Peștera Meziad, Catedrala Gotică a României

Ținuturile bihorene au fost înzestrate cu una dintre cele mai captivante atracții naturale. Locuită de om  încă din preistorie, Peștera Meziad a devenit încă din primii ani ai secolului 20 una dintre cele mai căutate obiective turistice ale județului Bihor.

DSCF9482

Pestera Meziad

Descriere Peștera Meziad

Cunoscută drept una dintre cele mai mari peșteri din România, cât și din întregul continent European, Peștera Meziad se găsește într-o zonă pitorească a Munților Apuseni, în comuna bihoreană Remetea. Galeriile peșterii se desfășoară pe o suprafață de aproximativ 5 kilometri, de-a lungul Munților Piatra Craiului.

Celebritatea peșterii se datorează, în primul rând, dimensiunilor sale impunătoare, cât și numeroaselor formațiuni adăpostite în interiorul acesteia, dar îndeosebi, urmelor de prezență umană ce au dăinuit din paleolitic și neolitic.

DSC_3946-600x401

Pestera Meziad

Cunoscută drept una dintre cele mai fascinante din Europa de Est, Peștera Meziad se prezintă cu săli imense și accesibile, în care pot fi admirate o multitudine de stalactite și stalagmite, dar unde pot fi observate și urme ale omului preistoric.

Declarată rezervație naturală, Peștera Meziad reprezintă, totodată, o arie protejată de lege, prezentând o deosebita importanță speologică, adăpostind, în același timp, specii pe cale de dispariție. Interiorul peșterii găzduiește un număr impresionant de opt specii diferite de lilieci.

pestera-meziad12

Pestera Meziad

Peștera se poate mândri ca fiind printre primele caverne electrificate, amenajate și deschise circulației turistice, impresionând încă de la intrarea de 15 metri înălțime, care invită turistul într-o lume subterană cu adevărat uimitoare, caracterizată prin săli imense și captivante de-a dreptul.

Considerată una din peșterile de excelență ale țării, Peștera Meziad este comparată cu o catedrală gotică subterană, cu spații interioare generoase, acompaniate de arce și poduri naturale. Încă din preistoric, întreaga colecție de formațiuni răsfirate de-a lungul peșterii a captivat și atrasa orice privire, dat fiind faptul că în trecut, peștera a jucat rolul de adăpost atât pentru oamenii primitivi, cât și pentru urșii cavernelor. Mai mult decât atât, în interiorul peșterii a fost recent descoperit un craniu uman, despre care experții îl consideră vechi de peste 6.500 de ani.

5250895534_e256778a06_z

Pestera Meziad

Cei care își doresc să viziteze spectaculosul obiectiv, trebuie să știe că peștera de o lungime de 7.000 de metri oferă publicului larg, spre vizitare, o porțiune de 1.500 de metri, special amenajată pentru a facilita pe cât ai mult posibil, accesul turistic. Se pornește de sub un impresionat portal, ce uimește prin frumusețe și formă cu totul deosebită, traseul continuând pe lângă coloniile de specii de lilieci, total inofensivi, contrar aparențelor.

pestera-meziad2

Pestera Meziad

Amenajarea peșterii este una cât mai elaborată, impresionând prin micile detalii care, de multe ori fac diferența. Iluminarea traseului, bazat pe un sistem ‘’Show caves lighting system’’, cu lămpi LED, a fost realizată în așa fel încât mediul natural să nu fie afectat, fiind prezentă pe tot parcursul balustradelor, treptelor și punților din interiorul peșterii amenajată în scopuri turistice.

Bine de știut

Vizita în interiorul Peșterii Meziad durează aproximativ 40 de minute, prețul unui bilet pentru adulți fiind de 15 ron, în timp ce prețul biletului pentru copii ajunge la 10 ron. Pentru turiștii fascinați de senzații tari, au fost amenajate și două tiroliene la ieșirea din peșteră, în care aceștia își pot consuma în voie adrenalina.

Căi de acces către Peștera Meziad

Accesul către Peștera Meziad se poate face de pe DN76 Oradea-Deva. Din centrul orașului Beiuș se face stânga, continuând încă 9 kilometri până în comuna Remetea. Din centrul satului cu același nume se face dreapta și se continuă până la Peștera Meziad.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]