Spirulina – miracolul care hrăneşte şi vindecă organismul uman

Ce-ar fi să ne imaginăm o plantă bogată în proteine şi minerale care ne poate: hrăni, feri de simptomele iritante ale alergiilor, proteja de cancer, întări imunitatea şi menţine nivelul colesterolului şi tensiunii arteriale sub control.

Există în realitate o asemenea plantă? Da, se numeşte spirulina.

Spirulina - miracolul care hrăneşte şi vindecă organismul uman

Spirulina – miracolul care hrăneşte şi vindecă organismul uman

Ce este spirulina

Spirulina este un organism simplu unicelular al cărei nume provine din latinescul „helix” sau „spirală”. 

Spre deosebire de plantele care cresc pe câmp sau sunt cultivate în grădină, această plantă miraculoasă răsare din ape calde şi proaspete.

Este de fapt o algă marină verde-albastră supravieţuitoare, capabilă să reziste la variaţii extreme de temperatură şi în condiţii drastice.

Utilizarea ei ca aliment datează din secolul al 9-lea, şi a fost folosită de azteci în secolul al 16-lea ca sursă de hrană.

A fost redescoperită în anul 1950, însă a început să fie comercializată abia în 1970, când o companie franceză a iniţiat producţia pe scară largă a acestei plante. În câţiva ani, America şi Japonia au început să producă propria lor spirulină.

Conţine mai multe proteine decât carnea

Când auzim de proteine, primul lucru la care ne gândim este carnea, apoi ouăle.

Vegetarienii consumă nuci, fasole, linte şi produse din soia pentru a extrage necesarul de proteine vegetale.

Însă nici una din aceste surse de proteine nu se compară cu bogăţia de proteine pe care spirulina o oferă.

Spirulina este o proteină completă în proporţie de 65-71% , comparativ cu carnea de vită şi lintea.

Pentru a acoperi necesarul de proteine, trebuie să consumăm zilnic câte 2 linguri de spirulină pe zi.

Pe lângă faptul că este bogată în proteine, spirulina este o sursă excelentă de aminoacizi şi minerale uşor de asimilat de către corpul nostru.

Este atât de hrănitoare, încât s-a spus despre ea că ar putea pune capăt foametei din lume.

Spirulina ca medicament

Astăzi, această algă bogată în nutrienţi este folosită în toată lumea atât ca un super-aliment, extrem de hrănitor pentru corpul uman, cât şi ca medicament. 

Conform studiilor, spirulina a fost folosită cu succes pentru tratarea unei game variate de boli, inclusiv otrăvirea cu apă contaminată cu arsenic.

Candida

Dacă suferiţi de o boală autoimună, precum boala Crohn, sindromul de oboseală cronică, lupus sau fibromialgie, o infecţie cu candidă poate înrăutăţi simptomele.

Spirulina sprijină creşterea florei bacteriene sănătoase în intestine, ajutând astfel la menţinerea sub control a devoltării de bacterii dăunătoare, precum candida.

Alergiile de sezon

Milioane de oameni în întreaga lume se luptă cu alergiile la polen, praf, mucegai, păr de animale şi mulţi alţi agenţi contaminanţi de mediu.

Majoritatea persoanelor afectate de rinită alergică se tratează cu medicamente antihistaminice, care fac mai mult rău decât bine.

Acestea au scopul de a suprima sistemul imunitar, fapt care duce la scăderea rezistenţei la boli şi totodată la dependenţa de medicamente.

De asemenea, unele medicamente pentru astm au fost asociate cu efecte secundare grave.

Conform unui studiu, pacienţii trataţi cu spirulina au raportat o ameliorare semnificativă a simptomelor asociate cu rinita alergică, precum congestia nazală, secreţiile nazale, accesele de strănut sau mâncărime.

Echilibrează nivelul tensiunii arteriale

Potrivit unui studiu realizat la Departamentul de Biochimie din Mexic, 4,5 grame de spirulină pe zi a ajutat la reglarea tensiunii arteriale la femei şi bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani, fără alte modificări ale regimului alimentar pe durata celor 6 săptămâni de experiment.

