Semințele de schinduf scad glicemia, colesterolul și trigliceridele (studiu)

Diabetul este o afecțiune cronică, marcată de o creștere anormală a nivelului de zahăr (glucoza) din sânge.

Incidența acestei boli este într-o continuă creștere, inclusiv în România. Din nefericire, o treime din persoanele cu diabet nu știu că au această boală.

Semintele de scchinduf scad glicemia, colesterolul si trigliceridele_files

Semintele de scchinduf scad glicemia, colesterolul si trigliceridele: ajay_suresh

Persoanele cu diabet fie nu produc suficientă insulină – un hormon necesar pentru transformarea zahărului, amidonului și altor alimente în energie, fie nu pot utiliza insulina pe care corpul lor o produce. Ca urmare, glucoza se acumulează în sânge.

Dacă nivelul glicemiei à jeun este între 100 și 125 mg/dL, persoana în cauză nu are diabet, însă suferă de o formă de prediabet, și are un risc crescut de diabet de tip 2. Un nivel al glicemiei de 126 mg/dL sau mai mare, confirmat de teste repetate, indică prezența unui diabet.

Netratat, diabetul poate duce la orbire, boli de rinichi, boli de nervi, boli de inimă și atac de cord. Diabetul este de altfel una din principalele cauze de deces și dizabilități.

 Semințe de schinduf pentru diabet și colesterol 

Studiile realizate pe animale și pe oameni au arătat că semințele de schinduf sunt foarte bogate în fibre și au efecte hipoglicemice și hipolipidice.

În două studii efectuate pe persoane cu diabet de tip 1 sau 2, pulberea de semințe de schinduf a scăzut nivelul zahărului din sânge și a îmbunătățit nivelurile lipidelor – a colesterolului și trigliceridelor din sânge.

Un studiu clinic realizat la Centrul de Cercetare a Bolilor Infecțioase din cadrul Universității de Științe Medicale Isfahan din Iran a arătat că semințele de schinduf pot fi folosite ca adjuvant în controlul diabetului zaharat de tip 2. 

24 de pacienți cu diabet de tip 2 au urmat un tratament de 8 săptămâni cu câte 10 grame de pulbere de semințe de schinduf pe zi, amestecată cu iaurt sau cu apă fierbinte.

Rezultatele au arătat că pulberea de semințe de schinduf înmuiată în apă fierbinte a redus cu 25% nivelul glicemiei, cu 30% nivelul trigliceridelor și respectiv cu 30.6% nivelul colesterolului LDL. Aceste efecte nu au fost observate și în cazul semințelor consumate cu iaurt.

Diabetul este o boală incurabilă. Scopul tratamentului este atingerea și menținerea unui nivel glicemic aproape de normal.

Acest lucru scade semnificativ riscul de complicații asociate cu diabetul. Persoanele cu diabet au risc de 2-4 ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare decât non-diabeticii.

Pentru menținerea zahărului din sânge la un nivel normal, diabeticii trebuie să-și îmbunătățească calitatea vieții, adică să adopte o dietă bine-echilibrată – bazată pe fructe, legume, cereale și alimente sărace în grăsimi, și să facă mai multă mișcare.

Comisia Germană E recomandă o doză zilnică de 6 grame de semințe de schinduf.

Pentru scăderea colesterolului și a glicemiei în diabet, doza este de 5-30 de grame, la fiecare masă, sau de 15-90 de grame odată la o masă.

Semințele de schinduf se pot procura de la magazinele naturiste. Pentru a obține o pulbere fină, semințele se pot măcina prin râșnița electrică de cafea.

Contraindicații

Atenție, semințele de schinduf pot interacționa cu medicamentele pentru subțierea sângelui, precum warfarina.

Sunt contraindicate pe perioada sarcinii, deoarece pot provoca contracții uterine.

Diabeticii care urmează un tratament medicamentos trebuie să ceară sfatul medicului dacă vor să consume semințe de schinduf, întrucât acestea pot reduce nivelul glicemiei până la nevoia de ajustare a medicamentelor.

Surse articol:
1. http://umm.edu/health/medical/altmed/condition/diabetes
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19839001

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


5 comentarii

  1. Deosebit de interesant mai ales ca eu am diabet tip 2. O singura rugaminte…poate gasiti o metoda sa putem copia textul pentru a il pastra si utiliza in tratament. Nu am timp sa transcriu fiecare articol. Cu multumiri.

  2. Cunosc o multime de seminte, dar eu nu stiu ce i ala schinduf. 😱😪 intru pe Google acusica.

  3. Ok, deci e fenugreek in engleza, iar denumirea populara e fân grecesc. Acum stiu, yeeey.

  4. Deja stiu mai multe. Merci voua.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.