Boala și sănătatea privită prin ochii credinței – dr. Pavel Chirilă

Doctorul Pavel Chirilă este un alt fel de medic, care propune o alt fel de medicină: medicina creștină. În centrul acestui tip de medicină se află Hristos, Dumnezeu Însuși, Care pune umărul la crucea bolnavului și aduce o alt fel de vindecare: cea a sufletului – elementul nemuritor din om.

Vindecarea - Dr. Pavel Chirilă

Vindecarea – Dr. Pavel Chirilă

Pentru dr. Pavel Chirilă, tămăduirea bolnavilor este un act de sfințenie, întrucât omul este și trup și suflet. „Medicul zilelor noastre – cel mai adesea – este învățat să fie un doctor al trupurilor, riscând să vulgarizeze această vocație sfântă și nobilă.”

Una din cele mai mari ispite cu care un medic trebuie să se lupte este tratarea “cu superficialitate sau chiar cu nesimțire a persoanei umane, a sufletului ei nemuritor și a trupului ei, care este templu al Duhului Sfânt.”

Pe de cealaltă parte, se află omul bolnav a cărui suferință este amplificată de faptul că acesta nu-L cunoaște pe Dumnezeu, nu caută să înțeleagă voia Lui, și nu înțelege pronia Lui mântuitoare cu fiecare dintre noi.

Sănătatea și boala trebuie înțelese prin prisma credinței

După cum însuși spune, primele semne de întrebare și nemulțumire față de profesia în care a investit muncă și suflet au venit din partea bolnavilor:

– De ce eu m-am îmbolnăvit, iar altul care a trăit la fel ca mine – nu?
– De ce evoluția bolnavilor cu aceeași suferință, aceeași vârstă și același tratament este atât de diferită?
– De ce unii bolnavi se vindecă în mod spontan, iar alții nu se vindecă nici cu cele mai complexe tratamente?
– De ce efectele secundare ale tratamentelor chimioterapice – care de multe ori depășesc patologia propriu-zisă – nu revoltă pe nimeni și nu trezesc indignarea, uneori nici chiar în bolnavi?
– De ce atitudinea în fața bolii este atât de diferită: de la asumarea sfântă până la împietrire sau sinucidere?
– De ce majoritatea bolnavilor nu mulțumesc – în chip vădit – lui Dumnezeu pentru că s-au vindecat?
– De ce toate tratatele de medicină vorbesc numai despre trup, și neglijează total sufletul, de parcă ar fi tratate ale facultății de medicină veterinară?
– De ce medicina oficială, zisă și „științifică” sau „academică”, îndeamnă studenții să lezeze fără scrupule integritatea anatomică și spirituală a ființei umane (iatrogenii, avorturi, manipulări genetice, contracepție, eutanasie)?
– De ce există o atât de mare indiferență, împietrire și lipsă de evlavie față de embrionul uman?
– De ce copii nevinovați sau oameni sfinți suferă și mor, iar ticăloșii, criminalii, vânzătorii de țară, de oameni și de cele sfinte sunt sănătoși?

Ce este medicina creștină

„Ca medic de țară, apoi medic al unui cartier sărac și mărginaș al Bucureștilor, și mai apoi medic la Spitalul de Urgență, am descoperit târziu, la mijlocul carierei mele medicale, că ceea ce am învățat în facultate este doar un fel de medicină.“

“… în paginile Sfintei Scripturi am descoperit semnificația suferinței, cauzele spirituale ale bolilor, înțelesul cuvintelor vindecare-mântuire și pe Hristos-Taumaturgul, Care le spune tuturor doctorilor: Fără Mine nu puteți face nimic (Ioan 15, 5).”

Conceptul de medicină creștină este un leac duhovnicesc”. Medicina creștină este întemeiată pe principii înalte, pe învățătura Bisericii, și de aceea ea nu este sprijinită întotdeauna pe logică, spune doctorul Pavel Chirilă.

În momentele maxime de suferință, precum și în pragul morții, când nici un medicament și nici o terapie nu pare să-l mai poată ajuta pe un bolnav incurabil, acesta descoperă credința ca sursă de mângâiere și vindecare, și se îndreaptă spre Dumnezeu.

Sănătatea sufletului este condiția principală a sănătății trupești. Doar când sufletul Îl caută pe Dumnezeu, sau se află în comuniune cu Dumnezeu, drumul lui spre vindecare a început.

Pocăința joacă un rol central în câștigarea sănătății sufletești și implicit a celei trupești, iar prin încetarea de a mai săvârși păcate și de a mai călca poruncile lui Dumnezeu omul ajunge la nepătimire, adică la o curățire deplină a celor cinci simțuri.

“M-aș bucura dacă bolnavul ar experimenta Sfânta Taină a Mărturisirii (spovedania), iar doctorul s-ar ruga pentru bolnavii lui.”

Biserica este marele Spital în care bolnavii îl descoperă pe singurul Care poate vindeca zdrobirile sufletului și ale trupului. “Iată Eu cu voi sunt, până la sfârșitul veacului”, spune Hristos. Taina medicinei creștine, spune dr. Pavel Chirilă se află în credința nestrămutată că Hristos vine pe crucea bolnavului și ia suferința asupra Lui.

Sfântul Luca al Crimeii, chirurg genial și grabnic ajutător al bolnavilor, spunea că niciodată nu suntem singuri atunci când ne găsim istoviți de puteri, fiindcă în suferințele noastre ne însoțește Hristos. “Harul Lui cel nemăsurat îţi va întări puterile când te vei chinui sub jugul Lui, sub sarcina Lui, fiindcă El Însuşi te va sprijini, te va ajuta să porţi această sarcină, această cruce.”

“Fără să forțez libertatea spirituală a bolnavilor mei, îi întreb dacă își îndreaptă pașii spre Biserică; invariabil mi se răspunde că nu au timp; de fapt, nu timpul este problema, ci lipsa lor de atracție spre Biserică. Căci două ore, cât durează Liturghia de duminică, nu reprezintă decât a 84-a parte din durata unei săptămâni (când omul își face timp pentru toate: somn, alergare după hrană, serviciu, distracții, întâlniri cu prietenii, turism etc).”

Privită prin ochii credinței, sănătatea și stare de bine a trupului este un dar de la Dumnezeu. Dumnezeu “ne ține în palmă trupul și sufletul”, și ne dă puterea să nu cădem, sau să ne ridicăm dacă am căzut.“

Sursă: “Vindecarea”, Prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă, Ed. Christiana

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


3 comentarii

  1. Pavel Chirila .f.f. interesant tot ce zice si ce face .Postati mai multe din stiinta lui. Nu ma satur sa-l ascut cand e la T V .Vrem mai mult ,…mersi ,

  2. Sustin si eu afirmatiile dnei T.Golgojan ref.la articolele doctorului Pavel Chirila pt.ca sunt de larg interes si intotdeauna invat ceva nou din ele.

  3. Domnul sa va binecuvinteze !

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]