Efectele Botezului asupra omului

După Sfântul Vasile cel Mare, Botezul este temelia vieții creștine, întrucât prin el primim iertarea păcatului strămoșesc și posibilitatea de a deveni fii ai lui Dumnezeu după har și moștenitori ai Împărăției cerurilor.

Domnul a zis: „De nu se va naște cineva din apă și din duh, nu va putea să intre în Împărăția lui Dumnezeu” (Ioan 3, 4).

Efectele Botezului Asupra Omului

Botezul este mai mult decât o practică tradițional-religioasă. Este o taină sfântă întemeiată de Însuși Mântuitorul după Învierea Sa din morți, atunci când a poruncit Sfinților Apostoli: „Mergând, învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh…” (Matei 28, 19)

Fiecare obiect, materie și gest folosit în cadrul slujbei de Botez are o semnificație duhovnicească profundă.  Efectele spirituale asupra sufletului omului sunt acestea:

curăţirea de păcatul strămoşesc şi păcatele personale săvârşite până la actul botezării (în cazul celor ce se botează mai târziu);

– restaurarea chipului dumnezeiesc în om;

– restabilirea și începerea comuniunii omului cu Sfânta Treime și dobândirea înfierii în Dumnezeu;

– primirea în sânul Sfintei Biserici și dobândirea calității de creștin, adică numărarea celui botezat între fiii ei, putându-se împărtăși de toate celelalte Sfinte Taine și de bunurile sufletești pe care Sfânta Biserică le dăruiește membrilor ei;

– renașterea, sau nașterea la o viață nouă duhovnicească, viață de curăție și sfințenie; începutul formării „omului cel nou”, lăuntric, duhovnicesc, după chipul lui Hristos şi, de aici, începutul vieţii în Hristos – principiu şi izvor al harismelor.

Același mare Vasile spune că Botezul are și efecte sociale importante. Prin Botez omul intră în societatea creștină și în Biserică. „Noi, cei botezați”, spunea Sfântul Vasile cel Mare, „suntem fiii ai aceluiași Tată – Dumnezeu, și deci între noi suntem frați. Această frățietate implică egalitate și iubire.”

Avva Dorotei spune în învățăturile sale că botezul ne aduce eliberarea din lanțurile păcatului strămoșesc, moștenit de la Adam și Eva, protopărinții noștri. Cei care se botează mai târziu în viață în numele Preasfintei Treimi primesc totodată și iertarea păcatelor personale săvârșite până atunci.

Sfântul Botez îl smulge pe om de sub influența și puterea diavolului și îi dă acestuia puterea de a săvârși binele. Cu toate acestea, omul rămâne liber să aleagă între bine și rău, între poruncile lui Dumnezeu și glasul vrăjmașului care ne ispitește spre cele rele.

„Credința stă nu numai în a fi botezat în Hristos, ci în a împlini poruncile Lui”, spune Sfântul Marcu Ascetul.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.