NEGRILICA – planta-minune care poate tămădui ORICE BOALĂ (studii)

Negrilica, pe numele ei științific Nigella sativa, este considerată de oamenii de știință indieni și arabi o plantă medicinală miraculoasă, datorită activității sale farmacologice extrem de complexe și diverse.

Negrilica mai este cunoscută la noi și sub numele de negrușca sau chimen negru. Crește în sudul Europei, în nordul Africii și în sudul Asiei, și este cultivată în numeroase țări: India, Pakistan, Siria, Turcia, Arabia Saudită, Orientul Mijlociu și în regiunea mediteraneeană de est.

Negrilica

Negrilica

Semințele acestei plante sunt folosite în diferite sisteme medicale din lume, pentru proprietățile lor anti-hipertensive, tonice hepatice, diuretice, digestive, anti-diareice și analgezice, antibacteriene.

Este una din cele mai studiate plante, cu rezultate excepționale. Cercetările științifice au demonstrat că negrilica are efecte antidiabetice, anticancerigene, imunomodulatoare, analgezice, antimicrobiene, antiinflamatoare, spasmolitice, diuretice, bronhodilatatoare și antioxidante.

Această plantă are efecte protectoare și tonice asupra ficatului, rinichilor, stomacului și plămânilor. Beneficiile sale se datorează conținutului de thymoquinone, un compus bioactiv din uleiul esențial al plantei.

Utilizări tradiționale

Avicenna, cel mai mare savant al secolelor X-XI, scria despre semințele de chimen negru în cea mai celebră lucrare a sa „Canonul Medicinei”, spunând că acestea stimulează energia corpului și ajută la recăpătarea vitalității.

Semințele și uleiul de negrilică au fost de altfel utilizate de popoarele indiene și arabe ca aliment și medicament. În regiunile sudice din Asia și Orientul Mijlociu, semințele de chimen negru erau folosite ca remediu pentru pentru astm, bronșită, reumatism și alte boli inflamatorii.

Semințe de Negrilică

Semințe de Negrilică

Tinctura obținută din semințe este utilă împotriva indigestiei, diaree, hidropizie (dropică), amenoree și dismenoree, viermi intestinali și erupții ale pielii.

Studii științifice

Studiile realizate în ultimele decenii au arătat că negrilica este o plantă miraculoasă, cu un potențial curativ impresionant. Acționează împotriva unui spectru larg de boli, care cuprind:

– sistemul respirator
– sistemul digestiv
– sistemul cardiovascular
– sistemul imunitar
– tractul digestiv
– ficatul
– rinichii

Semințele de negrilică măcinate inhibă creșterea stafilococului auriu și are o activitate clinică utilă împotriva Helicobacter pylori. Extractele de negrilică au demonstrat efecte antifungice puternice împotriva Candidei albicanis și a infecțiilor fungice ale pielii.

Negrilica reduce nivelurile mediatorilor pro-inflamatori și are o activitate anti-artritică.

Extractele și uleiul de negrilică au efecte hipoglicemiante și s-au dovedit utile în tratamentul diabetului și a dislipidemiei. Planta are o valoare terapeutică extraordinară la persoanele cu diabet zaharat de tip 2 și intoleranță la glucoză.

Semințele de negrilica au efecte citotoxice, anti-tumorale și anti-angiogenice și pot fi utile în cancer și boli infecțioase.

Extractele apoase de negrilică au o acțiune analgezică, anti-osteoporotică și antiinflamatoare la pacienții cu rinită alergică.

Compușii acestei plante au efecte imunomodulatoare și ajută la reglarea diverselor reacții imune implicate în infecții, cancer și alte boli cronice.

Semințele de negrilică previn formarea ulcerului gastric și ameliorează semnificativ severitatea bolii și secreția de acid gastric bazic. Acestea protejează mucoasa gastrică împotriva leziunilor și pot fi utile în tratamentul bolii inflamatorii intestinale.

Negrilica au efecte hepatotoxice și protejează țesutul ficatului împotriva leziunilor cauzate de ischemia hepatică și împotriva efectelor dăunătoare ale metalelor toxice.

Un compus din negrilică (nigelon) poate fi util în diferite afecțiuni respiratorii. Are efecte anti-astmatice și protectoare asupra plămânilor.

Această plantă acționează benefic și asupra sistemului nervos central și a creierului având efecte antidepresive și anxiolitice. Negrilica îmbunătățește memoria și capacitatea de învățare. Are proprietăți neuroprotectoare în ischemia cerebrală.

Studiile toxicologice realizate pe animale de laborator au arătat că semințele de negrilică nu au efecte toxice.

Sursă articol:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3642442/
2. http://www.naturallivingideas.com/black-cumin-seed-oil/
3. http://www.farmacianaturii.ro/sfaturi/fitoterapie/chimenul-negru-negrilica-remediul-pentru-orice-afara-de-moarte/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


3 comentarii

  1. in copilarie,am mancat branza cu seminte de negrilica

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.