Riscurile îngrăşării la menopauză – dieta care te poate ajuta

Menopauza survine oficial după 12 luni de la încheierea ciclului menstrual.

Unele femei pot resimţi unele simptome neplăcute, specifice acestei perioade.

Riscurile ingrasarii la menopauza - dieta care te poate ajuta

Riscurile ingrasarii la menopauza – dieta care te poate ajuta

Cele mai dese manifestări ale menopauzei sunt:

  • depresia, insomnia, bufeurile, hipertensiunea arterială, dureri de oase şi musculare, uscăciune vaginală şi riduri la nivelul tenului.

Îngrășarea la menopauză

Femeile care trec prin menopauză sunt mult mai vulnerabile la îngrăşare, din cauza dereglărilor hormonale care se petrec în corp.

Orice kilogram în plus poate crea tulburări la nivelul masei musculare, a oaselor şi a inimii, declanşând în mod inevitabil boli de inimă, diabet, osteoporoză sau chiar cancerul de sân.

Importanţa dietei la menopauza

Experţii în domeniu avertizează despre riscurile creşterii în greutate, subliniind importanţa urmării unei diete echilibrate.

Un regim adaptat noilor cerinţe ale organismului va îmbunătăţi considerabil simptomele cauzate de menopauză şi va menţine masa corporală la nivelul recomandat.

Dieta femeilor la menopauză trebuie să urmărească mai ales menţinerea unei greutăţi normale. Aceasta se poate câştiga şi cu ajutorul activităţii fizice regulate, care vor creşte tonusul general al organismului.

Alimente recomandate la menopauză

• Cereale integrale. Se pot consuma mai ales fructe şi legume uscate: grâu, tărâţe, ovăz, orz, soia, seminţe, nuci, fasole.

• Carne. La acest capitol este bine să se insiste mai mult pe peşte, cel puţin de 2 ori pe săptămână. Proteinele din surse vegetale sunt mai bogate în vitamine şi nutrieţi, şi sunt deci mult mai bune pentru femeile aflate la menopauză decât cele din carne. Se poate adăuga în dietă mâncăruri din carne slabă.

• Grăsimi. Se vor evita grăsimile saturate (cum sunt produsele lactate grase), şi se vor înlocui cu grăsimi bune, cele care se află în uleiurile vegetale (de măsline, de canola sau de primula) şi în seminţe (mai ales de in).

• Minerale.  În ceea ce priveşte deficitele pe care le provoacă menopauza, este bine să se administreze suplimente de calciu şi magneziu, sau să se consume alimente bogate în aceste minerale. Acestea vor ajuta la menţinerea unei inimi sănătoase şi la prevenirea pierderilor de la nivelul masei osoase. Doza zilnică recomandată de calciu este de 1500-2000 mg. Este bine să se ia în asociere cu 15 ug de vitamina D. În cazul în care se urmează un tratament cu hormoni pentru menopauză, este bine să se consulte medicul.

Interdicţii în dieta de la menopauză

• Se recomandă reducerea pe cât posibil a dulciurilor care conţin multe calorii şi a alimentelor sărate sau puternic condimentate. Acestea duc la dezvoltarea bolilor de inimă. În locul dulciurilor nesănătoase se pot mânca fructe sau brânză dulce cu miere.

• Nu se recomandă prăjelile. Mâncarea se poate prepara mai degrabă prin înăbuşire, fierbere sau coacere la cuptor, fără ulei.

• Este bine să se evite gustările între mese. Acestea favorizează îngrăşarea şi pot produce diabet de tip II, obezitate, cancer sau bolu de inimă.

• Nu se recomandă asumarea unei diete de slăbire care promite efecte miraculoase, dar care nu hrănesc suficient organismul. Acestea pot duce la dereglări serioase la nivelul zahărului din sânge. Reţine că este mult mai sănătos să mănânci des şi puţin. În acest fel vei pitea ţine controla senzaţia de foame şi implicit greutatea corpului.

Exemplu de dietă potrivită femeilor la menopauză

La micul dejun: omletă din 3 albuşuri şi un gălbenuş, o jumătatea de ceapă, una de ardei gras şi 30 g de brânză degresată. Masa se poate îndulci la urmă cu o brioşă din cereale, o portocală mică sau un iaurt simplu. Acest prim fel conţine proteine, fibre şi potasiu.
Atenţie! Nu se sare peste prima masă a zilei niciodată.

La prânz: 100 g de somon (sau alt peşte) la grătar, 2 nuci pisate, o legătură de verdeţuri mixte şi o jumătate de căniţă de căpşuni. Se poate adăuga şi o supă de legume servită cu biscuiţi simpli din cereale. Această prânz gustos aduce un aport de acizi grasi Omega 3, fibre, magneziu şi potasiu. Reduce în schimb caloriile.

La cină: 100 g cotlet de porc la cuptor sau orice alt tip de carne de pasăre, de vită slabă sau de peşte, plus o mână de orez brun cu sos de mere şi fasole verde sote. La desert se pot consuma 5 migdale. Masa este bogată în proteine slabe, fibre şi magneziu.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.