VIROZELE iernii se tratează cu CEAI de MĂCEȘE

Măceșele se numără printre cele mai bune remedii la care putem apela în sezonul rece. Experții susțin că aceste fructe conțin de 50 de ori mai multă vitamina C decât citricele. O lingură de pulpă de măceșe ne poate oferi mai mult de 60 mg de vitamina C – doza zilnică recomandată.

Potrivit Maryland Medical Center University, cantitățile mari de vitamina C pot reduce severitatea și frecvența răcelilor.

Datorită conținutului bogat în vitamine – C, A, B1, B2, K, P și E – măceșele sunt un stimulent imunitar excelent și un remediu anti-gripal valoros în perioada iernii.

Acidul citric, pectinele și zaharurile contribuie de asemenea la efectul energizant și tonic asupra imunității. Vitamina A este importantă pentru prevenirea infecțiilor, atât a celor virale, cât și a celor bacteriene.

În măceșe găsim de asemenea foarte multe minerale prețioase, precum calciu, fier, seleniu, fosfor, magneziu, sulf, zinc și mangan.

_______________________________________________________________________________________________________

Beneficiile măceșelor merg mult mai departe în ceea ce privește efectul protector asupra organismului. Aceste fructe au capacitatea de a ne apăra de cancer, afecțiuni cardiovasculare și alte boli cronice datorită varietății de antioxidanți pe care le conțin: carotenoide (licopen, beta-caroten, luteină), flavonoide, polifenoli, leucoantocianini și catechine.

Sunt utile în probleme stomacale precum hipoaciditate, spasme, ulcere, constipație sau diaree, în gută, edeme, pietre la bilă, febră sau supraponderalitate.

Măceșele reduc durerile articulare, întăresc oasele, îmbunătățesc circulația sangvină, ajută la scăderea colesterolului și controlul diabetului.

_______________________________________________________________________________________________________

Atât virozele, cât și tulburările circulației sangvine cauzate de temperaturile scăzute, pot fi combătute cu ajutorul infuziei de măceșe.

Dat fiind că au un conținut bogat în vitamine care se pot pierde prin fierbere, măceșele trebuie doar infuzate. Se pot folosi fructe proaspete sau uscate. Înainte de uscare, pulpa trebuie curățată de semințe și mărunțită.

Se pune o cană cu apă la fiert. Se adaugă 1 lingură de pulpă de măceșe și se stinge focul. Se lasă la infuzat sub capac 15-30 de minute, sau chiar mai mult.

Se strecoară apoi printr-un tifon dublu, pentru a elimina toate semințele rămase.

Infuzia se bea caldă. Se pot bea câte 3 căni pe zi, timp de o săptămână. În cazul afecțiunilor circulatorii, precum fragilitate capilară, se poate face o cură mai lungă, de 30 de zile.

Măceșele pot fi consumate și sub formă de suc. Se pune o mână de măceșe în blender și se mixează cu o cantitate suficientă de apă.

Din aceste fructe putem de asemenea prepara siropuri, tincturi sau jeleuri.

_______________________________________________________________________________________________________

Surse:

1. Herbwisdom, Rose Hip Benefits: https://www.herbwisdom.com/herb-rose-hip.html

2. Health Benefits Times, Health benefits of Rose hip: https://www.healthbenefitstimes.com/rose-hip/

3. LIVE STRONG, Benefits of Rosehip Tea: https://www.livestrong.com/article/23079-benefits-rosehip-tea/

4. Infuzie de măceșe (pentru tratarea virozelor din anotimpul rece), Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 8, 10 februarie– 10 aprilie 2016, Editura Lumea Credinței, p. 70

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.