Ceai de Cimbru – Tratamente Interne şi Externe

Plantele medicinale au marele atu în faţa pilulelor sintetice de a fi testate de strămoşii noştri, şi recomandate cu toată siguranţa şi precizia în anumite afecţiuni. Cimbrul de câmp este una din cele mai vechi şi puternic-aromate plante folosite ca remediu natural contra infecţiilor, afecţiunilor respiratorii, problemelor digestive sau hepato-biliare.

Ceaiul de Cimbru: Întrebuinţări Interne şi Externe

Ceai de Cimbru – Tratamente Interne şi Externe

Ceai de cimbru - Indicații terapeutice

Ceaiul de cimbru de câmp dă organismului şi spiritului o stare generală de bine şi o senzaţie de prospeţime revigorantă. Poate fi servit dimineaţa, în loc de cafea, mai ales de cei care suferă de afecţiuni la stomac.

Cimbrul poate fi găsit şi folosit sub formă de aromatizant sau condiment pentru mâncăruri. Leacurile din cimbru sub formă de ceai, infuzie, capsule sau ulei volatil sunt extrem de populare. Ceaiul de cimbru este cel mai cunoscut remediu, şi poate fi folosit atât intern, cât şi extern, sub formă de frecţii, inhalaţii, comprese sau băi.

• Tratează tusea uscată şi convulsivă, tuberculoza
• Calmează iritaţiile gâtului
• Vindecă gripa, răceala, astmul şi bronşita
• Tratează sinuzita – folosit sub formă de inhalaţii în combinaţie cu busuioc, mentă sau valeriană
• Revitalizează organismul în curele de slăbire
• Energizează corpul şi mintea
• Înlocuieşte cafeaua
• Creşte diureza
• Stimulează secreţia bilei şi a ficatului
• Vindecă tulburările gastrice
• Combate viermii intestinali
• Dezinfectează pielea
• Elimină crampele abdominale, stomacale şi menstruale
• Calmează spasmele organelor genitale şi contracţiile uterine

Tratamente cu ceai de cimbru

Infuzia din cimbru se face de regulă dintr-o linguriţă de plantă la o cană de apă fierbinte. Se infuzează 10 minute şi se filtrează.

Ca substituent pentru cafeaua de dimineaţa, ceaiul de cimbru cu rol energizant poate fi preparat din 30 de g de vârfuri tinere de plantă şi 250 ml de apă.

Are efecte de dezinfectare a gurii, de curăţare a gingiilor, de tratarea a durerilor în gât şi de îndepărtarea a halenei. Infuzia concentrată se poate folosi şi sub formă de comprese pentru ten gras.

Pentru tuse, în ceaiul de cimbru se pot adăuga şi pătlagină, ciuboţica-cucului, flori de nalbă sau podbal. În acest caz se vor bea 2 căni pe zi. Bolnavii de epilepsie pot bea 2 căni pe zi, timp de 3 săptămâni, urmate de o pauză de 10 zile.

Băile de şezut cu ceai de cimbru sunt bune pentru infecţii vaginale uşoare sau fistule anale infecţioase. Se prepară un ceai concentrat din 100 g de plantă la 2-3 litri de apă clocotită. Băile se fac seara, cu o durată de 30 de minute, timp de 10 zile.

Ceaiul de cimbru este benefic şi pentru detoxifierea ficatului, a stomacului, a bilei şi a rinichilor.

Niciodată nu se va depăşi cantitatea de 100 g de cimbru la băile cu abur. Pot apărea efecte secundare, de tipul hipternsiunii sau intoxicaţie, greaţă şi vărsături, dureri de stomac sau chiar paralizie.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.