Mugurii de Pin – Beneficii Extraordinare Pentru Sănătate

Mugurii sunt cele mai delicate părţi ale unui arbore, dar în acelaşi timp un medicament puternic utilizat în fitoterapie şi gemoterapie. Mugurii de pin au efecte terapeutice extraordinare asupra organismului uman, în special asupra aparatului respirator, rinichilor, oaselor şi muşchilor.

 Mugurii de Pin –Beneficii Extraordinare Pentru Sănătate

Pin (Pinus sylvestris)

Muguri de pin – Proprietăți

Pinul (Pinus sylvestris) este unul din cei mai populari arbori răşinoşi care pot fi folosiţi în scopuri medicinale. Creşte mai ales la munte, dar şi în zone mai joase, însorite. De la pin se folosesc mugurii aromaţi. Aceştia au o putere vindecătoare mult mai mare decât a mugurilor de brad, pentru că sunt mai bogaţi în răşină.

Aceste mici plăntuţe sunt extrem de bogate în substanţe nutrititve, de aceea sunt recomandate de mulţi nutriţionişti în diferite regimuri alimentare. Conţin uleiuri volatile, alcooli şi răşini, vitamina C, fitohormoni, flavonoizi, tanin şi acid sorbic. Aceste substanţe au efecte miraculoase asupra sănătăţii noastre: stimulează sistemul imunitar, dezinfectiează, detoxifică, calmează, stimulează, cicatrizează, regenerează şi reîntinereşte corpul.

Mugurii de pin sunt o adevărată farmacie. Au puterea de a reduce durerea şi de a calma iritaţiile. Sunt un medicament formidabil pentru răceli şi afecţiuni respiratorii. Acţionează ca un balsam pentru tuse şi irtaţii de gât. Iată ce poţi trata cu ajutorul mugurilor de pin.

Dureri de cap şi migrene

Cei afectaţi deseori de migrene puternice pot urma un tratament cu sirop de muguri de pin. Se iau 2 linguri de sirop dimineaţa, înainte de masă. Apoi se poate pregăti o soluţie din 10 picături de sirop de muguri de pin şi 2 litri de apă. Această licoare se va bea pe tot parcursul zilei.

Sinuzită

Se fac inhalaţii cu muguri de pin pentru eliberarea căilor respiratorii. Se foloseşte o mână de muguri de pin la o jumătate de litru de apă clocotită. Inhalaţia se face timp de 10 minute, cu capul aplecat de-asupra vasului, acoperit cu un prosop.

Infecţii urinare

Se foloseşte în acest caz tinctura de muguri de pin, timp de 10 zile. Se consumă 15 picături, diluate într-un pahar cu apă, cu 30 de minute înainte de masă, de 3 ori pe zi. Este un tratament minunat pentru cistite, microliatizele urinare şi nefrite. Dar această soluţie se poate bea şi preventiv, de către cei predispuşi la probleme cu rinichii.

Reumatism şi dureri reumatice

Se recomandă cura cu sirop de muguri de pin. Siropul se prepară prin înmuierea mugurilor în miere de albine. Se beau 1-2 litri de apă de izvor în care s-au diluat câteva linguriţe de sirop. Cura durează 1-2 săptămâni şi are efecte diuretice şi antiinflamatoare de excepţie. Pentru calmarea durerilor se recomandă în paralel şi baia fierbinte cu ramuri tinere de pin. Se prepară din 3-4 mâini de ramuri fierte în 5 litri de apă timp de 5 minute. Rezultatul filtrat se adaugă în apa de baie.

Infertilitatea feminină

Se recomandă uleiul esenţial de pin, 15 linguri pe zi, timp de 30 de zile. Mugurii de pin conţin fitohormoni cu rol în stimularea glandelor sexuale embrionare.

Acneea şi iritaţii ale tenului

Se foloseşte tinctura din muguri de de pin. Se prepară un unguent dintr-un albuş de ou bătut bine şi 5 picături de tinctură de muguri de pin. Se aplică direct pe pielea spălată în prealabil, se ţine 2 ore şi se clăteşte cu apă. Masca se aplică de 3 ori pe săptămână, timp de 30 de zile. Atenţie! Nu este indicat să se folosească produse cosmetice de înfrumuseţarea pe durata tratamentului, cum sunt fondurile de ten sau fardurile. Se poate folosi şi infuzia de muguri de pin sub formă de baie de aburi pentru tratarea tenului obosit şi palid.

• Cura de slăbire cu muguri de pin

Cei care doresc să slăbească, pot consuma zilnic câte 2-3 muguri de pin. Mugurii se mestecă cruzi cu 10 minute înainte de mesele principale. Sunt ideali în obezitate. Răşina este o substanţă care reglează apetitul, reduce pofta şi cantitatea de mâncare de care organismul are nevoie.

Cum se consumă mugurii de pin

 Mugurii de Pin –Beneficii Extraordinare Pentru Sănătate

Ai aflat aşadar că mâncând muguri poţi slăbi. Îi poţi culege proaspeţi în lunile aprilie-mai direct din arbore, sau îi poţi cumpăra din piaţă sau de la magazinele naturiste. Mugurii pot fi depozitaţi la frigider, în borcane sau în pungi de hârtie.

Poţi pregăti o salată nutritivă cu seminţe de pin şi spanac, salată verde, castraveţi şi avocado. Sau poţi folosi boabe de porumb, fasole dulce, morcov, seminţe de pin şi iaurt. Seminţele de pin merg bine cu mâncarea de spanac, de orez sau cu salată de roşi sau de varză.

Precauţii

Nu s-au înregistrat efecte secundare ale consumului de muguri de pin. Ei pot fi folosiţi şi pentru copii. Dar pentru a evita neplăceri, este bine să se consume cu moderaţie, şi la sfatul medicului.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.