Soții trebuie să fie uniți într-un gând în toate greutățile vieții – Părintele Paisie Olaru

Prin taina cununiei, bărbatul și femeia devin una din toate punctele de vedere. Iar ceea ce a unit Dumnezeu prin binecuvântare trebuie să rămână veșnic legat.

Nimic nu trebuie să-i despartă pe soți, nici necazurile, nici bolile, nici eșecurile, nici sărăcia, nici foamea, nici măcar moartea care aduce o despărțire vremelnică.

Căsnicia este o cruce grea, pe care soții trebuie să și-o asume de la bun început și să o poarte cu multă cinste și nădejde în mila și ajutorul lui Dumnezeu.

Toate greutățile vieții pot fi depășite prin buna înțelegere din soți și prin armonia familiei care rămâne unită și în la bine și la greu.

Însă pentru ca o căsnicie să dăinuie, toți membrii familiei trebuie să se roage, să țină posturile, să se spovedească, să se împărtășească și să participe la slujbele Bisericii, unde este prezent Dumnezeu, Care revarsă mulțimea darurilor Sale binefăcătoare.

Fără o legătură vie și permanentă cu Dumnezeu, Cel Care a binecuvântat unirea lor, soții nu pot rezista într-o căsnicie.

Iată ce spunea Părintele Paisie Olaru de la Mănăstirea Sihăstria: „Dacă soții ascultă de Hristos, de Biserică și de păstorul lor sufletesc, pot împlini cu cinste datoriile lor creștinești, și-și duc cu ușurință crucea vieții pe care și-au ales-o”.

Dacă însă se vor îndepărta de Biserică, de povățuirea părintelui lor duhovnic și de sfânta rugăciune, vor cădea pradă ispitelor și greutăților vieții. Pot săvârși păcate grave, precum avortul, iar consecințele sunt foarte grele.

Cele mai mari îndatoriri ale soților sunt legate de taina nunții. Ei trebuie să dea naștere de prunci și să-i crească în credința ortodoxă și în frică de Dumnezeu.

Apoi trebuie „să fie uniți într-un gând în toate greutățile vieții și să-și păzească patul neîntinat”.

Din cauză că pierd legătura cu Dumnezeu, „mulți căsătoriți în zilele noastre se ceartă unii cu alții, divorțează, și se lipsesc de bucuriile vieții creștinești”.

______________________________________________________________________________________________________

Sursă: Arhimandrit Ioanichie Bălan, Părintele Paisie Duhovnicul, Editura Doxologia, 2010, p. 12

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.