Ajută la reglarea nivelului colesterolului

Statinele sunt cele mai frecvente medicamente prescrise persoanelor care au colesterolul mare.

Aceste medicamente sunt responsabile pentru apariţia unor efecte secundare periculoase, precum: disfuncţii sexuale, anemie, depresie, acidoză, disfuncţii ale pancreasului şi ficatului, cataractă şi risc mare de cancer.

Medicamentele de scădere a colesterolului au fost de asemenea asociate cu probleme musculare severe, precum polienuropatia (afectarea nervilor la mâini şi picioare) şi rabdomioliză (distrugerea ţesutului muşchilor striaţi).

Conform unui studiu realizat pe femei şi bărbaţi cu vârsta de 60-87 de ani, 8 g de spirulină pe zi timp de 16 săptămâni consecutive a scăzut semnificativ nivelul colesterolului, comparativ cu grupul care a primit un efect placebo.

Scade riscul de accident vascular cerebral

Într-un studiu efectuat la Institutul de Tehnologie Farmaceutică din India, s-a descoperit că o doză de 180 mg/kg de spirulină a avut un efect protector asupra creierului şi sistemului nervos la şobolanii expuşi la niveluri mari de radicali liberi.

Acest test de laborator arată că spirulina poate fi un remediu promiţător pentru prevenirea unui atac vascular cerebral.

HIV şi SIDA

Spirulina s-a dovedit eficientă în inactivarea virusului imunodeficienţei umane asociat cu HIV şi SIDA.

Doza zilnică recomandată de spirulină

Spirulina se găseşte la magazinele naturiste sub formă de pudră, capsule, tablete sau fulgi. Doza zilnică recomandată este de 3-5 g.

Pentru a absorbi spirulina mai uşor, se recomandă consumul unei cantităţi mai mari de apă.

Întrucât este un agent detoxifiant puteric, este recomadabil să luaţi spirulină în doze mici la început, până la adaptarea organismului, crescând treptat cantitatea zilnică.

Efecte adverse posibile

Spirulina este o sursă sigură de proteine, vitamine, minerale şi enzime. Deşi nu sunt cunoscute efecte adverse ale consumului de spirulină, organismul fiecărei persoane în parte poate reacţiona diferit, potrivit stării de sănătate. Este posibil ca unele persoane să aibă următoarele reacţii adverse:

– febră uşoară (conţinutul mare de proteine creşte metabolismul şi implicit temperatura corpului)
– scaun închis la culoare (din cauza conţinutului de clorofilă)
– gaze excesive (acestea pot indica faptul că sistemul digestiv nu funcţionează cum trebuie)
– hiperactivitate (corpul trasformă proteiele în energie fierbinte, care poate cauza sentimente temporare de agitaţie)
– mâncărimi ale pielii (datorate curăţării colonului, sunt temporare)
– somnolenţă (cauzată de procesul de detoxifiere)

Contraindicaţii

Deşi este un remediu 100% natural şi sănătos, spirulina este contraindicată persoanelor care au alergie la iod sau fructe de mare.

Femeile gravide şi mamele care alăptează, precum şi persoanele cu hipertiroidism trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a începe un tratament cu spirulină.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


17 comentarii

  1. am consumat Spirulina Max(CaliVita)- foarte eficienta.

  2. Si care -i cea pura adevarata???

  3. Consum de ani de zile cu mici pauze este un supliment deosebit de bun care m-a ajutat mult si pshic si fizic. Eu am luat Hofigal sau Walmark

  4. Unde o pot gasi de cumparat ??eu sint in italia…se gaseste??

  5. in Italia se gaseste in farmaciile naturiste…

  6. Am inteles..va multumesc mult !!

  7. Este foarte adevarat,,cu ani in urma am luat si eu spirulina,,e foarte benefica!!!

  8. Multumim, pentru toate postarile, ff.interesante

  9. Eu m-am vindecat de ulcer doudeal .

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]