MĂCRIȘUL – o plantă vindecătoare de primăvară

Măcrișul este una din zecile de plante medicinale de excepție uitate într-un colț al naturii. Această legumă crește în mod spontan la noi în țară, și de aceea ar trebui să cunoaștem cât mai multe despre proprietățile sale terapeutice. Măcrișul este renumit îndeosebi pentru efectele benefice asupra ficatului.

Măcrișul, Plantă Vindecătoare – Proprietăți Terapeutice și Culinare

Măcrișul, Plantă Vindecătoare – Proprietăți Terapeutice și Culinare

Măcriș – Proprietăți

Există mai mult soiuri de măcriș, cel mai cunoscut fiind măcrișul-iepurelui (Rumex acetosella), care se mai numește măcrișul mărunt. Ca și plantă medicinală, măcrișul era folosit în vechime la tratarea intoxicațiilor alimentar, bolilor de ficat, rănilor ulceroase, anginei sau scorbutului.

Frunzele de măcriș sunt bogate în vitaminele B1, B2, C, K și PP, și conțin foarte mult fier și acid oxalic. Măcrișul este de asemenea o sursă bună de magneziu, fosfor, proteine, sulf și siliciu.

Cum gătim măcrișul

Ca legumă, se poate folosi la gătit împreună cu păpădia, spanacul sau ștevia. Este ideal pentru salate, supe, borș, piureuri sau preparate de carne (miel). Frunzele de măcriș au un gust acrișor. Atenție, din cauza conținutului mare de acid oxalic, nu trebuie să consumăm foarte mult măcriș, mai ales crud.

Măcriș – Indicații terapeutice

> Ceaiul de măcriș – Leac pentru ficat

Rădăcina de măcriș este adesea folosită în curele de detoxifiere a ficatului și inclusiv la tratarea unor afecțiuni hepatice: hepatita A, B și C, sau intoxicații alimentare.

Pentru detoxifierea sau vindecarea ficatului, se recomandă ceaiul de măcriș, preparat sub formă de decoct. Se pun 2 lingurițe de rădăcină de măcriș mărunțită la înmuiat într-o jumătate de cană de apă, peste noapte. A doua zi se strecoară lichidul și se pune deoparte. Peste planta rămasă se mai adaugă jumătate de cană de apă și se fierbe 2 minute. Se strecoară și se amestecă cele două lichide. Acest ceai se împarte în 3 doze egale, care se beau într-o zi.

> Pulbere de măcriș pentru cancer și tumori

Pulberea de măcriș este un tratament străvechi pentru tumori benigne și maligne. Se ia câte un vârf de cuțit, de 3-4 ori pe zi, sublingual 10 minute, apoi se înghite cu apă. Stimulează imunitatea și revigorează organismul.

> Suc de măcriș: anemie, sângerări ale gingiilor sau căderea dinților

Datorită conținutului mare de vitamina C, măcrișul se recomandă în tratamentul scorbutului. Această boală se manifestă prin anemie, sângerări gingivale, răni deschise, căderea dinților sau slăbirea forței musculare. Se bea suc de frunze proaspete de măcriș.

> Cataplasme cu măcriș pentru boli de piele 

Se culeg frunze de măcriș tinere, se fierb cu apă și se aplică sub formă de cataplasmă pe zonele afectate.

Cultivarea măcrișului

Măcrișul este una din cele mai versatile plante. Nu trebuie să îl cultivi în fiecare an. Este rezistenă la frig, și crește ușor în orice zonă, inclusiv în cele mai umbroase. Cu toate acestea, când cultivăm noi măcrișul, trebuie să știm că preferă solurile nisipoase, ușor acide.

Măcrișul se cultivă toamna, undeva în luna septembrie. Se seamănă pe rânduri, la circa 30 cm. distanță și la 10 cm. distanță între plante. Lucrările de întreținere presupun curățarea periodică a plantației de buruieni și dăunători. Frunzele sale vitaminizante se culeg tinere, când sunt fragede.

___________________________________________________________________________________________

Măcriș – Contraindicații

Măcrișul nu este recomandat persoanelor cu afecțiuni renale sau reumatism, nici pe perioada sarcinii sau alătpării.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.