Minunata scorţişoară, apărătoare împotriva bolilor
Scorţişoara este atât condiment şi conservant alimentar, cât şi protector împotriva bolilor și remediu natural.
Scorţişoara este de fapt coaja unui arbore, măcinată ulterior sub formă de pulbere, sau rafinată ca ulei esenţial. Se găseşte şi sub formă tubulară de baton.
Cuprins
Care este scorțișoara adevărată?
Soiul cel mai bun, lipsit de toxicitate, este scorțișoara de Ceylon, produsă în India, Sri Lanka. Aceasta se poate procura de la magazinele specializate.
Scorțișoara de Cassya (care se vinde pe la noi) conține o substanță care în cantități mari poate fi toxică.
Proprietăți și utilizări
Încă din Evul Mediu, scorţişoara era folosită ca şi aromatizant sau condiment natural pentru sosuri, deserturi şi vinuri.
Din punct de vedere medical, scorţişoara are efect antioxidant, antimicrobian, antifungic şi anti-coagulant la nivelul sângelui.
În ce afecțiuni ajută scorțișoara
Este un aliment cu un rol în reglarea glicemiei şi a colesterolului. Stimulează producţia de insulină, şi combate diabetul zaharat.
Se recomandă în stările de răceală şi gripă, dar şi în curele de slăbire sau în menţinerea tinereţii.
Stimulează de asemenea memoria şi îmbunătăţeşte funcţia cognitivă.
- migrene şi dureri de cap
- stări de oboseală şi stres
- tulburări de memorie
- epidemii
- infecţii cu HIV
- diabet de tip 2
- candidoza
- leucemie şi limfom
- dureri de artrită
- E. coli
- combate alterarea produselor alimentare
- supraponderalitate
- căderea părului
Scorţişoara şi diabetul
Studii recente au demonstrat că bolnavii de diabet se pot trata cu scorţişoară.
Se recomandă un gram de scorţişoară pudră în fiecare zi, timp de cel puţin o lună.
Ajută la slăbit
Scorţişoara scade apetitul când apare tendinţa de a mânca ceva dulce. Doar mirosul de scorţişoară poate alunga dorinţa de a mânca ceva.
Specialiştii recomandă folosirea unui mix de scorţişoară, coajă de portocală, vanilie şi cafea în acest sens. Pudra de scorţişoară se poate adăuga în mâncăruri, pentru a diminua pofta de mâncare.
Scorţişoara şi sistemul imunitar
Este dovedit că scorţişoara are efect antiviral şi antimicrobian. Are capacitatea de a elimina microbii şi frisoanele.
Se poate folosi o picătură de ulei de scorţişoară de uz intern în puţină miere de albine pentru tratarea stărilor de gripă şi răceală.
Inclusiv microbii din aer pot fi distruşi cu ajutorul uleiului de scorţişoară difuzat în cameră.
Uleiul de scorţişoară ajută la tratarea dereglărilor intestinale. Se iau 1-2 picături de ulei de scorţişoară, dizolvate într-o linguriţă de lapte praf, de 3 ori pe zi.
Împotriva tusei seci și a iritațiilor în gât, se recomandă ceaiul de scorțișoară.
Scorţişoara şi tinereţea
Acest alimente conţine o cantitate mare de antioxidanţi care luptă împotriva îmbătrânirii precoce datorare stresului zilnic.
Scorţişoara redă strălucirea pielii şi ajută în memorie. Se poate bea o infuzie de scorţişoară, de 3 ori pe zi, pentru relaxare şi vitalitate.
Scorţişoara şi bătăturile
Se face un preparat din 2 linguri de scorţişoară, sucul de la 5 lămâi, o lingură de ulei de măsline, un sfert de lapte integral şi o jumătate de cană de apă.
Se pun picioarele în acest amestec timp de 15 minute, pentru vindecarea pielii crăpate de pe tălpi.
Scorțișoara – contraindicații
Scorţişoara este contraindicată în doze mari la femeile însărcinate şi copii.
Consumul exagerat de scorţişoară este toxic şi poate duce la iritarea buzelor şi a cavităţii bucale, sau la alergii la nivelul pielii.
Nu se recomandă persoanelor afectate de cancer de sân. Scorţişoara interacţionează cu alte medicamente: antibiotice, medicamente pentru sânge şi diabet.
Scorţişoara devine amară când este folosită în cantităţi mari sau când este gătită. De aceea este bine să se adauge la sfârşit.
Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.
1 comentariu