MĂRARUL combate osteoporoza şi depresia, și ajută la tratarea unei sumedenii de boli

Mărarul, o mirodenie presărată de noi peste salate, fripturi şi sosuri, ascunde zeci de beneficii miraculoase pentru sănătate. Originar din Egipt, mărarul a fost utilizat încă din antichitate ca şi condiment cu proprietăţi metafizice, mai precis de alungare a spiritelor rele.

Mărar

Mărar

Proprietăţi și indicații terapeutice

Frunzele şi seminţele de mărar se pot folosi la aromatizarea mâncărurilor, băuturilor şi dulceţurilor. Conţin cel mai mult calciu din toate mirodeniile, fier, potasiu, magneziu, Vitamina A, B şi C, uleiuri volatile şi antioxidanţi care combat cancerul. Alături de dafin şi chimen, mărarul este o mirodenie care previne multe boli cancerigene.

Mărarul este un bun digestiv, calmant, antiinflamator şi diuretic, tonic fizic şi psihic.

– Curăţă gingiile şi dinţii şi previne formare cariilor – se mestecă frunze proaspete de mărar sau se foloseşte la periajul dinţilor
– Alungă durerile de cap şi scade febra
– Combate tusea
– Împrospătează respiraţia – se face gargară cu decoct de seminţe de mărar
– Opreşte sughiţul
– Creşte tonusul general
– Ameliorează anxietatea
– Tratează nervozitatea şi insomnia
– Tratează dispepsia nervoasă
– Stimulează pofta de mâncare
– Uşurează digestia şi ajută la eliminarea gazelor
– Ameliorează spasmele gastrice şi crampele la stomac
– Ajută la eliminarea surplusului de greutate
– Ajutî în ulcer – se beau 2-3 căni de infuzie de mărar pe zi
– Stimulează activitatea rinichilor – se iau  4 linguri de suc de mărar pe zi, timp de 14 zile
– Calmează crizele de epilepsie
– Ajută alcoolicilor
– Creşte rezistenţa unghiilor
– Stimulează lactaţia la mămici
– Alină durerile menstruale
– Opreşte sforăitul – se picătură ulei de mărar pe un prosop aşezat lângă perna de dormit
– Previne osteoporoza

Ceaiul de mărar – se face din 2 linguriţe de seminţe de mărar la o cană de apă. Este recomandat mai ales pentru slăbit.

Infuzia de mărar – se prepară prin infuzia unei crenguţe de plantă la o cană cu apă. Se bea caldă caldă pentru digestie, anxietate şi insomnie.

Apa de mǎrar – se prepară dintr-o linguriţă de seminţe de mărar măcinate şi o cană de apă fierbinte. Se lasă la infuzat câteva ceasuri şi se îndulceşte cu miere.

Pulberea de mărar – se prepară din seminţe de mărar măcinate prin râşniţă. Se iau 2 linguriţe pe zi. Se ţine pulberea sub limbă un sfert de oră, apoi se înghite. Cura durează 21 de zile.

Tinctura de mărar – se obţine din 3-4 linguriţe de pulbere de mărar macerate 8-9 zile în 100 ml de alcool de 50 de grade. Se filtrează şi se ia câte o linguriţă de tinctură dizolvată în 100 ml de apă înainte de mese, de 3 ori pe zi.

Vinul de mărar – se prepară din 20 de linguri de mărar macerate într-un litru de vin roşu. Se iau câte 50 ml după mese.

Contraindicaţii

Uleiul de mărar nu este indicat pe perioada sarcinii şi alăptării. Nu este recomandat copiilor sub doi ani şi celor mai mari.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. …iar tinctura de marar, mareste sanii…

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.