Dacă nu te saturi, nu te îngrași! – Dr. neurolog Constantin Dulcan

Doctorul neurolog Constantin Dulcan ne oferă un secret al sănătății, care ține de alimentație. Este vorba despre o regulă faimoasă încă de vremea medicului grec antic Hipocrate: mâncarea cu măsură.

„Să mănânci fără să satisfaci complet senzația de foame. Dacă nu te saturi, nu te îngrași.”

Dr. Constantin Dulcan

Dr. Constantin Dulcan

Studiile recente au arătat că alimentația hipocalorică susține longevitatea. “Lungimea telomerilor de la extremitățile cromozomilor, de care depinde durata vieții, este influențată favorabil de alimentația cu puține calorii.”

Și Sfinții Părinți mâncau puțin, fără să se sature, pentru a nu îngreuna trupul și a nu alunga Duhul lui Dumnezeu.

Postul este deosebit de important, întrucât el permite sistemului digestiv să ia o pauză și tuturor sistemelor corpului să se „reseteze”:

„Am grijă să țin, din când în când, câte o zi de post, în care beau doar ceaiuri și las organismul să se refacă.”

Despre dieta personală, dr. Dulcan spune că se hrănește cu legume și leguminoase (linte, mazăre), iaurt, icre de pește și lapte de soia cu cereale integrale, consumând foarte rar carne. Nu fumează, nu bea, nu consumă zahăr.

Un alt aspect esențial este starea cu care pregătim mâncarea și cu care mâncăm. Ideal ar fi ca atunci când gătim, să rostim rugăciunea, iar la masă să fim liniștiți.

„Înainte de orice, am grijă să nu mă așez niciodată la masă supărat. Atunci când preparăm ceva de mâncare, s-o facem cu drag. Gândurile gospodinei trec și-n bucatele pe care le gătește.”

Gândurile rele ne scurtează viața, în timp ce bucuriile ne dau viață. Dr. Dulcan enumerează și o serie de factori care ne afectează considerabil starea de sănătate prin faptul că fac pH-ul corpului acid: stresul, ura, mânia, îndoiala, neîncrederea în ceilalți, invidia, gelozia.

Depresia se face piedică vindecării și prilej pentru alte boli. „Orice dezechilibru emoțional aduce, mai devreme sau mai târziu, boala.”

Dumnezeu ne-a dat totul. Dacă vrem să rămânem sănătoși și fericiți, e suficient să păstrăm în minte câteva lucruri: să mâncăm sănătos, fără să ne îmbuibăm, să facem mișcare, să ne odihnim corect, să fim optimiști și plini de speranță.”

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


20 comentarii

  1. Foarte adevărat!
    Ce îngrașă porcul? ! mincarea!

  2. Adevarat, niciodata nu ma scol de la masa cu burta plina! N.am fost grasa niciodata!

  3. Adevarat, niciodata nu ma scol de la masa cu burta plina! N.am fost grasa niciodata!

  4. Așa este Domnul să vă binecuvînteze .,.,!!!

  5. Si ce puii mei fac eu daca sotia gateste super ?! Si eu sint gurmand?!

  6. Adevărat nu trebuie să te ridici de la masa cu burta plină.

  7. Asta ,da,strugure…!!!👌👌👌

  8. Si eu mananc mult dar nu mam ingrasat.Asa ca depinde si de organism

  9. Deci…..nu trebuie sa mancam pe saturate…..diar pe apucate…

  10. In toate trebuie masura . Multumesc pt. sfaturi !

  11. Eu trebùe sä Mänìnåc ce produc ?? APOI sâ cnnsum ce Pot înpreunâ cu stomagul ??

  12. Cazul meu… acesta este secretul 😉😉

  13. Asa este!
    Si eu am secretul acesta!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.