Acest grup de FRUCTE are beneficii incredibile asupra creierului, ADN-ului și sistemului cardiovascular

Toate fructele sunt sănătoase, însă cele care fac parte din categoria fructelor „de pădure” au proprietăți terapeutice absolut remarcabile. Acest lucru se datorează bogăției de antioxidanți pe care îi conțin.

Afinele, coacăzele, zmeura, murele, căpșunile, merișoarele, fructele de soc și goji sunt probabil cele mai profilactice alimente de pe pământ. Studiile științifice recente continuă să dezvăluie efectele lor impresionante asupra întregului organism uman, datorate îndeosebi nivelurilor mari de polifenoli.

Fructe de Pădure - Beneficii Incredibile

Fructe de Pădure – Beneficii Incredibile

Antioxidanții – armele cele mai puternice împotriva bolilor

Fructele de pădure se numără printre alimentele cu cel mai mare conținut antioxidant, alături de ceaiul verde, vinul roșu, strugurii, pudra de roșcove, alimentele portocalii, verdețurile, nucile și peștele.

Antioxidanții sunt compuși care protejează celulele corpului împotriva atacurilor speciilor reactive de oxigen, sau a radicalilor liberi. Ei ajută de asemenea la repararea moleculelor afectate, la eliminarea metalelor toxice din corp, la auto-distrugerea celulelor canceroase și la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Dacă organismul nu primește protecția necesară împotriva radicalilor liberi, aceștia pot afecta sever ADN-ul, până la degradarea celulelor. Radicalii liberi au fost asociați cu 60 de boli diferite, între care cancerul, cataracta, ateroscleroza, Alzheimer și Parkinson.

Beneficiile fructelor de pădure

Diversitatea de antioxidanți, bogăția de vitamine și fibrele pe care le conțin ajută la creșterea imunității și la calmarea inflamațiilor. Încetinesc procesul de îmbătrânire și luptă împotriva celulelor canceroase.

Plantele produc antioxidanți (flavonoide) pentru a se apăra de paraziți, de leziunile oxidative și de condițiile climaterice aspre. Aceștia au peste 70 de acțiuni farmaceutice diferite, cu beneficii în peste 200 de boli.

Antocianii și proantocianidinele din fructele de pădure mai au un beneficiu: îmbunătățesc starea de spirit și previn depresia.

Afinele protejează împotriva cancerului de sân, de ficat, de colon și a melanomului. Aceste fructe induc apoptoza (moartea celulelor) și reduc efectele adverse ale radiațiilor.

Zeci de studii au confirmat că merișoarele ajută la tratarea și prevenirea infecțiilor urinare, și combat de asemenea stafilococul auriu rezistent la antibiotice.

Căpșunile reduc riscul de boli cardiovasculare și de diabet, îmbunătățesc profilul lipidelor (colesterolul, trigliceridele) și protejează împotriva cancerului esofagian. 8 căpșuni conțin mai multă vitamina C decât 1 portocală.

Coacăzele negre ajută în alergii și artrită reumatoidă. Fructele de soc sunt la fel de eficiente în inhibarea virusurilor gripale de tip A și B precum unele medicamente.

Beneficii pentru inimă

Antocianii sunt antioxidanții care dau fructelor de pădure culoarea roșie închisă, violetă sau albastră. Cu cât mai închisă este culoarea, cu atât mai mulți antociani sunt prezenți. Acest pigment au proprietăți cardio-protectoare (îmbunătățesc presiunea arterială, reduc inflamațiile și rigiditatea arterială, previn acumularea de placă arterială), neuroprotectoare și antitumorale.

Studiile au arătat că femeile care consumă 3 porții de afine și căpșuni pe săptămână au un risc mai mic cu 32% de atac de cord. O porție de fructe de pădure mixte scade tensiunea arterială și crește colesterolul bun (HDL).

Beneficii pentru creier

Fructele de pădure protejează două din cele mai importante organe din corp: inima și creierul. Acestea au efecte neuroprotectoare și sunt cea mai bună alegere pentru menținerea sănătății creierului la o vârstă înaintată.

Consumul fructelor de pădure scad semnificativ riscul tulburărilor neurologice, în special a demenței (Alzheimer). Studiile au arătat că afinele îmbunătățesc memoria și învățarea, și protejează celulele creierului. Căpșunile reduc declinul cognitiv asociat cu vârsta și inflamațiile creierului.

De unde luăm fructe de pădure

În afara sezonului, putem cumpăra fructe de pădure congelate. Le găsim în marile supermarketuri, la un preț destul de accesibil. Recomandarea este ca atunci când sunt în sezon, să ne facem provizii și pentru iarnă. Le putem congela pur și simplu, sau le putem conserva sub formă de sirop, gem, tinctură etc.

Comparativ cu alte fructe, acestea au un conținut mai mic de zahăr, și nu pun produc destabilizări ale insulinei. De aceea pot fi consumate și de diabetici. Afinele în special ajută la reglarea nivelurilor de zahăr din sânge, îmbunătățesc sensibilitatea la insulină și protejează împotriva diabetului de tip 2.

Sursă: http://www.greenmedinfo.com/blog/incredible-health-benefits-berries

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. Este foarte bun si ceaiul de fructe de padure!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.