APĂ de GURĂ din BICARBONAT – ieftină, fără coloranți, îndulcitori și alți aditivi nocivi (rețetă)

În vechime, oamenii foloseau pentru îngrijirea corporală ingrediente „domestice”, precum bicarbonat de sodiu, sare, oțet și citrice.

Susținătorii unui stil de viață sănătos ne sfătuiesc să ne întoarcem la produsele naturale pe care le utilizau strămoșii noștri, pentru a reduce cât mai mult expunerea la toxine și poluanți care ne afectează indirect sănătatea.

Apă de Gură din Bicarbonat

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient-minune la casa omului. Curăță foarte bine, absoarbe mirosurile neplăcute, albește și scoate pete dificile.

Este probabil primul ingredient folosit vreodată pentru curățarea danturii. Datorită texturii sale abrazive blânde, ajută la eliminarea plăcii bacteriene. Totodată, înlătură halena, împrospătează respirația și ajută la albirea dinților.

Chiar și astăzi, adepții unui stil de viață sănătos îl includ în numeroase rețete de pastă de dinți și apă de gură.

Studiile au confirmat efectele sale benefice asupra sănătății orale. Cercetătorii de la Departamentul de Biologie Orală din cadrul Facultății de Stomatologie din Canada au arătat că pastele de dinți cu o concentrație mare de bicarbonat de sodiu au redus mirosul neplăcut al gurii.

Halena sau respirația urât mirositoare este de cele mai multe ori cauzată de acțiune bacteriilor anaerobice gram-negative asupra substraturilor proteinice bogate în sulf din salivă. Este mai des întâlnită la vârstnici, la persoanele cu o igienă bucală deficitară, sau la cei care suferă de gingivită sau paradontoză.

Și cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit că bicarbonatul de sodiu în concentrație mare are efecte bactericide împotriva patogenilor paradontali.

Studiile clinice nu au găsit diferențe semnificative între pastele de dinți pe bază de bicarbonat și alte paste de dinți comerciale în ceea ce privește efectele lor asupra bolilor paradontale.

Superioritatea bicarbonatului se datorează faptului că este ieftin, ușor accesibil și lipsit de riscuri (dacă este ingerat).

__________________________________________________________________________________________________________

Apă de gură naturală – rețetă

O alternativă 100% naturală și eficientă la apele de gură din comerț, costisitoare și pline de substanțe chimice este această soluție din bicarbonat și mentă. Fără coloranți, fără arome artificiale, fără alcool și fără substanțe toxice.

Ingrediente

• 70 g de bicarbonat de sodiu
• 10 picături de ulei esențial de mentă

Uleiul esențial de mentă se poate înlocui cu ulei esențial de scorțișoară, cimbru, salvie sau lămâie. Sau puteți folosi o combinație din aceste uleiuri (cât să fie 10 picături).

Preparare

Puneți bicarbonatul într-un borcănel. Adăugați uleiul esențial și amestecați bine. Transferați amestecul într-un borcănel de sticlă sau într-o cutie cu capac.

Păstrați recipientul pe etajera din baie sau într-un dulăpior.

Vezi si: Bicarbonat de Sodiu cu Apă – Efecte Secundare și Contraindicații 

__________________________________________________________________________________________________________

Mod de utilizare

Puneți 1 linguriță de pastă de bicarbonat și mentă într-un sfert de cană de apă (80 ml). Amestecați până la dizolvare și clătiți gura cu soluția rezultată, timp de 30 de secunde, apoi scuipați.

Spre deosebire de apele de gură din comerț care acoperă mirosul neplăcut al gurii, bicarbonatul îl neutralizează. Datorită pH-ului său alcalin, ajută la combaterea acizilor produși de bacteriile din cavitatea bucală și de băuturile acidice precum cafea sau sucuri carbogazoase.

Bolnavii de cancer care au gura uscată sau resimt modificări ale gustului, pot folosi o apă de gură recomandată de Institutul Național al Cancerului.

Se pun ¼ linguriță de bicarbonat și un vârf de cuțit de sare într-o cană cu apă caldă. Se amestecă până la dizolvare și se folosește ca soluție de clătire a gurii zilnic, din 3 în 3 ore.

Acest remediu este util și pentru cei care suferă de afte bucale sau gingii dureroase.

__________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Brunette DM., Effects of baking-soda-containing dentifrices on oral malodor, Compend Contin Educ Dent Suppl., 1996: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11524864

2. Little Green Dot, Diy peppermint mouthwash: https://littlegreendot.com/kitchen-making-series-diy-peppermint-mouthwash/

3. Drake D., Antibacterial activity of baking soda, Compend Contin Educ Dent Suppl.1997: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12017929

4. The Balance, Homemade Baking Soda Mouthwash Recipes: https://www.thebalance.com/homemade-baking-soda-mouthwash-recipe-1387818

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.