O singură doză de COADA-CALULUI scade rapid GLICEMIA

Coada-calului (Equisetum arvense) este o plantă medicinală foarte potentă, folosită în scop încă din antichitate, de pe vremea grecilor și romanilor, în special pentru stoparea sângerărilor, vindecarea rănilor și ulcerelor și a bolilor rinichilor.

Coada calului - Equisetum arvense

Coada calului (Equisetum arvense): Aiaraldea Gaur eta Hemen

Coada-calului este cunoscută îndeosebi ca un remediu bun pentru osteoporoză, datorită conținutului mare de siliciu. Acest mineral întărește oasele și accelerează procesul de sudare în cazul unei fracturi.

Această plantă are însă și proprietăți anti-diabetice, mai puțin cunoscute sau popularizate.

Un studiu realizat la Departamentul de Biologice din cadrul Facultății de Științe de la Universitatea Urmia din Iran a investigat efectele extractelor de Equisetum arvense (coada-calului) asupra nivelului de zahăr din sânge la șobolani diabetici.

Cercetătorii au concluzionat că extractul de coada-calului produce o scădere semnificativă a glicemiei la animalele de laborator.

Cura cu coada-calului în diabet de tip II

Se recomandă pulberea de coada-calului, care se obține prin măcinarea plantei uscate (părțile aeriene) prin râșnița electrică de cafea. Pulberea obținută trebuie să fie cât mai fină. Se păstrează în borcane de sticle închise bine, la loc întunecos.

Se administrează câte 1 linguriță de pulbere, cu 10 minute înainte de masă. Efectele se simt imediat, la 2 ore după ingerare. Se fac cure de câte 30 de zile.

Precauții și contraindicații

Datorită efectului de scădere a glicemiei, persoanele cu diabet trebuie să-și monotorizeze constant nivelul glicemiei pe durata curei cu coada-calului, și mai ales să ceară sfatul medicului cu privire la administrarea acestei plante în paralel cu medicamentele antidiabetice clasice.

Se recomandă precauție la administrarea acestei plante pe perioada sarcinii și alăptării, deoarece nu există informații referitoare la gradul de siguranță în aceste cazuri.

Consumul de coada-calului poate înrăutăți deficitul de vitamina B1, observat mai ales la persoanele alcoolice.

Coada-calului nu este indicată nici persoanelor cu deficit de potasiu, deoarece planta poate elimina acest mineral din corp.

Coada-calului poate interacționa cu medicamentele diuretice, medicamente pentru diabet, litiu, suplimente și plante bogate în crom.

Atenție! Oamenii de știință recomandă publicului larg să folosească această plantă doar sub formă de produse standardizate, controlate, din farmacii sau magazinele naturiste.

Asta deoarece este foarte greu să faci diferența între speciile sigure și speciile periculoase. De pildă, specia Equisetum palustre, cunoscută și sub numele de barba-ursului este toxică și nu trebuie consumată intern.

Surse:

„Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Adaptogene și Imunitare”, Virginia Ciocan
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19086514
https://umm.edu/health/medical/altmed/herb/horsetail

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


8 comentarii

  1. Multumesc pt sfaturile pretioase!

  2. doar pulbere ,nu se fierbe ,ceai ?

  3. Dormiti in papuci. Poza ce o prezentati e cu tulpini de bambus, nu asa arata coada calului.

  4. si o doza la coada calului va scapa detot de ea!!!

  5. Este ok poza. Am văzut atâta coada calului când eram copil și mai apoi ori de câte ori mergeam la țară, unde am crescut. cimbrișor, brusture, potbal, coada calului, nalba, pătlagină, păpădie….

  6. Sigur este coada calului ! Eu o culeg de ani de zile si o folosesc la ceai.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]