Lipsa de MAGNEZIU – asociată cu numeroase INFLAMAȚII și boli

Scăderea nivelului de magneziu din corp a fost asociată cu numeroase afecțiuni și probleme de sănătate. Acest mineral joacă un rol crucial în controlul inflamațiilor și a imunității în fața bolilor.

Legătura dintre magneziu și inflamații a fost evidențiată în numeroase studii. Cercetătorii au descoperit că atunci când în corp apare o inflamație, nivelul magneziului scade, iar când nivelul magneziului scade, crește nivelul citokinelor inflamatorii și a histaminei, substanțe care produc inflamații. Magneziul acționează ca un stingător pentru inflamații și dureri.

Lipsa de Magneziu - Inflamații și Dureri

Lipsa de Magneziu – Inflamații și Dureri

Inflamația este un răspuns al sistemului imunitar la o infecție, iritație sau leziune. Poate să apară în diferite zone ale corpului, manifestându-se prin dureri, umflături, roșeață, căldură și disfuncții ale organelor implicate.

De pildă, dacă ne scrântim glezna, sistemul nostru imunitar creează o proteină care se îndreaptă către locul afectat și cauzează durere și inflamație. Durerea are așadar scopul de a ne informa că în corpul nostru există o leziune, iar umflătura are rol protector, întrucât împiedică mișcarea și agravarea leziunii.

Pentru a repara problema, corpul nostru produce un tip de enzime proteolitice, care combat inflamația. Din acest motiv, o luxație se vindecă de multe ori de la sine în câteva săptămâni. Aproape toate aceste enzime sunt mediate de magneziu.

Afecțiuni asociate cu inflamațiile

Inflamațiile se află în spatele multor boli comune, precum rinită alergică (inflamația nasului), astm (inflamația căilor aeriene), sau sinuzită (inflamația sinusurilor), artrită (inflamația articulațiilor), dermatită (inflamația pielii) etc.

boli autoimune precum lupus sau artrită reumatoidă – are loc un atac inflamator direct împotriva celulelor sănătoase
ateroscleroză – au loc reacții inflamatorii în vasele de sânge; inflamația este implicată în formarea de placă aterosclerotică
dureri musculare, crampe, oboseală – majoritatea persoanelor care se plâng de aceste simptome au o lipsă de magneziu în corp
artrită
depresie – stresul psihologic poate determina un răspuns inflamator excesiv la unele persoane; de altfel, suplimentele cu magneziu au efecte bune asupra persoanelor depresive
• insomnie – persoanele care au tulburări de somn au un nivel crescut de interleukin-6, o substanță care cauzează inflamații în tot corpul; magneziul produce un efect calmant care induce o relaxare profundă și un somn odihnitor
migrene

Studiile epidemiologice au arătat că există de asemenea o legătură inversă între magneziu și prevenirea evenimentelor cardiovasculare mortale.

Un articol publicat în Jurnalul Colegiului American de Nutriție a arătat că atunci când magneziul nu este prezent în cantități suficiente în corp, nivelurile proteinei C reactive cresc. Proteina C reactivă este considerată un agent prevestitor al unui eveniment cardiovascular grav, precum un atac de cord sau un accident vascular cerebral, chiar și atunci când nivelul colesterolului este normal.

Pe lângă faptul că reduce răspunsul inflamator și stresul sistemic, magneziul acționează ca un tonic celular. Menținerea unei concentrații optime de magneziu în corp este esențială pentru producerea de energie, hormoni și enzime.

Top alimente bogate în magneziu

1. verdețuri (spanac)
2. nuci și semințe
3. pește (macrou)
4. fasole, linte, soia
5. cereale integrale (orez brun)
6. avocado
7. iaurt
8. banane
9. fructe uscate
10. ciocolată neagră
11. mere
12. stafide, curmale, caise, prune uscate
13. roșii
14. cartofi
15. morcovi
16. ridiche
17. usturoi

Surse:

http://www.greenmedinfo.com/blog/inflammation-and-pain-management-magnesium

http://www.healthaliciousness.com/articles/foods-high-in-manganese.php

http://www.livestrong.com/article/70088-list-foods-rich-magnesium-potassium/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.