Moara de apă de la Bologa, o adevărată ‘’mașină de spălat’’ ecologică

În drumul de la Cluj la Oradea, la 10 kilometri distanță de Huedin, într-un sat uitat, parcă, de lume, care datează încă de acum 710 ani, stă să fie descoperită de noii trecători, o moară de apă, devenită, în timp, o adevărată atracție turistică.

1024px-Moara_de_apă,_Bologa

Moara de apa de la Bologa

Despre moara de apă de la Bologa

În satul Bologa, din comuna Poieni, județul Cluj, își ducea pe vremuri existența un castru roman și o cetate, ale cărei ruine încă mai pot fi observate și în prezent. Satul aflat la o confluență de ape, respectiv Crișul Repede și Săcuieu, cunoscută de localnici ca și ‘’gura apelor’’, adăpostește o adevărată comoară, singura rămasă din sutele care, acum un secol, existau în zonă.

Moara de apa, odinioară folosită pentru măcinat cerealele, perfect funcțională, poate fi admirată în curtea unei familii, care primește cu brațele deschise orice vizitator care îi trece pragul, fără taxă de vizitare, așa cum mulți ar fi tentați să creadă.

Aici, sătenii, și nu numai, pot spăla cuverturi, covoare sau haine, la minunăția rămasă moștenire peste timp. La moară se găsește și o vâltoare, prezentată ca un dispozitiv simplu, dotat cu o cuvă, în care apa venită cu presiune curăță hainele și lâna.

romania_30

Valtoarea si moara de apa

Tot în curtea binevoitoarei familii se află și un frumos foișor, din interiorul căruia se poate urmări întreg procesul al spălării.

Moara de apă din Bologa a rezistat cu stoicism timp de 160 de ani, tradițiile încă păstrându-se chiar și astăzi.

Cum funcționează moara tradițională și vâltoarea veche?

Totul a început cu un butic gros, în care, după ce a fost scobit, au fost puși răzlogi, cunoscuți ca acele despicături lungi din trunchiul unui copac, deseori utilizate de către săteni la construirea gardurilor sau butoaielor. Răzlogii de peste doi metri au fost dispuși în formă conică, cu mici distanțe între ei, fiind totodată bine fixați în pământ.

Pe fundul construcției conice, care poate fi deopotrivă comparată cu un con răsturnat, cu punctul comun al răzlogilor la nivelul solului, a fost bine plasat un material impermeabil, cu rol de protejare a vâltorii, care poate fi degradată în timp, datorită presiunii apei reci.

moara-de-apa-de-la-bologa_50995ab71ad3c

Vartej

Pentru folosirea vâltorii, sătenii au construit un șanț cu un stăvilar, iar în momentul în care se dorește spălarea diferitelor materiale, se ridică stăvilarul, urmând ca apa să se prăbușească în vâltoare, luand astfel naștere un puternic vârtej, asemănător unei mașini de spălat moderne.

În acest vârtej stau să fie aruncate și hainele groase, cearșafurile, covoarele, preșurile, sau diferite lucruri de lâna, întrebuințate în gospodăria sătenilor. Fără folosirea detergenților sau a anumitor substanțe dedicate curățării rufelor, moara de apă de la Bologa oferă localnicilor haine sau rufe perfect curate și aerisite, întreg procedeul durând nu mai mult de 20 de minute de vâltorit.

O adevărată ‘’mașină de spălat’’ ecologică, care, în timp, a devenit o atracție importantă pentru turiștii sosiți în zonă, însă tratată de familia în a cărei curte se află, ca un dispozitiv obișnuit, și nu unul turistic.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]