SMOCHINELE – aliment biblic energizant, tonic și vindecător

Smochinele sunt printre fructele pomenite în Biblie. Ele apar în Vechiul Testament ca o hrană întăritoare pentru cei slăbiți, și chiar ca un medicament pentru cei bolnavi.

Smochine Proaspete Proprietăți

Smochine Proaspete Proprietăți

Smochinele – tonic și medicament în Sfânta Scriptură

Fitoterapeutul român Ovidiu Bojor a găsit câteva mențiuni de acest fel în Sfânta Scriptură. De pildă, regele Iezechia a fost vindecat de bube (furuncul) cu o turtă din smochine. La fel și un prizonier egiptean, care de trei zile nu mâncase nimic, la sfatul împăratului David primește smochine și stafide și își revine din slăbiciune.

Smochinele, fie proaspete, fie uscate, sunt foarte hrănitoare. Conțin cantități mari de potasiu (840 mg %), calciu (190 mg %) și fosfor (105 mg %), cantități bune de fier, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, și cantități mai mici de vitamina C, magneziu și brom.

♣ Indicații terapeutice

Smochinele au proprietăți expectorante, pectorale, emoliente și demulcente. Sunt de asemenea digestive și purgative, diuretice, galactogoge, sedative, vermifuge și posibil anticancerigene.

Puțini dintre noi știu că smochinele sunt benefice pentru sistemul respirator superior.

Smochine Uscate Beneficii

Smochine Uscate Beneficii

– Tuse
– Bronșită
– Hipersecreții (fără puroi)
– Rinofaringită
– Laringită
– Amigdalită
– Pneumonie
– Inflamații pulmonare și urinare
– Catar pulmonar cronic, intestinal și urinar
– Tulburări de circulație
– Dureri și abcese dentare
– Stomatite, gingivită, inflamații ale gâtului
– Afecțiuni digestive
– Constipație
– Insomnie
– Antrax
– Leucoree
– Furuncule

Moduri de folosire

Pentru a beneficia de efectele energizante ale smochinelor, acestea se pot consuma ca atare, întrucât sunt foarte gustoase și dulci. Atât cele proaspete, cât și cele uscate sunt bune. Sunt indicate mai ales copiilor, vârstnicilor și sportivilor, celor slăbiți sau celor care depun eforturi mari.

Sirop de smochine. Se pun 250 g de smochine la fiert pe bain-marie în 500 ml de apă, până când apa scade la jumătate. Se strecoară și se adaugă 125 g de miere. Se iau câte 1-2 linguri, de 3 ori pe zi. Copiii pot lua câte 1 linguriță de 3 ori pe zi.

Pastă de smochine pentru furuncule. Smochinele se fierb și se zdrobesc, apoi se aplică pe zona afectată ca o cataplasmă, de 3 ori pe zi, câte zile la rând. Smochinele grăbește „coacerea” furunculelor și ajută la colectarea puroiului.

Decoct expectorant. Se fierb 2-3 fructe cu o cană cu apă câteva minute. Se beau câte 2 căni pe zi.

Surse:
„Plante și Miresme Biblice”, Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru
“Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu
„Vindecare și Purificarea Prin Alimentație și Post”, Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


2 comentarii

  1. Aliment biblic energizant. Wow. Azi am dat cu piciorul intr-o piatra biblica educationala, despre care a spus Iisus sa-l arunce primul cel care este fara pacat…

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.