SIROP de STRUGURI cu PĂTRUNJEL și miere – rețetă pentru afecțiunile INIMII
Dacă a trecut sezonul strugurilor, puteți folosi vin în loc de suc sau must la prepararea acestei rețete. Despre vinul roșu se știe că are efecte protectoare asupra inimii și a vaselor de sânge, datorită conținutului bogat de resveratrol, un antioxidant puternic asociat cu un risc scăzut de cancer și boli cardiovasculare.
Resveratrolul ajută la reducerea inflamațiilor, previne oxidarea colesterolului LDL (rău) și împiedică alipirea trombocitelor și formarea de cheaguri de sânge care pot duce la ateroscleroză sau atac de cord. Studiile recente au arătat că resveratrolul are de asemenea proprietăți anti-îmbătrânire.
Pătrunjelul este o sursă bună de acid folic, o vitamină din complexul B importantă pentru prevenirea daunelor vaselor de sânge (atac de cord și accident vascular la persoanele cu ateroscleroză sau boli de inimă).
Sirop de struguri – rețetă
Ingrediente
• 1 litru de suc de struguri
• 10 tulpini de pătrunjel cu frunze
• 2 linguri de oțet de vin
• 300 g de miere de tei
Preparare
Sucul de struguri trebuie să fie natural, proaspăt stors în casă. Pot fi folosiți struguri roșii sau albi.
Pătrunjelul trebuie să fie de asemenea bio, de la țară. Tulpinile se spală bine și se taie mărunt, apoi se pun la fiert împreună cu mustul. Se lasă la foc moale, circa 10 minute.
Se ia apoi vasul de pe foc, și după ce s-a răcorit, se adaugă oțetul și mierea de albine. Se amestecă bine, până când mixtura devine omogenă. Siropul obținut se toarnă în sticle, care se închid ermetic și se păstrează la loc răcoros și întunecos.
Se ia câte 1 lingură când apar dureri sau înțepături în zona inimii, sau 2-3 pe zi.
→ Indicații terapeutice
– cardiopatie ischemică dureroasă
– nevroză cardiacă
– insuficiență cardiacă
– alte afecțiuni cardiovasculare
Surse:
1. “Tratarea Bolilor cu Leacuri din Popor”, Gheorghe Mohan
2. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=100
3. http://www.webmd.com/heart-disease/resveratrol-supplements