BENEFICII majore de care ne putem bucura mâncând SEMINȚE de DOVLEAC

Semințele dovleacului sunt foarte nutritive. Conțin cantități bune de proteine, vitamine și minerale, precum vitamina E, mangan, fosfor, magneziu, cupru, zinc și fier.

Datorită diversității de antioxidanți conținuți, consumul lor ne poate asigura mai multă protecție împotriva bolilor, pe care alte alimente nu ne-o oferă.

Semințe de Dovleac

Semințele de dovleac conțin o varietate de forme ale vitaminei E, cu un grad crescut de biodisponibilitate: alfa-tocoferol, gama-tocoferol, delta-tocoferol, alfa-tocomonoenol și gama-tocomonoenol.

Sunt de asemenea bogate în mangan și zinc, acizi fenolici (cafeic, cumaric, ferulic, sinapic, protocatechuic, vanilic și siringic) și lignani (pinoresinol, medioresinol și lariciresinol).

Îmbunătățirea sănătății cardiovasculare

Studiile au arătat că consumul regulat de semințe de dovleac ajută la scăderea colesterolului total și LDL, fapt care ajută la prevenirea mai multor boli cardiovasculare, inclusiv atacul de cord.

Efectele lor cardioprotectoare se datorează în mare parte conținutului bogat în fitosterol, un compus care inhibă absorbția colesterolului în intestinul subțire.

Totodată, nutrienții din semințele de dovleac contribuie la reglarea tensiunii arteriale și la scăderea nivelurilor mari.

Reducerea durerilor artriculare

Datorită proprietăților antioxidante și antiinflamatoare, semințele de dovleac reduc inflamația și umflăturile dureroase, și ameliorează bolile autoimune, precum artrita.
Sănătatea oaselor

Fosforul, magneziul și zincul sunt asociate cu menținerea sănătății osoase și prevenirea osteoporozei. Totodată, favorizează producerea unui mediu alcalin în interiorul oaselor, fapt care re beneficii asupra structurii și densității lor. Semințele de dovleac conțin toate aceste trei minerale importante.

Reglarea funcției vezicii urinare

Semințele de dovleac ajută la reglarea funcției vezicii urinare hiperactive, manifestată prin nevoia urgentă, bruscă și frecventă de a urina.

În același timp, semințele de dovleac sunt recomandate bărbaților cu prostata mărită, întrucât reduce frecvența urinării și alte probleme vezicale.

Reducerea anxietății

Beneficiile semințelor de dovleac în ameliorarea anxietății se datorează conținutului bogat în triptofan, un aminoacid care produce efecte calmante. În interiorul creierului, triptofanul este transformat în serotonină, un neurotransmițător care îmbunătățește starea de spirit și dă o dispoziție bună.

Combaterea diabetului

Studiile preliminare, realizate pe animale, au arătat că semințele de dovleac au efecte profilactice și curative în boala diabetului.

Semințele de dovleac măcinate, uleiul de semințe de dovleac și extractele obținute din acestea au îmbunătățit reglarea insulinei la animalele diabetice și au prevenit unele consecințe asociate asupra funcției renale.

Combaterea infecțiilor bacteriene, virale și fungice

Cercetările au arătat că semințele de dovleac conțin proteine unice care exercită proprietăți antimicrobiene, antifungice și antivirale. În mod special lignanii au demonstrat o acțiune împotriva microbilor și virusurilor.

Scăderea riscului de cancer

Unele studii preliminare au asociat consumul semințelor de dovleac cu un risc mai mic de cancer. Aceste efecte se datorează activității lor antioxidante împotriva stresului oxidativ care joacă un rol important în dezvoltarea unor tipuri de cancer, precum și lignanilor.

Semințele de dovleac pot fi consumate crude sau rumenite, ca atare, sau adăugate în diferite rețete: salate, smoothie-uri, supe, tocănițe, etc.

___________________________________________________________________________________________________

Bibliografie:

1. Natural Health 365, 5 reasons to snack on pumpkin seeds: http://www.naturalhealth365.com/pumpkin-seeds-2081.html

2. World’s Healthiest Foods, Pumpkin seeds: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=82

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.