fiica împăratului, Galinia, care se convertise la creștinism văzând minunile sfântului, a luat moaștele mucenicului și le-a îngropat cu multă dragoste.

Minunile Sfântului Haralambie în România

Sfântul Haralambie este unul din cei mai mari sfinți ai Bisericii, mare făcător de minuni și grabnic ajutător. Istoria consemnează foarte multe întâmplări minunate în care sfântul a ajutat oameni în situații grele, în special pe cei robiți de foamete și ciumă.

Grabnic izbăvitor de foamete și ciumă

În anul 1813, în Țara Românească a avut loc fenomenul ciuma lui Caragea, când bucureștenii mureau pe capete zilnic, din cauza acestei epidemii cumplite. Bilanțul arăta 90.000 de morți. Singurul care i-a izbăvit pe români de această teribilă boală a fost Sfântul Haralambie, după multe rugăciuni fierbinți adresate luni. Sfântul Haralambie și-a arătat grabnicul ajutor și în 1995, când a avut loc foametea din timpul lui Alexandru Constantin Moruzi.

Moaștele Sfântului Haralambie

După moartea mucenicului, creștinii au început să se cinstească sfintele sale moaște cu multă credință, rugându-se pentru izbăvirea de boli și primejdii. Capul Sfântului Mucenic Haralambie se află la Mânăstirea „Sfântul Ștefan” din Meteora, unde și astăzi se săvârșesc nenumărate minuni. Părticele din cinstitele sale moaște se află și în bisericile de la noi din țară, cum este Biserica Flămânda din București, de pe strada Olimpului, Biserica „Sfântul Dumitru” (Poștă), sau Biserica „Sfinții Arhangheli” din Oțetari.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


4 comentarii

  1. inafara de ISUS HRISTOS nu este nimeni nici in cer si nici pe pamant aparator nici ptr. boli nici ptr. foamete si nici ptr. realizari si nici ptr. mijlocire. .DOMNUL ISUS HRISTOS – UNICUL FIU DE D-ZEU CARE A MURIT PE CRUCE in locul tuturor pacatosiilor el este cel care ne poarta de grijia nimeni nu trece la tatal decat prin ISUS MANTUITORUL nostru tatal ia incredintat toata suflarea si in cer si pe pamant deci ttotul viata si ce ne apartine fara isus nici un fir de par nu ne cade lasati sfinti in pace sa se odihneasca in pace caci isi vor lua rasplata de la D-ZEU . pentru faptele lor

  2. daruit de Dumnezeu si ajutat ptr a putea fi invinsi cei necredinciosi impatimiti-

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.