MENTA și ROZMARINUL ajută la îmbunătățirea MEMORIEI

Menta și rozmarinul sunt renumite pentru proprietățile lor tonice, energizante și stimulente asupra psihicului. Îndeosebi rozmarinul este numit plantaaducerii aminte”.

Botanistul James A. Duke citează efectele benefice ale acestor două plante asupra creierului, și recomandă utilizarea lor pentru combaterea bolii Alzheimer.

Un mod simplu de a le beneficia de proprietățile lor este de a le folosi sub formă de șampon. Iată ce spune botanistul Duke: Dacă nu puteți găsi șampon cu mentă, puteți să vi-l preparați singuri”.

Mai precis, putem adăuga câteva picături de tinctură de mentă în șamponul pe care îl folosim în mod obișnuit. Tinctura se găsește la magazinele naturiste, sau se poate obține în casă din planta proaspătă și alcool alimentar.

Menta conține carvacrol și thymol, doi compuși care previn descompunerea acetilcolinei. Această substanță chimică cerebrală este un neurotransmițător cu implicații majore în procesele cognitive (cunoaștere, raționare). Studiile au arătat că persoanele care suferă de Alzheimer au un nivel scăzut de aceticolină.

Chiar dacă este utilizată extern, menta pătrunde prin piele și trece de bariera hemato-encefalică – care protejează creierul prin faptul că împiedică accesul toxinelor din sânge la țesuturile cerebrale.

_____________________________________________________________________________________________________

Rozmarinul conține mult mai mulți compuși cu efecte neuroprotectoare. James Duke citează cel puțin 20 de antioxidanți. cel mai puternic și mai studiat este acidul rosmarinic.

Șase compuși previn descompunerea acetilcolinei. Potrivit recomandărilor experților din aromaterapie, bolnavii de Alzheimer pot utiliza uleiul de rozmarin, precum și uleiul de roiniță sau de salvie.

Rozmarinul poate fi folosit și el sub formă de șampon. Asemenea medicamentului tacrine, acesta poate ajuta la păstrarea nivelului de acetilcolină.

Frunzele de rozmarin pot fi preparate și sub formă de ceai, sau pot fi adăugate în baie

Cel mai mare avantaj este că plantele medicinale nu au efectele secundare ale medicamentelor și pot fi folosite fără probleme, inclusiv la mâncăruri.

_____________________________________________________________________________________________________

Sursă: James A. Duke, Boala Alzheimer, Farmacia Verde, Editura All, București, 1997, pp. 97-98

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]