Ceaiul “CRUD”, preparat la RECE – cea mai bună metodă
Adepții alimentației fără foc (raw) caută mereu noi și noi rețete care să se integreze în această categorie. Pe lângă deserturile crude, care au câștigat deja foarte multă popularitate, ceaiul crud este o altă propunere, foarte interesantă.
Dintre toate metodele de preparare a ceaiului, macerația este cea mai bună, deoarece substanțele din plante se extrag în voie. Procesul este mai blând decât în cazul infuziei sau fierberii, întrucât plantele petrec mai mult timp în contact cu apa, la o temperatură joasă și constantă. Există două tipuri de macerate: la rece și la cald.
Extragerea principiilor active din plante se poate realiza în apă (vin, oțet sau ulei) la temperatura camerei (17-22 de grade Celsius). Perioada de macerație în apă este cuprinsă între 4 și 8 ore. De regulă, plantele se lasă la înmuiat peste noapte. Dacă se folosește altă soluție (precum alcool sau ulei), timpul de macerare este mai mare, uneori chiar 7-14 zile.
Macerația la rece – cea mai bună metodă
Ceaiul crud este de fapt un extract hidric. Plantele sau fructele se pun într-un vas cu apă neîncălzită, se îmbibă bine, apoi se lasă circa 6 ore (peste noapte). Principiile active din plante se vor transfera în apă.
Pentru ca ceaiul să fie cu adevărat crud, consumați și plantele folosite. Măcinați plantele uscate prin râșnița de cafea, pentru a obține o pulbere fină. Puneți această pulbere la macerat în apă, apoi consumați soluția ca atare, fără să o strecurați.
Pentru o absorbție mult mai bună, consumați ceaiul pe parcursul zilei, cu înghițituri mici, nu tot odată.
Acest mod de preparare a ceaiului este potrivit mai ales vara, când se poate servi rece de la frigider. Îl puteți aromatiza cu puțină miere și lămâie.
Adica un macerat la rece.
Metoda la ce?