6 motive să bei CEAI de URZICĂ

Încă din antichitate, urzica este cunoscută ca una din cele mai puternice plante de leac pe care natura ni le oferă pe gratis. Acțiunea de urzicare a ajutat-o să se autoprotejeze de invazia insectelor și animalelor de-a lungul timpului.

Un medic spunea că dacă lumea ar cunoaște puterea tămăduitoare a urzicii, ar cultiva numai urzici.

6 Motive să Bei Ceai de Urzică în Fiecare Zi

6 Motive să Bei Ceai de Urzică în Fiecare Zi

Urzica – Proprietăți

Urzicile sunt anti-inflamatoare, diuretice, detoxifiante și antioxidante puternice. Conțin foarte multe minerale și acizi grași Omega-3. 10 grame de frunze de urzică conțin 290 mg de calciu și 86 mg de magneziu, mai mult decât spanacul crud.

1. Curăță sângele

Urzica este de departe cea mai bună plantă de leac depurativă și hematopoetică. Dincolo de faptul că are o acțiune purificatoare asupra sângelui, ceaiul de urzici stimulează și circulația sangvină. Se recomandă zilnic câte 1-2 căni de ceai de urzică pe zi, mai ales primăvara. Se poate bea în combinație cu ceai de gălbenele și coada-șoricelului, ca adjuvant în tratamentul bolilor cronice sau cancerului.

1. Calmează durerile articulare și de gută

În mod aparent ciudat, această plantă înțepătoare s-a arătat un mijloc eficient de alinare a durerilor articulare. Efectul se datorează unor compuși activi care reduc citokinele inflamatorii din corp. Acestea sunt mesageri între celule, care provoacă inflamația din cauza unui răspuns imun.

Urzica ajută de asemenea la calmarea atacurilor dureroase de gută. Prin acțiunea de sprijinire a funcției renale, ceaiul de urzică ajută la neutralizarea acidului uric și la prevenirea formării de pietre.

Planta se poate folosi atât intern, sub formă de ceai, cât și extern, sub formă de cataplasme aplicate pe locul dureros.

2. Reduce simptomelor alergiilor de sezon

Administrată pe plan intern, sub formă de ceai, urzica ajută la ameliorarea febrei fânului și a alergiilor sezoniere. Acest efect este posibil datorită capacității plantei de a reduce cantitatea de histamină din organism (histamina este substanța care produsă de corp ca răspuns la un invadator străin sau factor alergen).

Pentru atenuarea alergiilor și a efectelor secundare neplăcute, ceaiul de urzică se poate bea cu miere sau se polen de albine.

3. Previne bolile de inimă și cancerul

Urzica are un conținut ridicat de antioxidanți, ceea ce înseamnă că poate ajuta la eliminarea radicalilor liberi care duc la apariția bolilor. De la ceea ce mâncăm, până la aerul pe care îl respirăm, suntem invadați de o mulțime de factori care determină formarea de radicali liberi în corpul nostru. Antioxidanții au această putere de a distruge radicalii liberi și de a combate efectele lor. Urzica este anti-tumorală, reușind să reducă riscul de boli de inimă și cancer.

4. Tratează lipsa de fier, anemia, oboseala cronică

Urzica este o sursă fabuloasă de fier, și de Vitamina C, care ajută organismul să absoarbă fierul. Acest lucru poate fi util în tratamentul anemiei și a oboselii cronice cauzate de un nivel scăzut de fier. Consumul de ceai de urzică zilnic, alături de o dietă care include mai multe legume cu frunze verzi poate ajuta la eliminarea oboselii și la menținerea unui nivel sănătos de fier.

5. De folos în caz de diaree, gaze, balonare, boala celiacă

Urzica a fost utilizată din vechi timpuri pentru tratamentul diareei și a simptomelor asociate: flatulență, balonare, sau chiar boala celiacă. Ceaiul de urzică ajută la calmarea mucoasei intestinelor, și promovează o digestie sănătoasă.

6. Reduce durerea asociată cu boli cronice

Administrată pe plan intern sau aplicată local, urzica poate fi un calmant natural pentru dureri. Persoanele cu artrită, guta sau fibromialgie sunt sfătuite să bea câteva cești de ceai de urzică pe zi pentru alinarea durerilor, sau să aplice local cataplasme cu frunze urzică pentru dureri articulare și musculare.

Urzica - Contraindicații și interacțiuni

Atenție, urzica poate interfera cu anumite medicamente și suplimente, inclusiv anticoagulante, medicamente pentru tensiune arterială sau diuretice. Femeile gravide sau care alăptează trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a lua urzică.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. si daca nu-ti place ceaiul poti sa inghiti capsule cu urzica…

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.