Cel care trăiește SMERIT și SIMPLU va avea PACE în orice situație grea s-ar găsi

Smerenia este cea mai puternică armă pe care o avem împotriva ispitelor. Cel care știe să se smerească pe sine va trece netulburat prin toate necazurile și va ieși nevătămat.

Nimeni nu poate opri ispitele, dar putem ieși din ele biruitori, cu seninătate, dacă ne vom purta cu smerenie.

Cel care se silește să cultive acest sentiment în inima sa, va reuși să păstreze pacea și dragostea față de semenii lui în cele mai grele situații. Iată ce frumos spune Arhimandrintul Vasilios Bacoianis despre aceasta:

„Acolo unde există smerenie, se află și înțelegere, îndelungă-răbdare, îngăduință, iubire. Cu un asemenea „material” de îngăduință în inima ta, oriunde ai fi, oricât de aspru s-ar purta cu tine oamenii, tu îi vei răbda și îi vei iubi”.

Dacă oamenii ar ști acest lucru, cu toții s-ar strădui să învețe smerenia și să practice această virtute în viața lor pentru a avea mereu bucurie în suflet.

Smerenia și blândețea sunt singurele stări care dau sufletului uman tihnă și pace, după cuvintele Domnului.

Mântuitorul ne-a arătat chipul smereniei prin tot ce a făcut cât a viețuit pe pământ: a iertat pe cei păcătoși, s-a rugat pentru vrăjmași, nu a mustrat pe cei care au greșit, nu a judecat pe nimeni, nu a osândit, nici nu s-a împotrivit celor care I-au făcut rău.

Cel care iubește, pe toate le suferă, pe toate le rabdă, după cum spune Sfântul Apostol Pavel (I Corinteni, 13, 7). Acesta este omul smerit, care nu se mânie, nu se ceartă, nu răspunde împotrivă, nu se trufește, nu se înalță deasupra oamenilor, nu caută întâietăți, nu caută să-și impună cu orice preț părerile.

„Dacă te smerești pe tine, vei avea odihnă oriunde te-ai găsi”, spune Părintele Pimen în Pateric.

Acest lucru înseamnă să trăiești simplu, pașnic, fără gâlcevi, fără scandal, fără răzvrătiri, oriunde ai fi, fie în familie, fie la locul de muncă sau în altă împrejurare.

Atmosfera pașnică în care vrem cu toții să trăim ne-o putem crea singuri, adoptând mereu această atitudine smerită.

Pacea și bucuria noastră nu depinde de felul în care se poartă oamenii cu noi, ci de felul în care reacționăm noi, de felul în care simțim și primim lucrurile care vin asupra noastră.

Sfinții mucenici sunt pentru noi un exemplu de adâncă smerenie. Ei rămâneau senini, pașnici și veseli în pofida chinurilor cumplite la care erau supuși.

Sfântul Haralambie avea atât de multă smerenie și dragoste în suflet, încât le spunea călăilor săi: „Fraților, vă mulțumesc că îmi chinuiți trupul, pentru că astfel sufletul meu se va bucura în veacul viitor!”

Noi ne pierdem cu firea chiar și numai la un cuvânt urât din partea semenilor, și turbăm de nervi, din cauză că suntem mândri și nu smeriți.

„Să nu atârnăm pacea inimii noastre de ceilalți, lucru pe care nu putem să-l cercetăm. Această pace ține exclusiv de noi înșine. Să ne îngrijim să ștergem patimile și să ne îndreptăm cugetul.

Și dacă reușim aceasta, atunci vom viețui mai ușor, nu doar cu oamenii, ci și cu fiarele sălbatice, conform cuvântului sfânt care zice: „Căci vei avea legământ cu pietrele câmpului și fiara sălbatică va trăi cu tine în pace” (Iov 5, 23)”, spune Părintele Casian.

____________________________________________________________________________________________________________

Sursă: Doxologia, Arhimandrit Vasilios Bacoianis, Nu te mai suport! – Arta împăcării cu tine însuți şi cu ceilalți, traducere din limba greacă de Pr. Victor Manolache, Editura de Suflet, Bucureşti, 2011, pp. 88-90: https://doxologia.ro/daca-te-smeresti-pe-tine-vei-avea-odihna-oriunde-te-ai-gasi

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. De asta construim o monstrozitate de catedrala???? Asta este smerenie???? patrihotul daniel imbracat cu haine cusute cu fir de aur? Masini de lux??? RUSINE BOR!!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.