PRAZUL conține compuși care protejează INIMA, VASELE de SÂNGE și CELULELE

Mai puțin studiat decât alte legume din familia Allium, prazul conține numeroși compuși sulfurici benefici, similari sau identici cu cei regăsiți în ceapă și usturoi.

Prazul - Beneficii

Prazul – Beneficii

Prazul era un aliment medicinal de valoare în Antichitate. Grecii și romanii îl prețuiau în mod deosebit pentru efectul său benefic asupra gâtului. Surse istorice susțin că filosoful grec Aristotel și Împăratul Nero consumau zilnic praz pentru a-și întări sau îmbunătăți vocea.

Prazul conține o cantitate impresionantă de polifenoli, în special kaempferol, și o combinație unică de flavonoide și compuși sulfuroși. Bogăția de sulf prezentă în această legumă joacă un rol important în susținerea sistemelor detoxifiante și antioxidante ale corpului, precum și în formarea de țesuturi conjunctive.

Prazul este o sursă excelentă de vitamina K, precum și de mangan, vitamina B6, cupru, fier, acid folic și vitamina C. Conțin de asemenea vitamina A (în forma carotenoidelor), fibre alimentare, magneziu, calciu, vitamina E și acizi grași Omega-3.

Susține sănătatea cardiovasculară

Așa cum spuneam mai sus, prazul conține doze importante de kaempferol, un flavonoid care a dovedit, în nenumărate studii că are capacitatea de a proteja mucoasa vaselor de sânge de leziuni, inclusiv de cele produse de radicalii liberi.

Unul din mecanismele implicate în acest efect protector asupra vaselor de sânge al prazului este creșterea producției de oxid nitric, un gaz natural care ajută la dilatarea și relaxarea vaselor de sânge.

O vitamină din praz deseori trecută cu vederea este acidul folic. Acesta este prezent în toată plantă (inclusiv în frunze) în una din formele sale bioactive (5-methyltetrahydrofolate, sau 5MTHF). Acest lucru face prazul un aliment cardioprotector „din cap până în picioare”. Acidul folic este o vitamină cheie din complexul B, care susține sistemul cardiovascular prin menținerea hemocisteinei la un nivel adecvat. Atunci când nivelul acestui aminoacid crește, apare riscul multor boli cardiovasculare.

De asemenea prezenți în praz în concentrații mari sunt polifenolii antioxidanți. Aceștia joacă un rol direct în protejarea vaselor noastre de sânge și a celulelor de daunele oxidative.

Concluzionând, prazul este o legumă care, întocmai ca usturoiul și ceapa, poate ajuta la prevenirea și tratarea aterosclerozei, diabetului de tip 2, obezității, artritei reumatoide și inflamația alergică a căilor respiratorii.

Consumul de praz ne poate oferi de asemenea mai multă protecție împotriva unor tipuri de cancer, în special împotriva cancerului colorectal.

Prazul este una din legumele care conțin cantități importante de oxalați. Aceștia pot crea probleme la persoanele cu probleme ale rinichilor sau vezicii biliare.

Sursă: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=26

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


3 comentarii

  1. Da, mancarica rece de praz si masline… e foarte buna! O prepar si eu cateodata…sau mai folosesc prazul in salate.

  2. Bun…foarte bun si sanatos

  3. Este bun si cu ciorba de fasole!!!!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.