Stațiunea Vatra Dornei, ”Perla Bucovinei”

Vatra Dornei își câștigă cu ușurință locul fruntaș în topurile destinaţiilor turistice, fiind cea mai căutată stațiune românească, datorită pârtiilor de schi special amenajate pentru mulțimea de turiști sosiți anual, cât și peisajului, aerului curat și climei. 

Tara_Dornelor

Statiunea Vatra Dornei

Despre Stațiunea Vatra Dornei

Încărcată de istorie, stațiunea este înconjurată de Munții Giumalău, Munții Bistrița, Munții Călimani, Munții Rodna și Munții Obcina Mestecăniș. O altă particularitate ce ține de importanța și menținerea echilibrului turistic este asul din mâneca stațiunii, care de fiecare dată reușește să atragă atenția cu festivalurile ce fac cunoscute datinile zonei, arătând turiștilor o altă Bucovină  decât cea știută în prezent.

Aflată în partea de sud a Bucovinei, Vatra Dornei este situată la o altitudine de 804 metri, la confluența râurilor Dorna și Bistrița, în depresiunea Dornelor, cuprinsă între latura Obcina Mare și Obcina Mestecănişului și latura nord-vestică de Munții Bistriței.

Cu o așezare prielnică, depresiunea Dornei este un ținut extrem de populat, fiind totodată legată printr-o rețea de cale ferată cu întreaga țară. Înconjurată de munți înalți, acoperiți cu păduri de molid și brazi, Vatra Dornei este ferită de curenți în timpul verii și de viscole, în timpul iernii.

Vatra Dornei, stațiune balneoclimaterică

Încă de la începutul secolului al 17-lea își fac apariția izvoarele minerale ale zonei, însă efectele curative ale acestora sunt oficializate abia în anul 1810. Pentru turiștii care își doresc un concediu relaxant sau o perioadă în care să își dedice timpul sănătății, stațiunea Vatra Dornei este din plin recomandată.  Aici, cei sosiți pot beneficia de băile cu nămol din cadrul centrelor de tratament balnear, de băile cu apă carbogazoasa, cât și de faimoasele împachetări cu parafină, hidroterapie, masaj și cure de teren. Toate aceste pachete de servicii au ca scop tratarea eficientă a afecțiunilor aparatului cardiovascular, tulburărilor digestive, nervoase sau celor de metabolism. Tot aici este inclusă și tratarea afecțiunilor ginecologice, parezelor sau stărilor posttraumatice.

h dorna-vatra dornei2

Turism balnear

Cu un număr impresionant de până la 37 de izvoare minerale, în stațiunea Vatra Dornei se poate profita de prezența celor 7 izvoare minerale folosite pentru cura internă, în timp ce restul de 30 sunt căutate pentru cura externă. Cele mai vizitate baze de tratament din Vatra Dornei sunt cele care beneficiază de instalații pentru electro și hidroterapie, cât și de instalații moderne pentru aplicarea tratamentelor cu nămol, băi calde și reci, cu apă din izvoarele termale, cât și de instalații moderne pentru kinetoterapie.

Atracții turistice în stațiunea Vatra Dornei

În ceea ce privește componența turismului activ, stațiunea ține să ofere un pachet diversificat de activități, indiferent de sezon. Perioada sezonului cald permite practicarea turismului montan sau a traseelor turistice montane, care de altfel, reprezintă și punctual forte al stațiunii, cei sosiți aici parcurgând trasee în Parcul Național Călimani, Munții Suhard, Munții Giumalău, Rarău și Bistriței.

Turismul ecvestru face și el parte din atracțiile zonei Parcului Național Căliman, o ramură cu mare succes la public cicloturismul și mountain bike. Tot aici se poate practica și rafting-ul, în Vatra Dornei existând două sectoare special amenajate, ca Zgureni-Cheile Bistriței și Toance-comuna Crucea.

Alte activități turistice prin care stațiunea atrage an de an cât mai mulți amatori a sporturilor practicate pe traseele montane sunt cele de nordic walking, acele drumeții folosind bețele de schi, cu patru trasee amenajate, cât și via ferrata- tiroliana și paint ball, aflate în apropierea telescaunului.

Țara Dornelor este extrem de bine reprezentată și prin turismul cultural și ecumenic, zona distingându-se prin arhitectura tradițională, costumele și activitățile tradiționale ce țin de încondeierea ouălelor și creșterea animalelor. Printre obiectivele turistice culturale sunt amintite Bilblioteca orășenească, clădirea Izvorului Santinela, Gara Vatra Dornei Băi, Gara Vatra Dornei, Clădirea Primăriei, Casa Vladimir și Cazinoul din Vatra Dornei.

În ceea ce privește turismul ecumenic, în Bucovina se regăsesc unele dintre cele mai importante monumente istorice, adevărate mănăstiri ale Moldovei medievale, ca Mănăstirea Voroneț, Moldovița, Humor, Putna și Sucevița, toate cu o arhiectură și pictură interioară spectaculoasă, incluse pe lista patrimoniului cultural mondial al UNESCO.

vatra-dornei-cazinoul

Manastirea Moldovita

Căi de acces către Vatra Dornei

Din municipiul Suceava, pe DN17, prin Pasul Mestecăniș, cu o distanță de 110 kilometri;

Dinspre Transilvania din Bistrița, pe DN17- Pasul Tihuta, cu o distanță de 85 kilometri;

Din Piatra Neamț, pe DN15, până în Comuna Roseni, apoi DN 17B până la Vatra Dornei, cu o distanţă de 155 kilometri.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.