Palatul ‘’Vulturul Negru’’ – Splendid Reper Arhitectural

Palatul ‘’Vulturul Negru’’ este un adevărat simbol al oraşului Oradea, o compoziţie arhitecturală monumentală ce pare coborâtă din poveşti.

vulturul negru

Palatul ”Vulturul Negru”

Localizare

Construit în forma literei Y, palatul Vulturul Negru se află în zona centrală a oraşului Oradea, având ieşire la trei străzi: Piaţa Unirii, Strada Independenţei şi Strada Vasile Alecsandri.

Monument arhitectonic

Palatul Vulturul Negru este un monument arhitectonic reprezentativ al municipiului Oradea. Monumentala compoziţie arhitecturală a fost finalizată în anul 1908.

Despre splendidul reper architectural se cunoaşte faptul că a fost ridicat pe amplasamentul unei vechi berării şi al unui vechi han, numit la rândul său,’’Vulturul Negru’’.

Palatul reprezintă opera arhitecţilor orădeni Marcell Komor şi Dezső Jakob, al căror proiect a fost declarat câştigător în anul 1905. Graţie viziunii lor arhitecturale, a luat naştere un complex multifuncţional, cu dimensiuni impresionante.

pasajul vulturul negru

Pasajul ”Vulturul Negru”

Compoziţia arhitecturală a obiectivului istoric este una îndrăzneaţă, bazată pe o volumetrie asimetrică, ce poate fi observată în mod deosebit la faţada principală care flanchează Piaţa Unirii. Bogăţia, cele mai mici detalii, fantezia şi sensul simbolic al decoraţiei arhitecturale impresionează întru totul. Nu este de neglijat, de altfel, stilul floral curbiliniu, cu nostalgii neo-barochizante, extrem de apreciate în epocă.

Palatul Vulturul Negru

Palatul ”Vulturul Negru”

Atracţiile din prezent

În prezent, palatul reprezintă locul de întâlnire al tinerilor orădeni, weekend de weekend, pentru a petrece în numeroasele cluburi deschise aici. Pe lângă acestea,  în clădire mai funcţionează un hotel, un cinematograf, o bancă şi mai multe cafenele, ceea ce transformă obiectivul într-un important loc de întâlnire pentru scena socială a oraşului.

vulturul negru

Palatul ”Vulturul Negru” – Cafenea

Cel mai înalt punct de atracţie îl constituie însă, cele două vitralii monumentale, ce ţin să reprezinte un impozant vultur negru cu aripile desfăcute, a cărui restaurare recentă a suscitat o serie de controverse. O altă atracţie recent inaugurată este sala B, sala de cinema, care a fost restaurată în spiritul epocii, însă cu o sonorizare de ultimă generaţie.

vulturul negru

Palatul ”Vulturul Negru”

În interiorul clădirii, cel mai impresionant şi totodată, cel mai spectaculos decorat este hotelul şi sala mare de spectacole, care în prezent găzduieşte un frumos  cazino.

Ceea ce oferă complexului Vulturul Negru o valoare patrimonială excepţională sunt vitraliile şi stucăturile originale (ornamente arhitectonice în relief), care au fost păstrate până în prezent, alături de întreaga decoraţie arhitecturală.

Conceput cu două faţade

Construit pe cinci nivele, parter şi patru etaje, palatul Vulturul Negru a fost conceput cu două faţade. Aflată într-o zonă aglomerată, intrarea de pe Strada Unirii a servit intrării în hotel, fiind, de altfel, cea mai reprezentativă pentru stilul architectural secesionist berlinez, specific palatului. Faţada este construită asimetric, din două corpuri inegale, legate între ele printr-un vitraliu.

vulturul negru

Palatul ”Vulturul Negru”

Pe de altă parte, intrarea de pe Strada Independenţei se află în contrast cu cea de pe Strada Unirii, fiind construită într-un mod mult mai sobru şi mai organizat, aşa cum se cuvine unei intrări în sala restaurantului şi în sala de teatru.

Căi de acces

Palatul Vulturul Negru, un adevărat simbol al oraşului Oradea, şi totodată, un simbol al prosperităţii şi al unui stil de arhitectură fermecător, se află pe Strada Independenţei, numărul 1.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]