Salivație excesivă – cauze și tratamente naturiste

Hipersalivația, sau salivația excesivă se mai numește în termeni medicali sialoree sau ptialism. În acest caz, saliva nu mai este înghițită în mod inconștient, ci persoana în cauză are senzația că este prea multă salivă în gură, și aproape se îneacă. Acest lucru poate fi provocat de creșterea secreției de salivă, sau din cauza dificultăților de înghițire.

Salivă Abundentă Remedii Naturiste

Salivă Abundentă Remedii Naturiste

Salivație abundentă:  cauze

Dincolo de faptul că produce un disconfort major, salivația abundentă poate fi simptomul unei probleme de sănătate reale. Hipersalivația poate apărea pe fondul unor boli endocrine, metabolice, sau neuro-psihice, precum hipertiroidismul, diabetul, intoxicațiile cu anumite substanțe (mercur, iod etc), insuficiență renală cronică, rabia, mânie, turbare, isterie sau retard mintal. Administrarea unor medicamente, sarcina, erupția dentară la copii, și efectele secundare ale chimioterapiei pot de asemenea provoca secreția salivei în exces în gură.

– Ulcerații sau afte bucale
– Stomatită
– Amigdalită
– Reflux gastroesofagian
– Gastrită
– Intoxicații cu mercur, iod, pesticide sau bitter
– Sindromul vărsăturilor
– Tumori digestive superioare sau ale căilor aeriene
– Probleme ORL
– Alergii nazale
– Apetit crescut
– Inflamația mucoasei bucale din cauza folosirii greșite a periuței de dinți
– Herpes
– Rău de mișcare, frică de apă (hidrofobie)

Salivație abundentă:  tratamente naturiste

Mai întâi trebuie identificată cauza exactă a hipersalivației, apoi identificarea unui tratament adecvat. De cele mai multe ori, salivația excesivă trece de la sine, și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Medicii spun că această dereglare nu este la fel de periculoasă ca lipsa de salivație. Medicamentele sunt necesare doar în complicații majore.

Dacă hipersalivația este temporară și tanzitorie, tratamentul va fi înlăturarea iritațiilor locale care o declanșează și normalizarea secreției salivare. Tratamentul medicamentos a fost abandonat deoarece medicamentele care reduc secreția de salivă au efecte secundare periculoase.

 Vitamine din complexul B

Acestea se pot găsi în foarte multe alimente: drojdie de bere, arahide, migdale, ficat și mușchi de vită, ton, germeni de grâu, orez încolțit, soia, fasole, porumb, hribi, ceapă, cartofi, roșii, banane, caise și prune.

♣ Cura cu ulei și făină de mălai

Se clătește gura 15 minute cu 1 lingură de ulei de măsline sau de floarea-soarelui, apoi se freacă limba cu o periuță de dinți nouă (care nu se folosește la perierea dinților). Se ia apoi 1 lingură cu făină de mălai, și se ține 10 minute în gură, până când saliva începe să curgă printre dinți. Această terapie se poate face pe perioadă îndelungată, până la ameliorarea situației.

♣ Gargară cu bicarbonat

Se pune 1 pahar cu apă la fiert, iar după ce se răcește, se adaugă 1 linguriță de bicarbonat de sodiu. Se amestecă până se dizolvă. Cu soluția rezultată se face gargară, fără să se înghită. După acest procedeu nu se consumă nimic o oră. acest tratament se poate face 1 săptămână sau mai mult, fiind eficient și pentru combaterea infecțiilor gingivale sau bucale.

♣ Tinctură de propolis

Se înmoaie un bețișor tamponat la capăt cu vată în tinctură de propolis, și se trece prin gură, pentru a dezinfecta toată cavitatea bucală. Acest procedeu se repetă de două ori zilnic. Acest tratament se face în cure de câte 1 săptămână, cu 1 săptămână de pauză. Tinctura de propolis diluată cu ceai de mușețel se poate folosi și sub formă de gargară, pentru afte bucale.

Trebuie evitate condimentele. Se consumă cât mai multe lichide și alimente bogate în Vitamina C și B3.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.