Cum să fierbi oul perfect și să-l decojești ușor
Să fierbi un ou poate părea cel mai simplu act „bucătăresc”.
Dar să fierbi oul perfect – nici prea tare, nici prea moale – este o adevărată știință.
Cuprins
Cum să fierbi oul perfect
Puneți ouăle proaspăt scoase din frigider într-o oală cu fundul gros, și acoperiți-le cu apă (să fie cu circa 2,5 cm deasupra lor).
Dați focul mare.
Lăsați apa să atingă punctul de fierbere, apoi luați imediat vasul de pe foc. Lăsați ouăle să se gătească de acum înainte folosind căldura care a rămas în apă.
Calcularea minutelor începe după ce apa a atins punctul de fierbere și ați oprit focul.
Transferați ouăle fiert în apă rece imediat ce le scoateți din apa clocotită, pentru a opri fierberea imediat.
Altfel, ouăle vor continua să fiarbă.
• după 2 minute – albușul nu este bine fiert, iar gălbenușul este total crud
• după 4 minute – albușul este fiert, însă gălbenușul curge
• după 6 minute – albușul este fiert, iar gălbenușul este aproape fiert, însă este un pic moale în mijloc
• după 8 minute – albușul este fiert, și gălbenușul este fiert, însă încă puțin moale
• după 10 minute – albușul este fiert, gălbenușul este complet fiertCum să decojești ușor un ou fiert
Și la acest capitol există un secret: folosind un obiect mic rotund, spargeți un pic fundul oului înainte de a-l fierbe.
Crăpătura trebuie să fie mică, dar să se extindă de-a lungul cojii, fără să spargă membrana.
Crăpătura va permite apei să pătrundă în ou și să umple membrana, facilitând astfel curățarea.
Dacă oul tot se curăță greu după ce a fiert, spargeți ușor coaja din loc în loc cu spatele unui linguri, apoi lăsați-l în apă rece 30 de minute.
Astfel, coaja va cădea foarte ușor.