Citirea Sfintei Scripturi îndepărtează de la noi lucrarea celui rău, ne mângâie și ne dă curaj pe calea vieții – Sfântul Ioan Gură de Aur

Citirea Bibliei și a cărților sfinte este o călăuză importantă în viața noastră. Cuvintele Mântuitorului, ale Apostolilor și ale Sfinților Părinți sunt atât de vii și lucrătoare asupra sufletului și a minții încât pot ajuta la stârpirea patimilor și vindecarea lăuntrică a celor care le citesc.

Evanghelia trebuie citită cu rugăciune, într-o poziție evlavioasă (în genunchi), cu frică și dragoste de Dumnezeu. Sfinții ne îndeamnă ca citirea noastră să nu rămână lipsită de rod.

Citirea Sfintei Scripturi

Trebuie să ne străduim pe cât ne stă în putere să ne facem și împlinitori ai poruncilor scrise în ele. Sfântul Ignatie Briancianinov spunea foarte frumos:

Să citești Evanghelia cu cea mai mare evlavie și luare aminte. Din orșicare cuvânt al ei iese o rază de lumină.  Citește-o cu fapta. Evanghelia este cartea vieții și prin viață trebuie citită”. Deschizând Sfânta Evanghelie pentru a o citi, adu-ți aminte că ea hotărăște soarta ta veșnică”.

„Citind despre leproșii, slăbănogii, orbii, șchiopii, îndrăciții tămăduiți de Domnul, să te gândești că sufletul tău care poartă rănile cele de multe feluri ale păcatelor și e înrobită de către demoni, se aseamănă cu acești bolnavi. Învață din Evanghelie să crezi că Domnul, Care i-a vindecat pe ei, te va vindeca și pe tine, dacă Îl vei ruga cu râvnă să fii vindecat”.

Sfântul Ioan Gură de Aur spune că citirea Sfintelor Scripturi izgonește de la noi lucrarea diavolului, „ne mângâie sufletește și ne dă curaj să mergem pe calea virtuții„.

Sfânta Scriptură ne arată necontenit minunile Mântuitorului cu cei bolnavi, în care vedem milostivirea Sa asupra celor păcătoși.

„Tămăduirea neputințelor trupești a fost numai dovada tămăduirii sufletului”, spune Sfântul Ignatie.

„Tu, care în fiecare zi te lupți cu valurile mării acestei vieți cuprinse de furtună și ești încărcat cu atâtea păcate, ai nevoie în permanență de mângâierea Sfintelor Scripturi”.

Pentru Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfânta Scriptură este o armă împotriva diavolilor, a ispitelor, a necazurilor, a neliniștilor și a mâhnirilor care vin asupra noastră.

„Te rog să le citești, fie că știi, fie că nu știi puterea cuvintelor lor. Adesea, ce nu putem înțelege astăzi, dacă citim și mâine, înțelegem imediat, pentru că bunul Dumnezeu ne luminează mintea în chip nevăzut”.

Sfânta Scriptură nu trebuie și nu poate fi înțeleasă cu rațiunea noastră stricată de păcat, ci prin descoperirea Duhului Sfânt. De aceea trebuie să ne rugăm lui Dumnezeu să ne lumineze mintea și să înțelegem cele scrise în ea.

„Roagă-te Domnului cu inima înfrântă ca să-ți descopere minunile ascunse în legea Lui (Ps. 118, 18), care e Evanghelia. Se deschid ochii și se arată minunata vindecare de păcat a sufletului, săvârșită de Cuvântul lui Dumnezeu”.

Sfântul Ignatie Briancianinov spune că Evanghelia de la Matei „ne învață mai mult cum să împlinim voia lui Dumnezeu și povețele lui sunt deosebit de potrivite cu cel ce face primii pași pe calea lui Dumnezeu.

Ioan arată chipul unirii dintre Dumnezeu și omul înnoit prin porunci, unire la care pot ajunge doar cei ce au sporit în calea lui Dumnezeu”.

Sfântul Serafim de Sarov spune că oamenii au lăsat citirea sfintelor cărți și se îndeletnicesc astăzi cu multe alte treburi. Citirea vieții Mântuitorului ne poate aduce mângâieri nespuse, lumină în suflet și sporire duhovnicească:

„Cum ne-ar îndulci ea și sufletul și însăși alcătuirea trupească, și la ce înaltă treaptă a curăției și a desăvârșirii ar putea să se înalțe sufletul în urma acestei statornice îndulciri!”

_________________________________________________________________________________________________________

Rugăciune pentru citirea cu folos a Sfintei Scripturi

Strălucește în inimile noastre, Iubitorule de oameni Doamne, lumina cea neînserată a cunoștinței dumnezeirii Tale și deschide ochii cugetului nostru spre cunoașterea evangheliceștilor tale propovăduiri; pune întru noi și frică de fericitele Tale porunci, ca poftele trupești cu totul călcându-le, viața duhovnicească să petrecem, toate cele ce sunt spre plăcerea Ta cugetându-le și făcându-le. Că Tu ești luminarea și sfințirea și mântuirea sufletelor noastre și Ție slavă înălțăm: Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.