SCORȚIȘOARA – mirodenia care alungă OBOSEALA fizică și intelectuală

Profesorul doctor Constantin Milică recomandă scorțișoara mai ales în alimentația diabeticilor și a celor suprasolicitați din punct de vedere fizic și psihic.

Această mirodenie are efecte puternice împotriva stresului pe fond nervos, și o acțiune analgezică împotriva durerilor de natură reumatică sau articulară.

Scorțișoara - Oboseală

Scorțișoara – Oboseală

Pentru relaxarea corpului tensionat și obosit după eforturi mari, se poate face un masaj cu ulei de scorțișoară. Acesta ajută și la reducerea durerilor de cap și la inducerea unui somn odihnitor la persoanele afectate de răceală.

Studiile au arătat că scorțișoara combate tulburările neurologice și protejează creierul. Are proprietăți antiseptice și antibacteriene. Din acest motiv este recomandată împotriva bacteriilor stomacale, indigestiei și crampelor stomacale dureroase.

Grație proprietăților sale antivirale, este eficientă și în afecțiunile aparatului respirator, fiind utilă în gripă, răceală, tuse, răgușeală și infecții ale tractului respirator. În acest caz, se recomandă o infuzia super-aromată obținută dintr-o linguriță de scorțișoară și 1 linguriță de cuișoare, la 1 cană cu apă clocotită. Se infuzează un sfert de oră, apoi se strecoară.

Mai mult decât atât, datorită proprietăților sale hipoglicemiante și a faptului că satisface apetitul de dulce, scorțișoara poate înlocui zahărul sau alt îndulcitor în dieta celor care suferă de diabet. Scorțișoara crește până la 20 de ori capacitatea insulinei de a stimula metabolismul glucozei celulare. În acest scop, se poate ronțăi câte o bucată de scoarță, sau se poate lua câte 1 vârf de linguriță de pulbere de scorțișoară pe zi, amestecată într-un pahar cu suc de fructe natural.

Scorțișoara este antiinflamatoare, antioxidantă, antitumorală, imunomodulatoare și anticancerigenă, și are o acțiune benefică asupra sistemului cardiovascular. Reduce colesterolul și trigliceridele din sânge.

Moduri de utilizare

Utilizată ca mirodenie în preparatele culinare, scorțișoara nu are efecte secundare. Administrată însă în cantități mari, aceasta poate produce toxicitate, depresie psihică sau insomnie.

scorțișoară

În scop terapeutic, se recomandă scorțișoara indiană, care se numește Ceylon. Evitați scorțișoara chinezească, numită Cassia, deoarece aceasta conține mai multă cumarină, o substanță care în doze mari poate deveni toxică pentru ficat.

Ulei de scorțișoară. Se zdrobesc 3-4 batoane de scorțișoară și se pun la macerat în 100 ml de ulei, timp de 10 zile, apoi se strecoară.

Lichior de scorțișoară. Se pun 2 bețe de scorțișoară, 15 cuișoare, 1 linguriță de nucșoară și câteva frunze de mentă la macerat în cherry 10 zile. Se strecoară și se bea puțin înainte de masă pentru tratarea răcelii, gripei, răgușelii.

Contraindicații la consumul de scorțișoară

Scorțișoara este contraindicată persoanelor cu ulcer gastro-intestinal acut, femeilor însărcinate.

Surse articol:
1. http://www.farmacia-verde.ro/2013/01/11/scortisoara-inlocuitorul-dulcelui-la-diabetici/
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20924865

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

  1. E bună și pentru diabetici scade glicemia

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.