DETOXIFIEREA casei – 9 produse și ustensile toxice pe care nu trebuie să le mai folosim

Specialiștii spun că poluarea din casă este mult mai periculoasă decât poluarea din mediu. Produsele chimice pe care le folosim în gospodărie sau chiar pentru îngrijirea corpului au un impact negativ asupra sănătății noastre pe termen lung.

Substanțe Chimice din Casă

Substanțe Chimice din Casă

Potrivit Agenției de Protecție a Mediului din SUA, nivelul poluanților din aerul din casă este de 2-5 ori mai mare decât nivelul poluanților din mediu. Mai mult, aceștia sunt clasați printre primii 5 factori de risc pentru sănătatea publică.

Există persoane care petrec 90% din timpul lor stând în casă. Din acest motiv, este extrem de important să facem din casa noastră un mediu sănătos și non-toxic pentru întreaga familie.

Tigăile antiaderente

Tigăile antiaderente – preferate de multă lume deoarece prăjirea în ele nu necesită ulei și mâncarea nu se lipește de ele – sunt de fapt ustensile extrem de toxice la care trebuie să renunțăm.

Atunci când aceste tigăi sunt încălzite la temperaturi mari, teflonul din care sunt făcute eliberează gaze toxice atât în aerul din casă, cât și în alimentele gătite în ele. Din acest motiv multe persoane au probleme la nivelul aparatului respirator (simptome asemănătoare unei răceli).

Acest fum toxic (cunoscut sub numele de acid perfluorooctanioic) care pătrunde în alimente se poate acumula în corpul nostru în timp, favorizând apariția cancerului, problemelor tiroidiene și infertilității.

Opțiuni sănătoase: vase din fontă, inox, oțel inoxidabil sau vase acoperite cu porțelan

Produsele de curățare a casei

Toate produsele pe care le folosim pentru curățarea vaselor, mobilierului din bucătărie, baie sau camere conțin chimicale toxice precum amoniac – un gaz cu efecte iritante puternice, care pot leza ficatul și rinichii.

Produsele pentru curățarea cuptorului și chiuvetei pot provoca arsuri chimice. Acestea emit vapori toxici care pot dăuna plămânilor. De asemenea, înălbitorul (clorul) poate irita ochii și pielea, iar inhalarea lui poate afecta plămânii.

Opțiuni sănătoase: produse de curățare făcute în casă, din suc de lămâie, oțet natural, bicarbonat de sodiu etc.

Odorizantele de cameră sau mașină

Fie că sunt sub formă de spray, pulverizatoare automate, aerosoli sau difuzoare, odorizantele de cameră și de mașină sunt considerate produse extrem de toxice pe termen lung. Acestea declanșează sau agravează problemele respiratorii deja existente, afectează reproducerea, cauzează defecte de naștere la copii și au fost asociate cu cancerul de sân, boli de inimă și diabet.

Opțiuni sănătoase: deschideți ferestrele, spălați și dezinfectați podelele cu apă și oțet și mirosul neplăcut va fi eliminat; folosiți plante aromate pentru a împrospăta aerul din casă.

Becurile economice

Deși sunt într-adevăr economice și folosesc mai puțină electricitate, aceste becuri sunt de fapt foarte toxice. Atunci când se sparg, acestea eliberează mercur în aer, poluând astfel încăperea respectivă pentru mulți ani.

Inhalarea vaporilor de mercur poate cauza căderea excesivă a părului și daune la nivelul sistemului nervos central. Mai mult, mercurul are un efect destructiv la nivelul celulelor sănătoase ale corpului.

Un documentar a arătat că foștii lucrători dintr-o fabrică de reciclare a becurilor economice suferă pierderi de memorie, acesta fiind unul din semnele intoxicării cu mercur.

În ciuda studiilor realizate pe efectele negative ale acestor produse, becurile incandescente au fost înlocuite cu becurile economice, astfel încât șansele de a mai găsi becuri clasice sunt mult mai mici astăzi.

Opțiuni sănătoase: continuați să folosiți becurile clasice.

Balsamul de rufe

Deși fac rufele moi și parfumate, balsamurile de rufe conțin numeroase substanțe chimice: acetat benzilic, alcool benzilic, etanol, limonen, A-terpineol, acetat de etiol, camfor, cloroform, linalool și pentan. Multe din aceste substanțe chimice au fost asociate cu tulburări ale sistemului nervos central, infecții ale tractului respirator superior, astm și diferite tipuri de cancer.

Opțiuni sănătoase: adăugați ½ ceașcă de oțet în compartimentul pentru balsam din mașina de spălat.

Produsele antibacteriene

Centrele pentru controlul bolilor avertizează că produsele anti-bacteriene pot interacționa cu sistemul imunitar al copiilor, contribuie la dezvoltarea rezistenței bacteriilor la antibiotice și duc la acumularea de triclosan în corp și în apă.

Triclosanul este un agent antibacterian și antinfungic, o substanță chimică inclusă în diferite produse precum săpun, detergenți, pastă de dinți, apă de gură, lampon, deodorant, jucării pentru copii sau tratamente chirurgicale.

Triclosanul a fost asociat cu un risc crescut de alergie alimentară, dermatită de contact și sensibilitate la alergii (în special la cele sezoniere). Triclosan este de asemenea toxic pentru bacteriile acvatice și pentru numeroase tipuri de alge, pești și delfini.

Opțiuni sănătoase: spălați-vă pe mâini ma des cu apă simplă sau săpunuri din plante (se găsesc la magazinele naturiste) au săpun de casă făcut în casă.

Sticlele și pungile din plastic

Cele mai multe sticle de plastic sun făcute cu BPA, un chimical care mimează hormonii, și care poate fi periculos pentru sistemul endocrin. Atunci când sunt expuse la căldură, sticlele de plastic eliberează aceste substanțe mult mai rapid în apa sau lichidul pe care îl conțin.

Și pungile de plastic sunt problematice pentru mediu. Foarte puține pungi sau sacoși de cumpărături din plastic sunt reciclate. 98% din ele ajung în depozitele de deșeuri sau în ocean.

Opțiuni sănătoase: sticle de sticlă, sticle din oțet inoxidabil, sacoșe de cârpă, lăzi etc.

Detergenții parfumați și săpunuri parfumate

Aproape toți detergenții conțin arome, chiar și acele produse care sunt etichetate ca fiind fără parfum au un ingredient mascant care acoperă mirosul. 95% din chimicalele folosite în parfumuri sunt făcute din produse petroliere, multe din acestea fiind asociate cu cancerul, defecte de naștere și daune la nivelul nervilor, creierului și plămânilor.

Adăugarea acestor parfumuri în detergenți și săpunuri nu este reglementată de nici un guvern, nici de agențiile de sănătate.

Opțiuni sănătoase: spălați rufele cu săpun de casă, bicarbonat de sodiu sau detergent natural, fără parfumuri ascunse.

Sursă: http://www.greenmedinfo.com/blog/13-chemical-threats-remove-your-home

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


4 comentarii

  1. Imposibil de pus in practica

  2. cum ar fi ca cea mai eleganta bluza sau rochie sa miroasa a otet,si toata casa,oribil.

    • Nici casa ,nici bluza cea mai eleganta nu va mirosi a otet fiindcă se evaporă f.rapid,fiind volatil.De ce ar fi oribil un produs atât de sănătos si un dezinfectant natural?Mai bine bolnav si mirosind „frumos”?E aberant.

    • Nu persista mirosul de oțet, odată rufa uscata!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.